Geldhoeveelheid niet langer aanjager aandelenmarkten Volgens Johannes Müller, hoofd research bij vermogensbeheerder DWS, profiteren aandelen niet langer van die geldgroei. Dat leidt de komende jaren waarschijnlijk tot bescheiden rendementen. 28 augustus 2024 09:00 • Door Gastauteur IEXProfs De verliezen als gevolg van de beurspaniek begin deze maand zijn al lang en breed goedgemaakt. Sterker nog: de MSCI World Index staat op het punt om het record dat in juli werd neergezet opnieuw te verbreken. De aandelenmarkten lijken niet meer zo afhankelijk te zijn van de open geldkraan. Ondanks de spectaculaire rentestijgingen van de afgelopen jaren wisten aandelen record na record te verbreken. Aandelenmarkten hebben zich losgekoppeld van de geldvoorraad. Minder rugwind Uiteraard reageren markten op een enorm aantal variabelen en mag je. marktontwikkelingen niet toeschrijven aan een enkele factor. Ik denk niet dat de geldkraan van de vier grote centrale banken (Fed, ECB, BoE en BoJ) de komende jaren verder wordt opengedraaid. De geldgroei zal in de pas gaan lopen met de economie. Dit duidt erop dat de aandelenmarkten minder rugwind krijgen dan ze de afgelopen tijd gewend waren. De aandelenmarkten moeten daarom bogen op andere prikkels om hun opwaartse trend te behouden. Ook de marktfocus op AI volstaat niet meer. Omdat er simpelweg minder economiche aanjagers zijn, verwachten we dit en volgend jaar geen grote economische groeisprongen. We gaan er daarom ook vanuit dat de beurswinsten bescheiden zullen zijn." Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.