Europese smallcaps overtuigen De vooruitzichten voor Europese smallcaps zijn rooskleurig, schrijft Graham McCraw, senior belegger bij vermogensbeheerder abrdn. Reden? De geschiedenis laat zien dat smallcaps beter presteren dan largecaps als de rente daalt. 5 september 2024 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs De prestaties van small caps ten opzichte van large caps zijn van oudsher nauw verweven met de economische conjunctuur en het monetair beleid. Dat bleek de afgelopen jaren eens te meer: de hogere rente en het moeilijke economische klimaat in Europa speelden een belangrijke rol in het onderpresteren van de beleggingscategorie. Maar nu de Europese Centrale Bank de rente heeft verlaagd, lijkt de weg naar boven weer gevonden. Goedkoop geprijsd Kleinere bedrijven zijn momenteel aantrekkelijk geprijsd, al zijn er aanzienlijke regionale verschillen. Vooral de smallcaps in Europa worden tegen aantrekkelijke waarderingen verhandeld. Vanwege hun goede groei- en rendementspotentieel komen kleine eurocaps doorgaans met een premie van gemiddeld 26% ten opzichte van hun grotere concurrenten. Met een korting van 8% ten opzichte van de grote kapitalisaties zijn smallcaps momenteel relatief goedkoop. Na de financiële crisis werden smallcaps verhandeld tegen een korting van 6% ten opzichte van hun grotere sectorgenoten waarna een duidelijke outperformance volgde. Of de geschiedenis zich nu herhaalt? Ik zie geen reden waarom dat nu anders zal zijn. "Met een korting van 8% ten opzichte van de grote kapitalisaties zijn smallcaps momenteel relatief goedkoop" Voorkeuren Natuurlijk zijn niet alle kleinere bedrijven gelijk. Wij hebben een voorkeur voor kwalitatieve groeibedrijven. In perioden van stress geven beleggers meestal de voorkeur aan bedrijven met een robuuste winstgevendheid, een goede kasstroom, een sterk management en gezonde ESG-normen. Hoge marktdrempels, unieke factoren die groei stimuleren en prijszettingsvermogen zijn ook aantrekkelijke kenmerken. Bedrijven met een hoge schuldenlast of bedrijven die afhankelijk zijn van externe factoren om succesvol te zijn, vallen daarentegen buiten de boot. Wees niet bang De winstgroei van smallcaps ligt ongeveer één standaarddeviatie onder het vijfjarig gemiddelde, in zowel Europa als het VK. Dit steekt gunstig af bij Amerikaanse obligatierendementen en waardeaandelen, die dicht in de buurt liggen van niveaus die we tijdens eerdere markthoogtes zagen. Veel risicomijdende beleggers gaan kleinere bedrijven uit de weg. Wij denken dat er goede redenen zijn om die huiver voor smallcaps opzij te zetten. Lees ook: U.S. small caps: Is the tide turning? Een bijzonder positief verhaal van Janus Henderson over de kansen van Amerikaanse smallcaps. De argumenten zijn niet veel anders dan die voor Europese smallcaps. Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
DE LAATSTE TICKETS! Kom vrijdag naar de IEX Beleggersdag! Hoe gaat de top van het Nederlandse bedrijfsleven om met Trump, geopolitiek, defensie en de verhouding tussen Europa en de VS? Kom aanstaande vrijdag naar de IEX Beleggersdag. Mis het niet en bestel nu uw tickets! VOL=VOL!
Assetallocatie 23 jun Enorme outperformance van dit obligatiefonds is moeilijk te negeren In een periode waarin obligatiefondsen moeite hadden een positief resultaat te boeken, wist het Fresh Fixed Income Fund van OHV consistent hoge rendementen te scoren. Onafhankelijk fondsanalist LSEG Lipper beloonde het fonds dit jaar daarom met maar liefst twee prijzen. Ook vorig jaar won het fonds al een LSEG Lipper Fund Award.
Assetallocatie 16 jun Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.
Assetallocatie 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.
Assetallocatie 05 jun De wraak van de thuisspelers Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.
Assetallocatie 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.
Assetallocatie 02 jun Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.