Grondstoffen horen desondanks in de portefeuille thuis Grondstoffen hebben de laatste 15 jaar een dramatisch trackrecord. Toch horen ze in de portefeuille thuis, want in tijden van hoge inflatie boeken ze uitstekende rendementen. 22 juli 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Het rendement op grondstoffen was de laatste jaren niet om over naar huis te schrijven. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2007 hebben beleggers er zelfs veel geld op verloren en als klap op de vuurpijl zijn grondstoffenrendementen ook nog eens heel volatiel. Er zou dus eigenlijk meer mee verdiend moeten worden dan met bijvoorbeeld staatsobligaties, maar dat was de laatste jaren meestal niet het geval. Hebben grondstoffen daarom niks te zoeken in de portefeuille? Het CFA Instituut heeft zich gebogen over deze vraag en komt tot de conclusie dat ze die plek wel degelijk verdienen, misschien niet in een portefeuille met een tijdshorizon van 1 of 2 jaar, maar wel een met een langere horizon van meerdere decennia. “De functie van grondstoffen verbetert dramatisch bij een langere beleggingshorizon”, schrijven David Blanchett en Jeremy Stempien in hun artikel Commodities for the long run? Inflatie Een centraal element in hun analyse speelt de inflatie. Ze hebben gekeken naar het rendement op cashgeld (dollars), Amerikaanse obligaties, Amerikaanse aandelen en een mandje van grondstoffen tussen 1870 en 2023. Voor het mandje grondstoffen hebben ze gebruikgemaakt van de Bank of Canada Commodity Price Index en de S&P GSCI Index. Wat blijkt is dat grondstoffen het gemiddeld gezien beter doen naarmate de inflatie oploopt. In jaren met een inflatie boven de 6% waren grondstoffen zelfs de best presterende assets. Tussen 2% en 6% lagen de rendementen in de buurt van die op kortlopende en langlopende staatsobligaties. Bij een inflatie onder 2% leveren grondstoffen daarentegen bijna niks op (wat we sinds de kredietcrisis gemerkt hebben). Tussen 10% en 20% Hoe groot het aandeel van grondstoffen in de modelportefeuille zou moeten zijn, is nog een verhaal apart. Extra probleem daarbij is dat aandelen en obligaties heel snel op en neer kunnen bewegen, terwijl trendwijzigingen bij inflatie veel langzamer gaan. De slotsom van de twee auteurs is dat de toekomst van grondstoffen in ieder geval lang niet zo somber is als het laatste decennium. Ze komen bij een zoektocht naar de optimale verhoudingen binnen de portefeuille tot een vrij hoog aandeel voor grondstoffen tussen de 10% en 20%. 10% is het best als er alleen naar het nominale rendement gekeken wordt, 20% als er naar de reële vermogensontwikkeling wordt gekeken, inclusief verlies door inflatie. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.