Europese smallcaps overtuigen De vooruitzichten voor Europese smallcaps zijn rooskleurig, schrijft Graham McCraw, senior belegger bij vermogensbeheerder abrdn. Reden? De geschiedenis laat zien dat smallcaps beter presteren dan largecaps als de rente daalt. 5 september 2024 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs De prestaties van small caps ten opzichte van large caps zijn van oudsher nauw verweven met de economische conjunctuur en het monetair beleid. Dat bleek de afgelopen jaren eens te meer: de hogere rente en het moeilijke economische klimaat in Europa speelden een belangrijke rol in het onderpresteren van de beleggingscategorie. Maar nu de Europese Centrale Bank de rente heeft verlaagd, lijkt de weg naar boven weer gevonden. Goedkoop geprijsd Kleinere bedrijven zijn momenteel aantrekkelijk geprijsd, al zijn er aanzienlijke regionale verschillen. Vooral de smallcaps in Europa worden tegen aantrekkelijke waarderingen verhandeld. Vanwege hun goede groei- en rendementspotentieel komen kleine eurocaps doorgaans met een premie van gemiddeld 26% ten opzichte van hun grotere concurrenten. Met een korting van 8% ten opzichte van de grote kapitalisaties zijn smallcaps momenteel relatief goedkoop. Na de financiële crisis werden smallcaps verhandeld tegen een korting van 6% ten opzichte van hun grotere sectorgenoten waarna een duidelijke outperformance volgde. Of de geschiedenis zich nu herhaalt? Ik zie geen reden waarom dat nu anders zal zijn. "Met een korting van 8% ten opzichte van de grote kapitalisaties zijn smallcaps momenteel relatief goedkoop" Voorkeuren Natuurlijk zijn niet alle kleinere bedrijven gelijk. Wij hebben een voorkeur voor kwalitatieve groeibedrijven. In perioden van stress geven beleggers meestal de voorkeur aan bedrijven met een robuuste winstgevendheid, een goede kasstroom, een sterk management en gezonde ESG-normen. Hoge marktdrempels, unieke factoren die groei stimuleren en prijszettingsvermogen zijn ook aantrekkelijke kenmerken. Bedrijven met een hoge schuldenlast of bedrijven die afhankelijk zijn van externe factoren om succesvol te zijn, vallen daarentegen buiten de boot. Wees niet bang De winstgroei van smallcaps ligt ongeveer één standaarddeviatie onder het vijfjarig gemiddelde, in zowel Europa als het VK. Dit steekt gunstig af bij Amerikaanse obligatierendementen en waardeaandelen, die dicht in de buurt liggen van niveaus die we tijdens eerdere markthoogtes zagen. Veel risicomijdende beleggers gaan kleinere bedrijven uit de weg. Wij denken dat er goede redenen zijn om die huiver voor smallcaps opzij te zetten. Lees ook: U.S. small caps: Is the tide turning? Een bijzonder positief verhaal van Janus Henderson over de kansen van Amerikaanse smallcaps. De argumenten zijn niet veel anders dan die voor Europese smallcaps. Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.