“2022 was natuurlijk een slecht jaar voor beleggers in Amerikaanse aandelen. De S&P 500 verloor maar liefst 25%. Hoewel de bedrijfswinsten stabiel waren, net als de dividenduitkeringen, kregen beleggers te maken met tien achtereenvolgende renteverhogingen waardoor waarderingen wel moesten worden aangepast.
Waarde-aandelen hadden daar minder last van dan groeiaandelen. Dat is logisch, want de winsten van groeiaandelen liggen verder weg in de toekomst waardoor een renteverhoging de waardering harder raakt.
Maar in het laatste kwartaal van vorig jaar en in de eerste twee kwartalen van dit jaar werd de neergaande trend gekeerd. Vooral dankzij de koersexplosie van de Magnificent Seven, grote techbedrijven met een sterke exposure naar AI, boekte de S&P 500 een indrukwekkend herstel. Na de waardetrade nam de groeitrade het weer over, mede aangezwengeld door het vertrouwen dat er in de markt leeft over de aanpak van de Fed. De verwachting is dat hogere rentes leiden tot een lagere inflatie zonder dat de Amerikaanse economie al te veel schade wordt berokkend.
Maar hoe nu verder? Wat brengt de komende negen maanden voor Amerikaanse aandelen? Wij houden rekening met twee scenario’s, die hun eigen beleggingsimplicatie hebben.
Scenario 1: Zachte landing helpt midcaps vooruit
In het eerste scenario zorgt de Fed inderdaad voor de door velen verwachte zachte landing van de Amerikaanse economie. De inflatie is voldoende gedaald waardoor extra renteverhogingen niet meer nodig zijn. Daarbij is er de hoop dat de arbeidsmarkt, ondanks de huidige hoge rentes, sterk blijft en dat de inflatie daalt naar de gewenste 2%. Een recessie kan worden afgewend. Dit is het Goldilocks-scenario.
Mocht dit scenario uitkomen, dan zien wij de beste kansen voor Amerikaanse midcap-aandelen, zoals die te vinden zijn in de S&P 400. In tegenstelling tot Amerikaanse largecaps zijn Amerikaanse midcaps veel afhankelijker van de Amerikaanse thuismarkt. Maar liefst 80% van de omzet wordt in de eigen thuismarkt behaald. Een sterke economie zorgt dus voor veel rugwind.
Dan is er nog de lage waardering van Amerikaanse midcaps, die de nodige upside biedt. Amerikaanse midcaps worden verhandeld tegen een gemiddelde koerswinstverhouding van 13 en dat is ook historisch gezien goedkoop. Het is veel lager dan de S&P 500, die wordt gedomineerd door een klein aantal megacaps.
In de laatste 50 jaar was de S&P 500 niet eerder zo geconcentreerd als nu. Wie nu de S&P 500 koopt, haalt vooral deze dure aandelen in huis De grootste 5 bedrijven zijn samen goed voor 25% van index. Niet dat deze aandelen geen ruimte hebben om verder te stijgen, maar de risicorendementsverhouding van Amerikaanse midcaps is volgens ons gunstiger.

Het klopt dat de S&P 400 veel cyclischer is dan de S&P 500, maar dat is in het geval van een zachte Amerikaanse landing alleen maar en voordeel. Zij profiteren immers veel meer van een sterke Amerikaanse economie dan de S&P 500, die internationaler is georiënteerd.
Scenario 2: Harde landing vraagt om Dividend Aristocrats
Scenario twee ziet er heel anders uit. In dat geval is de Fed te lang te agressief geweest in zijn strijd tegen inflatie, waardoor van een zachte landing geen sprake is. Daarbij krijgt ook de arbeidsmarkt klappen, met een hogere werkeloosheid tot gevolg. De Amerikaanse economie komt in een recessie terecht.
Dit negatieve scenario is allesbehalve denkbeeldig. De verschillende leading indicators, cijfers over de groei van nieuwe banen, én de negatieve rentecurve in de obligatiemarkt wijzen allemaal op een recessie.
Mocht dit tweede scenario een feit worden, dan koop je als belegger defensieve aandelen, dus Dividend Aristocrats. Deze bedrijven hebben bewezen hun dividend op peil te kunnen houden, of zelfs in slechte economische tijden te kunnen verhogen. Deze bedrijven zijn niet al te cyclisch. Veel van de Dividend Aristocrats zijn te vinden in de sectoren Utilities en Consumer Staples (defensieve consumentenbedrijven). Deze sectoren hebben relatief weinig last van een economische neergang.

Dividend Aristocrats zijn hoger gewaardeerd dan waarde-aandelen maar goedkoper dan groeiaandelen. Beleggers zijn bereid een premie te betalen voor stabiliteit.
Wij weten niet welk scenario realiteit wordt. Daarom is het altijd verstandig om te kiezen voor een gespreide portefeuille. De SPDR S&P 400 U.S. Mid Cap UCITS ETF en de SPDR® S&P U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF bieden beleggers de mogelijkheid om te diversifiëren, weg van de sterk geconcentreerde S&P 500."