Lagere rente en lagere waardering pleiten voor smallcaps Aandelen van kleinere beursgenoteerde bedrijven blijven al enige tijd achter bij de wereldindex, maar de vooruitzichten zijn volgens senior beleggingsstrateeg Peter Vonk van Rabobank aan het verbeteren. Lagere rentes en de waardering bieden een goede kans op een inhaalslag. "In onze actief beheerde portefeuilles hebben we een relatief grote positie in dit soort bedrijven." 26 augustus 2024 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs Smallcaps kunnen het weer beter gaan doen als de vrees voor een recessie, die eerder deze zomer plotseling de kop opstak, verder wijkt. Daar is zicht op gezien de laatste economische cijfers en de dalende inflatie. Ook de verwachting dat de centrale banken zich opmaken voor renteverlagingen kunnen smallcapaandelen ondersteunen. Kleine bedrijven maken vaak veel gebruik van (bank)leningen en zijn dus gevoeliger voor rente en voor versoepelingen of beperkingen rond kredietverlening. Ook lenen ze vaak variabel en met kortere looptijden. Een lagere rente zal dus deze groep bedrijven bovengemiddeld helpen. Ook kunnen ze profiteren van het aantrekken van de markt voor fusies en overnames. Smallcaps houden wereldindex niet bij De hoge rente is een belangrijke reden waarom small- en midcaps achterblijven bij de wereldindex. Maar er speelt meer, want smallcaps blijven al langere tijd achter op de grotere spelers. Een belangrijke verklaring voor het achterblijven van smallcaps is de grotere weging van de technologiesector in de wereldindex ten opzichte van smallcaps. Met name de dominantie en innovatiekracht van de Magnificent 7-aandelen (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla) hebben gezorgd voor de betere resultaten van de wereldindex ten opzichte van de smallcapindex. Perspectief aan de beterende hand Nu de vooruitzichten voor bedrijfswinsten buiten de Magnificent 7 beginnen aan te trekken, is het perspectief voor mid- en smallcaps ook aan het verbeteren. Daarnaast zien we de eerste renteverlaging van de VS – die in september wordt doorgevoerd – als een opmaat naar een soepelere kredietverlening voor bedrijven. Het uitgangspunt van kleinere beursgenoteerde bedrijven is daarnaast ook sterk als je kijkt naar de waardering. De ACWI smallcapindex heeft momenteel een lagere koers-winstverhouding (voor de komende twaalf maanden) dan de wereldindex: 15,9 tegen 17,6. De sectorsamenstelling vertekent het beeld wel enigszins: smallcaps bestaan voor een kleiner deel uit techaandelen, die de afgelopen jaren een opmars hebben gemaakt. Desondanks blijft het algemene beeld dat smallcaps relatief goedkoop zijn. De koers-winstverhouding van smallcaps ligt bijna twee punten onder het gemiddelde van de afgelopen tien jaar (15,9 tegenover 17,7). Peter Vonk Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.