Amerikaanse economie blijft gunstig voor risicovolle beleggingen De stemming onder de strategen van het BlackRock Investment Institute (BII) blijft risk-on vanwege het gunstige economische beeld van de VS. Dit schrijven ze in hun wekelijks commentaar bij de start van het vierde kwartaal. 14 oktober 2024 14:25 • Door IEXProfs Redactie In de economie draait het om vraag en aanbod. Jarenlang lag de focus op de vraagzijde, omdat het aanbod overvloedig was. Die tijden zijn voorbij. De afgelopen jaren zagen we al dat aanbodbeperkingen bijdragen aan langdurige inflatiedruk. Denk bijvoorbeeld aan demografie. Vergrijzing doet het aanbod van arbeid dalen en dat zorgt voor hogere lonen. In augustus leidde een stijging van de werkloosheid in de VS tot recessievrees. Een nadere blik op de data laat zien dat dit vooral het gevolg van immigratie was, wat het aanbod van arbeidskrachten opstuwde. Het werd niet veroorzaakt door grote ontslagrondes. De laatste arbeidsmarktdata laat ook zien dat de vraag nog robuust is. De loongroei is inmiddels afgezwakt, wat de inflatie heeft getemperd. Dit effect zal echter van korte duur zijn, verwachten de BII-strategen. “De immigratie zal waarschijnlijk terugvallen naar het gebruikelijke niveau en zal niet langer de krimp van de beroepsbevolking door vergrijzing kunnen opvangen. Dit kan de inflatie weer aanjagen.” Hogere productiviteit in verschiet Investeringen, onder andere in artificiële intelligentie, zullen op termijn moeten leiden tot een hogere productiviteit, wat de inflatie kan afremmen. Die veerkracht wordt al weerspiegeld in de sterke bedrijfswinsten in de VS. BlackRock verwacht dat het optimisme zich zal uitbreiden buiten de technologiesector: naar sectoren die bijdragen aan de uitbouw van AI, zoals energie- en nutsbedrijven, vastgoed en de maakindustrie. Dit is volgens BII een reden om – ondanks de hoge waarderingen – positief te blijven op Amerikaanse aandelen. Analisten voorzien een winststijging van 20% voor de Amerikaanse technologiebedrijven, terwijl ze voor de rest van de markt een groei van 8% verwachten. De verkiezingen in de VS, geopolitiek en grote schokken in beleid moeten zeker in de gaten gehouden worden, maar ook internationaal blijft het nemen van risico lonen, aldus de strategen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 07 nov JP Morgan AM verwacht 5,1% rendement op lange termijn JP Morgan Asset Management verwacht de komende 10 tot 15 jaar met een gemengde 60/40-portefeuille een rendement te halen van gemiddeld 5,1%. Met alternatives, zoals vastgoed en private equity, valt meer geld te verdienen.
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.
Assetallocatie 28 okt Professionele beleggers negeren belangrijke Amerikaanse verkiezingen Professionele beleggers wereldwijd richten zich liever op langetermijntrends als deglobalisatie, digitale disruptie en decarbonisatie. Dat is de reden waarom zij hun beleggingen in wereldwijde aandelen en private equity fors vergroten, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Insights Survey van dit jaar.
Assetallocatie 21 okt Vijf vragen bij het beleggen in grondstoffen Een breed gediversifieerde benadering van grondstoffen biedt beleggers de mogelijkheid om hun portefeuilles beter te spreiden in een tijd van veranderend financieel landschap en een uitdagende geopolitieke omgeving. Hoe? Dat legt J. Safra Sarasin uit.
Assetallocatie 17 okt Robeco na 32 jaar terug in goud Goud is terug van weggeweest bij Robeco. In 1992 besloot de vermogensbeheerder er niet meer in te beleggen, maar de tijden veranderen. Geopolitieke spanningen en hoge inflatie hebben goud weer koopwaardig gemaakt.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.