Vier aandelenmythes ontkracht Beleggers lopen rendement mis door vier hardnekkige mythes over de aandelenmarkt. Dat stelt beleggingsstrateeg Kristina Hooper bij vermogensbeheerder Invesco. 29 oktober 2024 07:50 • Door Gastauteur IEXProfs Mythe 1: Als de economie in topvorm is, presteren aandelenmarkten beter “Dat is simpelweg niet waar. In 2009 daalde bijvoorbeeld het BBP in de VS met 4,3%. Toch boekte de S&P 500 index toen een koersrendement van 23,45% en een totaalrendement van 26,46%. Marktcondities kunnen zwak of ronduit slecht zijn, maar door factoren als versoepeling van het monetaire beleid of positieve economische- en winstverrassingen, kunnen aandelen blijven stijgen. Daarom moeten beleggers naar die delen van de aandelenmarkt kijken waar de verwachtingen laag zijn. Daar zit het meeste opwaartse potentieel.” Mythe 2: Goud en aandelen kunnen niet tegelijkertijd goed presteren “De theorie dat goud enkel dient als veilige haven in slechte tijden, terwijl aandelen juist presteren als het de markten voor de wind gaat, is achterhaald. Sinds de pandemie correleert goud met aandelen. De afgelopen maanden was er zelfs sprake van een zeer hoge positieve correlatie. Goud bereikte een recordhoogte van $2700 per ounce toen ook de aandelen van de S&P 500 Index met 5864 punten een recordhoogte bereikten. Dat komt omdat beleggers op zo’n moment nog altijd hun geloof in de markt behouden en risico’s nemen, en tegelijk hun (geopolitieke) risico’s afdekken met goud.” Mythe 3: Centrale banken weten van tevoren wat ze gaan doen “Een ander broodje-aapverhaal is dat de vergaderingen van de Fed en andere centrale banken tot in detail zijn voorgekauwd. Zo verklaarde Fed Gouverneur Chris Waller tijdens de afgelopen Fed-vergadering nog dat de dot plot-grafiek een beetje achterhaald was. Ook ECB-president Christine Lagarde zegt het beleid van de bank af te stemmen op basis van de meest recente economische data en trends. Dit suggereert dat er een onderscheid is tussen data-afhankelijk en datatijdstip-afhankelijk.” Mythe 4: Amerikaanse verkiezingen hebben grote impact op financiële markten “Verkiezingen kunnen op korte termijn volatiliteit veroorzaken, maar op de langere termijn is die impact meestal nihil. Op enkele uitzonderingen na, behaalde de S&P 500 sinds 1929 tijdens de meeste regeringen een jaarlijkse beurswinst van 10% of meer. De realiteit is dat historisch gezien het monetaire beleid er veel meer toe doet dan wie er op welk moment in het Witte Huis zit. Sterke beursprestaties zijn bijna altijd het gevolg van een verkrappingscyclus van de Fed.” Kristina Hooper Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 24 apr Europees vastgoed is king DWS is enthousiast over de beleggingsvooruitzichten van Europees vastgoed. Dat geldt al helemaal voor stenen in Amsterdam.
Assetallocatie 24 apr Dollarzwakte is een groot risico Een structurele verzwakking van de dollar kan resulteren in een waardeverlies van 40%, zo lieten eerdere perioden van dollarzwakte zien. Logisch dat JP Morgan Private Bank beleggers aanmoedigt een grotere allocatie in alternatieve munten aan te houden. De dollarvisie van JP Morgan Private Bank wordt overigens breed gedeeld.
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?