hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Column  /  Het wordt allemaal nog mooier

Het wordt allemaal nog mooier

Capital Group ziet niks in het aanhouden van grote cashposities. Dit is een tijd om positief te zijn, want we staan volgens de vermogensbeheerder aan de vooravond van jaren van Amerikaanse economische expansie, een wereldwijde industriële renaissance en een revolutie in de gezondheidszorg.

30 januari 2025 08:45 • Door IEXProfs Redactie

De eerste maand van 2025 zit erop en het was er niet een om snel te vergeten met alle turbulentie rondom Donald Trump, nieuwe ontwikkelingen bij AI en dreigende handelsoorlogen. Soms is het onder dergelijke omstandigheden moeilijk rustig en optimistisch te blijven, maar precies dat is wat beleggers moeten doen, zegt Capital Group in het rapport 5 keys to investing in 2025.

De Amerikaanse vermogensbeheerder is uitgesproken positief over de toekomst. Dat geldt niet alleen voor 2025, maar ook tot ver daarna. Dat komt in de eerste plaats door de fantastisch draaiende Amerikaanse economie met zijn geweldige ondernemersklimaat voor investeringen, wat zorgt voor de een na de andere innovatie. Er zijn volgens Capital group Meerdere redenen om all-in te gaan. Dit zijn de vijf belangrijkste:

1. Jaren van expansie in de VS

De basis voor elke beurs, in welk land dan ook, is dat de economie goed draait. Daarbij kun je een onderscheid maken tussen structurele en conjuncturele groei. Capital Group is zoals gezegd zeer positief over het structurele fundament onder de Amerikaanse economie, maar over de conjunctuur bestond het afgelopen jaar zorg. Capital Group gelooft dat dit onnodig is.

Wat de economische theorie zegt, is dat de economie in cycli beweegt, met normaalgesproken vier fases:

  1. In de vroege fase stijgt de economische activiteit en de werkgelegenheid, wat wordt ondersteund door een ruim monetair beleid. 
  2. In de middelste fase bereiken de bedrijfswinsten hun hoogtepunt, de werkgelegenheid stijgt nog steeds, net als de investeringen en de hoeveelheid geleend kapitaal. Bij het monetaire beleid wordt gepauseerd.
  3. In de late fase is er sprake van oververhitting. De arbeidsmarkt loopt tegen zijn grenzen aan. De lonen stijgen sneller dan de vraag naar goederen en diensten en de winstmarges worden kleiner. De hoge inflatie dwingt centrale banken de rente te verhogen.
  4. In de laatste fase neemt de economische activiteit af. De werkloosheid stijgt en er is minder vraag naar kredieten. De inflatie begint af te koelen. Er dreigt een recessie en de cyclus kan weer van vooraf aan beginnen.

Capital Group ziet de conjunctuur dit keer echter vreemd ontwikkelen. “In plaats van de typische cyclus te doorlopen, lijkt de Amerikaanse economie zich dit keer in omgekeerde richting te bewegen van laat-cyclisch terug naar midden-cyclisch,” zegt econoom Jared Franz. 

Als dat doorzet (en dat denkt Franz), dan is dat gunstig voor de beurs, want in de middelste fase stijgen de winsten, groeit de vraag naar kapitaal, dalen de kosten en is er bij centrale banken een verschuiving naar een neutraal monetair beleid.

Per saldo verwacht Franz dat de VS afstevent op een meerjarige expansieperiode, waarbij een recessie tot misschien wel 2028 kan worden uitgesteld. Daar horen aandelenrendementen bij richting de 14% per jaar.

2. Industriële renaissance

Capital Group ziet overal tekenen van een industriële renaissance. De chipindustrie en AI zijn het meest logische voorbeeld. Denk bijvoorbeeld aan de honderden miljarden gemoeid met het Amerikaanse Stargate-project of de 65 miljard dollar die het Taiwanese TSMC wil investeren in een halfgeleiderfabriek in Arizona. Daarnaast is er nog de enorme vraag naar nieuwe elektriciteitscentrales voor datacentra.

Het zijn de megaprojecten rondom het thema AI die het meest in het oog springen, maar Capital Group denkt dat de renaissance veel breder gedragen wordt, bijvoorbeeld in de biotechnologie, maar ook door de oude industriële grootmachten uit Europa, die volgens Capital Group profiteren van een trend die eigenlijk negatief is voor de wereldeconomie, namelijk de deglobalisering, maar die wel leiden tot meer investeringen in productiefaciliteiten dicht bij huis. 

3. AI wordt nog groter dan gedacht

Bij kunstmatige intelligentie staan we nog helemaal aan het begin van de productcyclus. Het is volgens Capital Group goed mogelijk dat er gehypte bedrijven tussen zitten. Beleggers moeten ook rekening houden met grote volatiliteit. Maar dit laat onverlet dat de mogelijkheden op de lange termijn gigantisch zijn. 

Portefeuillemanager Mark Casey van Capital Group ziet het als volgt: “Een van de interessantste aspecten aan AI is dat het moeilijk te voorspellen is hoe groot het precies zal worden. Maar aangezien AI op den duur een grote hoeveelheid aan menselijke taken kan en zal overnemen, beschouw ik het als enorm.”

Hij denkt dat met AI hetzelfde gebeurt als in het verleden met de computer, het internet, de mobiele telefoon en de cloud. De eerste reacties waren positief, daarna kwam er een terugslag en op de lange termijn was er een geweldige onderschatting van de mogelijkheden.

4. Gouden eeuw voor gezondheid

De andere megatrend bij uitstek - naast AI - is de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Capital Group verwacht grote innovaties de komende jaren bij de bestrijding van talloze ziektes.

Op de korte termijn gokt de fondsbeheerder op bedrijven buiten het spectrum van de obesitas-geneesmiddelen, die momenteel erg populair zijn. Er zijn volgens fondsbeheerder Cheryl Frank genoeg andere goedkope farmabedrijven met een net zo goede pijplijn en een mooi dividend. 

5. Het goede instapmoment is altijd

Stel: beleggers hadden in 2020 geweten dat er een coronacrisis aankomt, de inflatie oploopt tot rond de 10%, de rente stijgt, er oorlogen uitbreken in Oekraïne en het Midden-Oosten, en handelsoorlogen dreigen. Was er dan veel geld belegd in aandelen? Het antwoord is waarschijnlijk nee. Dat zou een grote blunder zijn geweest, want de aandelenkoersen hebben het de laatste vier jaar prachtig gedaan. Dat geldt natuurlijk vooral voor Amerikaanse aandelen.

Volgens Capital Group zijn er altijd duizend redenen om niet in aandelen te beleggen en te wachten op betere tijden. Maar wat wordt onderschat, is dat aandelen over een grote veerkracht beschikken en dat het timen van dieptepunten buitengewoon lastig is. Langs de zijlijn in een hoekje kruipen om te wachten op het ideale instapmoment is volgens Capital Group een strategie gedoemd tot mislukken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Deel via:

Lees meer

  • 03 jun Let niet op het gekakel uit het Witte Huis
  • 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit
  • 02 jun ECB verlaagt nog een keer de rente
  • 04 jun Deglobalisering gunstig voor midcaps
  • 05 jun ECB levert wel

Onderwerpen

  • aandelen
  • Opinie

Nieuws van onze partners label connect

  1. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  2. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
  3. 05 jun
    De wraak van de thuisspelers
Meer van onze partners
IEXProfs Redactie Geplaatst op 30 januari 2025 08:45 meer
Bio

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Recente columns
  1. Must read: alle bommen en granaten
  2. Mijd geliquideerde en daarna gefuseerde fondsen
  3. Must read: Beleggers zitten vol in de markt
  4. Herstel vastgoed zet door
  5. Waardestrategieën werkten buiten de VS beduidend beter
Populaire columns
  1. Bijna de helft van de Nederlanders heeft pensioenspijt
  2. Beleggers onderschatten aandelenrisico's
  3. Groene kantoorverbouwing levert grof geld op
  4. Koopargumenten Japanse aandelen stapelen zich op
  5. De risico's die duurzame beleggers nemen

Meest gelezen

  1. Must Read 11 jun

    Must read: Dit AI-model heeft het hoogste IQ
  2. Must Read 12 jun

    Must read: Beleggers zitten vol in de markt
  3. Must Read 13 jun

    Must read: alle bommen en granaten

Impactbeleggen

  • Impactbeleggen 30 apr

    Verstandig beleggen voor later is nu investeren in kinderen

    Het Triodos Future Generations Fund richt zich op het welzijn van kinderen, waarbij het rendement geenszins uit het oog wordt verloren, vertelt verantwoordelijk fondsmanager Sjoerd Rozing. "Zeker voor beleggers die extra spreiding willen aanbrengen, voegt het fonds echt iets toe."

  • Impactbeleggen 16 apr

    Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers

    De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."

  • Impactbeleggen 31 mrt

    Beleggen in wapens? Nee, bedankt!

    Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Nee, water is het nieuwe goud

    Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie

    Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."

  • Impactbeleggen 28 nov

    Het enorme potentieel van nature-based finance

    Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.

Meer Impactbeleggen
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group