Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Slecht sentiment is vasthoudsignaal

Door het negatieve sentiment, de lage waarderingen en hoge structurele economische groei op de lange termijn houdt Optimix vast aan aandelen uit China en de rest van de opkomende aandelen.

"China lijkt qua actuele economische ontwikkeling momenteel wel het spiegelbeeld van de Verenigde Staten en de eurozone. Deflatie, oplopende werkloosheid, dalende rentestanden en aanhoudende problemen in de vastgoedsector beheersen daar het nieuws en de agenda’s van beleidsmakers. Het beleggerssentiment ten aanzien van China is niet om over naar huis te schrijven. De Chinese beursgraadmeter CSI 300 daalde afgelopen maand met 6,3% en staat dit jaar op -8%.

Wat merken wij van de Chinese groeivertraging? Vroeger werd gezegd dat als Duitsland niest, Nederland verkouden is. Inmiddels is de Nederlandse economie veel meer een diensteneconomie geworden dan de Duitse. De onderlinge verbondenheid is niet weg, maar nu geldt meer dat als Duitsland niest, Nederland mee-niest.

Door de enorme toename in de handel tussen Duitsland en China, geldt nu eerder dat Duitsland verkouden is als China niest. De problemen in de Chinese economie zullen voor minder orders voor de Duitse/Europese industrie zorgen en zo de economische groei in de eurozone wel degelijk afremmen. Ook zal als gevolg van de Chinese groeivertraging de vraag naar grondstoffen en bouwmaterialen afnemen, met de nodige prijsdruk tot gevolg. De Chinese groeivertraging zal dus ook buiten de landsgrenzen voelbaar zijn de komende tijd.

Slecht sentiment mooi startpunt

Wat betekent dit alles voor beleggers? De berichten in de media, alsmede een terughoudende positionering onder beleggers zijn een goede indicator van een zeer negatief sentiment over China. Sentiment is een belangrijke inputvariabele in het beleggingsproces van Optimix. Een extreem negatief sentiment bleek vaak een voedingsbodem voor aantrekkelijke toekomstige rendementen.

Eind oktober vorig jaar zorgde het teleurstellende Chinese coronabeleid voor extreem pessimisme onder beleggers in Chinese aandelen. China werd als niet-belegbaar betiteld door Westerse media. De Chinese beurs steeg 60% in de drie maanden erna.

Koopadvies gehandhaafd

Wij hebben geen glazen waarmee wij de economische vooruitzichten van China kunnen zien, maar wij weten wel dat er door het huidige slechte sentiment, in combinatie met aantrekkelijke waarderingen, beleggingskansen zijn in opkomende markten en China. Daarom houden wij vast aan de huidige beleggingen in opkomende markten.

De beleggingscasus op de lange termijn voor opkomende markten staat nog steeds. Wij zien nog steeds een hoge structurele groei, met name in Zuidoost-Azië. Daarnaast zijn landen in Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Zuid-Afrika belangrijke producenten van grondstoffen. De uitbreiding van de BRICS-groep met grondstoffen-producerende landen is een duidelijk teken van de toenemende handel tussen landen in opkomende markten en het verminderen van de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar.

Landen zoals Mexico, India en Vietnam nemen het stokje over van China als fabriek van de wereld en ontwikkelen zich als belangrijke exporterende landen. Bovendien is de waardering van opkomende markten als groep laag, zowel historisch gezien als in relatie tot ontwikkelde markten."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie