Grafiek van Daalder: Strijd tussen grote en kleine aandelen Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: het rendementsverschil tussen klein en grote aandelen. 18 januari 2024 09:00 • Door Lukas Daalder Als ik zeg dat small en midcaps het in het afgelopen jaar moeilijk hebben, dan zeg ik waarschijnlijk iets wat veel van de lezers hier direct kunnen beamen. Zo steeg de AEX vorig jaar met ruim 12%, waar de AMX 2% moest prijsgeven. Tel daarbij het dividendrendement op, dan wist je met de AMX vorig jaar net breakeven te spelen, waar een belegging in de AEX 15% opleverde. Rebound mid- en smallcaps Ik denk dat menig belegger opgelucht adem haalde toen de performance van de kleinere bedrijven op de beurs vanaf midden november plotseling verbeterde. Hiervoor werden een aantal redenen genoemd. Ten eerste daalde de kapitaalmarktrente in de laatste twee maanden van het jaar fors, terwijl ook de credit spreads terugliepen. Hierdoor werd het herfinancieren van schuld een stuk dragelijker. Aangezien small- en midcappers doorgaans afhankelijker zijn van externe financiering, profiteerde dit segment. Daarnaast was er de hoop dat inflatie min of meer onder controle was gebracht, wat met name small- en midcapbedrijven, die minder pricing power hebben, kan helpen. Bovenstaande grafiek laat het relatieve verloop van de Russell 2000 zien ten opzichte van de S&P 500, en het draaipunt is duidelijk te zien. Na een underperformance van 16% in de eerste tien maanden van het jaar wisten de small- en midcapbedrijven in korte tijd een aanzienlijk deel van de underperformance weer goed te maken. In relatieve termen steeg de Russell 2000 12% meer dan de eveneens stijgende S&P 500. Het begin van de lang verwachte outperformance was eindelijk aangebroken! Herhaling van zetten Misschien is er toch te vroeg gejuicht, want het nieuwe jaar begint wederom met een stevige underperformance voor de small- en midcappers. Inmiddels is de helft van de relatieve koerssprong die we sinds midden november hebben gezien alweer ingeleverd. In Nederlandse aandelen is het verlies iets minder, maar ook hier zien we dezelfde trend. Deel via:
Assetallocatie 16 jun Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.
Assetallocatie 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.
Assetallocatie 05 jun De wraak van de thuisspelers Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.
Assetallocatie 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.
Assetallocatie 02 jun Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.
Assetallocatie 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.