"ECB heeft eindrente nog niet bereikt" De ECB zal de rente morgen ongewijzigd laten, zodat er tijd is om de impact van de recente renteverhogingen te beoordelen. Maar deze pauze is geenszins een voorbode voor het toekomstig beleid, schrijft Franck Dixmier, Global CIO Fixed Income bij AllianzGI. "Wij denken dat de langetermijnrente in de eurozone zijn hoogtepunt nog niet heeft bereikt." 25 oktober 2023 09:00 • Door Gastauteur IEXProfs "De ECB heeft de rente sinds juli 2022 bij elke vergadering verhoogd. We verwachten dat de centrale bank tijdens de komende vergadering een pauze zal inlassen en de rente ongewijzigd zal laten. Recente macro-economische cijfers en de verhoogde geopolitieke spanningen versterken de argumenten voor een pauze. De inflatie daalde in de eurozone van 5,2% in augustus naar 4,3% in september op jaarbasis en de groei in de eurozone vertraagt. Inflatie nog niet verslagen Maar de ECB kan de inflatie nog niet de baas. Dat benadrukte voorzitter Christine Lagarde tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het IMF in Marrakesh. De onderliggende inflatie is met 4,5% op jaarbasis in september nog steeds hoog, vooral doordat de loon-prijsspiraal nog niet onder controle is. Bovendien wakkert de crisis in het Midden-Oosten het risico op een aanbodschok gekoppeld aan een stijging van de olieprijzen weer aan. De meest recente inflatieprognose van de ECB voorspelde een olieprijs van $82,7 in 2024 en $77,9 in 2025. Deze aannames lijken nu erg bescheiden. Markt onderschat verdere renteverhogingen Wij verwachten dat de centrale bank van de eurozone donderdag een neutrale houding zal aannemen en zal benadrukken dat ze zich meer dan ooit zal laten leiden door macro-economische gegevens en de bijbehorende risico's. Maar volgens ons heeft de ECB haar eindrente nog niet bereikt. Hoewel haar enige mandaat prijsstabiliteit is, mag het verhoogde risico op een recessie geen rem zetten op verdere renteverhogingen. Daarom denken we dat de langetermijnrente in de eurozone nog niet zijn hoogtepunt heeft bereikt. We denken ook dat de markten het potentieel voor verdere renteverhogingen blijven onderschatten. Ze hebben het risico op verdere verhogingen nog niet ingeprijsd en elke bijstelling van de verwachtingen zal de volatiliteit in obligaties aanwakkeren." Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.
Assetallocatie 27 aug 15 manieren om uw geld te verliezen Financieel blogger Ben Carlson heeft 15 tips voor het ontwijken van de grootste beleggersvalkuilen.
Assetallocatie 26 aug Lagere rente en lagere waardering pleiten voor smallcaps Aandelen van kleinere beursgenoteerde bedrijven blijven al enige tijd achter bij de wereldindex, maar de vooruitzichten zijn volgens senior beleggingsstrateeg Peter Vonk van Rabobank aan het verbeteren. Lagere rentes en de waardering bieden een goede kans op een inhaalslag. "In onze actief beheerde portefeuilles hebben we een relatief grote positie in dit soort bedrijven."
Opinie 22 aug Nederlandse institutionele beleggers zien het anders Uit een wereldwijde steekproef van State Street SPDR ETF's onder wereldwijde institutionele beleggers blijkt de Nederlandse inbreng flink afwijkend.
Assetallocatie 21 aug De Indiase markt is echt anders India is op weg om in 2030 de derde grootste economie van de wereld te worden. Maar naast die enorme groei ziet LGIM nog vijf andere kenmerken die het land positief onderscheiden van de meeste andere opkomende landen.
Assetallocatie 20 aug Institutionele beleggers kopen meer vastgoed, hedgefondsen en private debt Actief beheerde aandelenfondsen beleefden een tegenvallend eerste halfjaar. Toch zetten institutionele beleggers volgens bfinance hun zoektocht onverminderd voort naar actieve managers die zorgen voor meer defensieve diversificatie in hun portefeuilles.