Grondstoffen horen desondanks in de portefeuille thuis Grondstoffen hebben de laatste 15 jaar een dramatisch trackrecord. Toch horen ze in de portefeuille thuis, want in tijden van hoge inflatie boeken ze uitstekende rendementen. 22 juli 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Het rendement op grondstoffen was de laatste jaren niet om over naar huis te schrijven. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2007 hebben beleggers er zelfs veel geld op verloren en als klap op de vuurpijl zijn grondstoffenrendementen ook nog eens heel volatiel. Er zou dus eigenlijk meer mee verdiend moeten worden dan met bijvoorbeeld staatsobligaties, maar dat was de laatste jaren meestal niet het geval. Hebben grondstoffen daarom niks te zoeken in de portefeuille? Het CFA Instituut heeft zich gebogen over deze vraag en komt tot de conclusie dat ze die plek wel degelijk verdienen, misschien niet in een portefeuille met een tijdshorizon van 1 of 2 jaar, maar wel een met een langere horizon van meerdere decennia. “De functie van grondstoffen verbetert dramatisch bij een langere beleggingshorizon”, schrijven David Blanchett en Jeremy Stempien in hun artikel Commodities for the long run? Inflatie Een centraal element in hun analyse speelt de inflatie. Ze hebben gekeken naar het rendement op cashgeld (dollars), Amerikaanse obligaties, Amerikaanse aandelen en een mandje van grondstoffen tussen 1870 en 2023. Voor het mandje grondstoffen hebben ze gebruikgemaakt van de Bank of Canada Commodity Price Index en de S&P GSCI Index. Wat blijkt is dat grondstoffen het gemiddeld gezien beter doen naarmate de inflatie oploopt. In jaren met een inflatie boven de 6% waren grondstoffen zelfs de best presterende assets. Tussen 2% en 6% lagen de rendementen in de buurt van die op kortlopende en langlopende staatsobligaties. Bij een inflatie onder 2% leveren grondstoffen daarentegen bijna niks op (wat we sinds de kredietcrisis gemerkt hebben). Tussen 10% en 20% Hoe groot het aandeel van grondstoffen in de modelportefeuille zou moeten zijn, is nog een verhaal apart. Extra probleem daarbij is dat aandelen en obligaties heel snel op en neer kunnen bewegen, terwijl trendwijzigingen bij inflatie veel langzamer gaan. De slotsom van de twee auteurs is dat de toekomst van grondstoffen in ieder geval lang niet zo somber is als het laatste decennium. Ze komen bij een zoektocht naar de optimale verhoudingen binnen de portefeuille tot een vrij hoog aandeel voor grondstoffen tussen de 10% en 20%. 10% is het best als er alleen naar het nominale rendement gekeken wordt, 20% als er naar de reële vermogensontwikkeling wordt gekeken, inclusief verlies door inflatie. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.