hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Column  /  De gevaarlijke illusie van veilige rente

De gevaarlijke illusie van veilige rente

De wereld spaart zich momenteel suf en houdt daar door de inflatie weinig of minder aan over. Portfoliomanagers Thomas Meier en Christos Sitounis bij assetmanager MainFirst pleiten daarom in een sterke analyse voor de aanschaf van dividendaandelen.

21 november 2024 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs

"Wereldwijde beleggers zijn net zo euforisch over de terugkeer van de rente als woestijnreizigers over een langverwachte oase. In Europa is het spaarpercentage naar een nieuw hoogtepunt van meer dan 13% gestegen, een niveau dat alleen tijdens de pandemie gehaald werd. Maar een andere allocatie is toch echt nodig om het enige doel van sparen te bereiken, namelijk het behoud van de koopkracht van de activa.

De afgelopen jaren gingen er wereldwijd enorme bedragen naar rentedragende activa, waaronder een recordinstroom in geldmarktfondsen. In de afgelopen vijf jaar is de instroom meer dan verdubbeld. Alleen al in de VS vloeide meer dan 8 biljoen dollar in geldmarktfondsen, en bijna 2 biljoen euro in Europa.

Veilige haven lokken

Wereldwijd hebben beleggers aanzienlijke bedragen verplaatst naar veilige havens en niet naar de meer volatiele aandelenmarkten. In Duitsland maken contanten en deposito's 41% van de financiële activa van huishoudens uit. In België en Nederland ligt het aandeel van contanten en deposito's rond respectievelijk 30% en 20%. Maar deze landen zijn niet uniek, in de eurozone ligt het gemiddelde rond 35%.

In Duitsland vertegenwoordigen vastrentende beleggingen, inclusief verzekeringen, pensioenen en standaardgarantieregelingen - die om wettelijke redenen voornamelijk in rentedragende activa belegd zijn - ruwweg driekwart van de financiële activa. België en Nederland hebben een beter pensioenstelsel met een hogere aandelenratio. Als we alleen obligaties en levensverzekeringen meerekenen, is de verhouding ongeveer 45% in België en 25% in Nederland. In Europa is de spaarquote naar een nieuw hoogtepunt van meer dan 13% gestegen - een niveau dat alleen tijdens de pandemie werd gehaald.

Waardeverlies verzekerd

Tegen de achtergrond van de aanhoudende wereldwijde conflicten en de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen bieden veilige havens momenteel een aantrekkelijk beleggingsklimaat op de korte termijn. De renteomslag die de ECB en de Fed hebben ingezet en de aanhoudende desinflatoire druk vanuit China hebben hun aantrekkingskracht in vergelijking met aandelen echter aanzienlijk verminderd.

Opnieuw worden beleggers geconfronteerd met een beleggingslandschap dat, vanuit een reëel en realistisch perspectief, op een illusie lijkt. De tienjarige Duitse staatsobligatie levert bijvoorbeeld 2,3% op, terwijl Zwitserse obligaties 0,4% rendement opleveren. In reële termen, na aftrek van de inflatie, houdt een belegger 0,6% rentegroei over in Duitsland en -0,4% in Zwitserland. Een vergelijkbaar somber beeld tekent zich af in de VS.

"Opnieuw worden beleggers geconfronteerd met een beleggingslandschap dat, vanuit een reëel en realistisch perspectief, op een illusie lijkt"

In de context van zwakkere wereldwijde groeicijfers, dalende inflatiepercentages en dalende rentetarieven is dit beleggingsprofiel ontoereikend voor reëel vermogensbehoud. Bovendien zal de inflatie waarschijnlijk op een structureel hoger niveau blijven als gevolg van demografische ontwikkelingen, mogelijke handelsconflicten en de aanhoudende stijging van de grondstoffenprijzen.

Tijd voor een koerswijziging

Vroeg of laat zal het voor beleggers steeds duidelijker worden dat, ondanks intensievere spaarinspanningen, een andere allocatie noodzakelijk is om het enige doel van sparen te bereiken, namelijk het behoud van de koopkracht van activa.

Naar verwachting zullen de beleggers, ondanks de wereldwijde conflicten, een deel van hun rentedragende activa weer naar aandelen overhevelen, met name vanuit geldmarktfondsen en termijndeposito's. Rentedalingen door de centrale banken zouden gunstig moeten zijn voor de aandelenmarkten.

Met name dividendaandelen en dividendfondsen kunnen profiteren. De conservatieve aanpak van dividendfondsen, in combinatie met uitkeringen die hoger zijn dan de inflatie en de rente, zal weer aantrekkelijk worden in vergelijking met de bredere aandelenmarkt.

Hoge stabiele inkomsten

Dividendfondsen bieden het voordeel dat ze bedrijven met veel cash in portefeuille hebben, vaak uit defensieve sectoren. Bovendien hebben de meeste bedrijven na de pandemie hun balans geherstructureerd en hun kostenstructuur aangepast aan de inflatieontwikkelingen.

Hoewel marktdeelnemers wijzen op hoge beursindices, worden deze grotendeels gedomineerd door een paar aandelen. De huidige hoge marktconcentratie van sommige aandelen, vooral in de technologiesector, wordt in de VS vertegenwoordigd door de Magnificent 7 en in Europa door de GRANOLAS.

We verwachten dat de economische normalisering in de VS en Europa de prestaties van aandelen zal verbreden, wat ten goede zal komen aan gehavende segmenten zoals kleine en middelgrote ondernemingen. Het is belangrijk dat beleggers een langetermijnallocatie overwegen op basis van reële, inflatiegecorrigeerde rendementsverwachtingen en niet volledig toegeven aan de illusie van nominale rentetarieven."

  • Lees ook: Banken en tech leiden wereldwijde dividendbetalingen naar nieuw record

Noot redactie: 

Ook dividendbeleggen gaan met de nodige up en downs, maar de rendementen waren de laatste jaren prima in orde. Volgens de wereldwijde dividendindex (in US dollar) van Morningstar boekten dividendaandelen wereldwijd over 10 jaar een gemiddeld rendement van 8,2% per jaar. Over de laatste drie jaar was het rendement iets minder: 6,7%. Het is zeker meer dan wat een spaarrekening oplevert.


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel via:

DE LAATSTE TICKETS!

Kom vrijdag naar de IEX Beleggersdag!

Hoe gaat de top van het Nederlandse bedrijfsleven om met Trump, geopolitiek, defensie en de verhouding tussen Europa en de VS? Kom aanstaande vrijdag naar de IEX Beleggersdag. Mis het niet en bestel nu uw tickets! VOL=VOL!

Lees meer

  • 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente
  • 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit
  • 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's
  • 16 jun Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting
  • 13 jun Trump loves Tesla, maar van Jerome Powell houdt hij nog steeds niet

Onderwerpen

  • Assetallocatie

Nieuws van onze partners label connect

  1. 23 jun
    Absolute return-obligaties: een antwoord op het volatiliteitsprobleem
  2. 23 jun
    Enorme outperformance van dit obligatiefonds is moeilijk te negeren
  3. 17 jun
    Verstandig navigeren in onzekere obligatietijden
Meer van onze partners
Gastauteur IEXProfs Geplaatst op 21 november 2024 08:00 meer
Bio

Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Recente columns
  1. Kapitaal is als cholesterol
  2. Passief beleggen doet het beter dan de cijfers laten zien
  3. Exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting voor beleggers
  4. label connect Verstandig navigeren in onzekere obligatietijden
  5. Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting
Populaire columns
  1. "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis"
  2. label connect "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers"
  3. Het enorme potentieel van nature-based finance
  4. label connect JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst
  5. label connect ESG is dood, lang leve ESG 2.0!

Meest gelezen

  1. Must Read 20 jun

    Must read: dit zijn de favoriete waarde-aandelen van Goldman Sachs
  2. Must Read 18 jun

    Must read: 'Wraakbelasting' jaagt beleggers uit VS
  3. Must Read 19 jun

    Must read: kan de Amerikaanse rente niet heel misschien toch omlaag?

Assetallocatie

  • label connect

    Assetallocatie 23 jun

    Enorme outperformance van dit obligatiefonds is moeilijk te negeren

    In een periode waarin obligatiefondsen moeite hadden een positief resultaat te boeken, wist het Fresh Fixed Income Fund van OHV consistent hoge rendementen te scoren. Onafhankelijk fondsanalist LSEG Lipper beloonde het fonds dit jaar daarom met maar liefst twee prijzen. Ook vorig jaar won het fonds al een LSEG Lipper Fund Award.

  • Assetallocatie 16 jun

    Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting

    Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.

  • Assetallocatie 09 jun

    Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit

    Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.

  • label connect

    Assetallocatie 05 jun

    De wraak van de thuisspelers

    Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.

  • Assetallocatie 05 jun

    Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's

    Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.

  • label connect

    Assetallocatie 02 jun

    Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond

    Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.

Meer Assetallocatie
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group