Philippe Roset is Hoofd Noord Europa bij State Street SPDR ETF’s. State Street lanceerde de eerste SPDR ETF in 1993 en biedt inmiddels ook in Europa meer dan 100 UCITS ETF’s aan. Philippe is sinds 2008 actief in de ETF-industrie in verschillende functies en werkt sinds 2016 bij SPDR ETF’s. Voor 2008 werkte hij bij de Autoriteit Financiële Markten in het toezicht op beurzen, market makers, clearing en settlement.
Column

Beleggers marcheren moedig voorwaarts

Van een campingrally was deze zomer geen sprake, maar ondanks alle zorgen hielden Europese ETF-beleggers goede moed, zo constateert Philippe Roset van State Street SPDR ETF’s. Amerikaanse aandelen en langlopende staatsobligaties waren afgelopen maand duidelijk favoriet.

In de zomermaanden willen beleggers nog wel eens voor defensieve beleggingen kiezen. Gaat het op de beurs stormen, dan brengt dat de vakantievreugde niet in gevaar. Met alle zorgen over de rentes en de wankele economische omstandigheden zou dat dit jaar zeker een logische stap zijn geweest. Desondanks kochten Europese beleggers in augustus voor 6,3 miljard dollar aandelen-ETF’s en voor 2,5 miljard dollar obligatie-ETF’s. Van een risk-off stemming was dus geenszins sprake.

Al met al ging er in augustus voor 9,3 miljard dollar naar ETF’s, waardoor de verkopers van ETF’s een prima maand beleefden. Ytd stroomde er voor 99,5 miljard dollar naar ETF’s. Inmiddels, bij het schrijven van deze column, zijn we de 100 miljard al gepasseerd. Het is een duidelijk signaal dat ETF’s weer breed worden ingezet.

Dat er dit jaar al voor 44 miljard dollar aan obligatie-ETF’s zijn gekocht, vertelt mij dat beleggers na de hevige correctie in 2022 ook weer oog hebben gekregen voor schuldpapier.

 

Liever Amerikaanse aandelen

Naar wat de huidige populariteit van aandelen verklaart, is het enigszins gissen. Dat de consumentenbestedingen tot nu toe op peil zijn gebleven en recessies zijn uitgebleven, of heel licht waren, helpen zeker mee. Het geeft vertrouwen dat de renteverhogingen voldoende effect hebben geresulteerd zonder de economie al te hard te raken.

Europese ETF-beleggers kochten in augustus vooral Amerikaanse aandelen (3,6 miljard dollar) en wereldwijd gespreide aandelen-ETF’s (2,5 miljard dollar). Europese aandelen boekten wederom outflow, in dit geval 500 miljoen dollar. Ook de populariteit van aandelen uit de opkomende markten neemt duidelijk af. Ytd is er sprake van een inflow van 16 miljard dollar, maar afgelopen maand bedroeg de instroom een schamele 740 miljoen dollar.

Waarschijnlijk wordt er meer van Amerikaanse aandelen verwacht nu de Fed bijna of geheel klaar is met het verhogen van de rente waardoor er weer monetaire ruimte bestaat om monetair te stimuleren, mocht dat nodig zijn. Het grote voordeel van de VS is ook de grote interne markt, die voor stabiliteit zorgt.

Opvallende sectorkeuzes

 

Het waren overigens niet de grote techaandelen die in de belangstelling stonden. Beleggers kozen eerder voor alternatieve strategieën, zodat er meer geld naar midcaps en smallcaps werd gealloceerd. Dat geeft extra spreiding. Dat de koersen van de Magnificent Seven op het hoge niveau bleven hangen, had veel te maken met fondsmanagers die het nog niet aandurven om van deze aandelen afscheid te nemen.

Op sectorniveau boekten Tech (-400 miljoen dollar) en Financials (-460 miljoen dollar) outflow. Opvallend is de comeback van de sector Gezondheid (+130 miljoen dollar). Deze iets defensievere positionering past wel bij de zomermaanden.

Ook Real Estate (+57 miljoen) kon op positieve belangstelling rekenen. Na jaren van afwaardering en dalende koersen durven beleggers blijkbaar weer in vastgoed te zitten.

Mits langlopend staatspapier

Wat betreft de obligatiemarkt kozen Europese ETF-beleggers duidelijk voor staatsobligaties (+2,8 miljard dollar). Bedrijfsobligaties, zowel credits (-810 miljoen dolar) als high yield (-450 miljoen dollar) werden daarentegen verkocht. Dat is enigszins opvallend, want de keuze voor aandelen wijst op risk-on, terwijl de keuze voor staatsobligaties juist een typische risk-off keuze is. Aan de andere kant geven staatsobligaties tegenwoordig een mooie rentevergoeding, waarbij de premie die bedrijfsobligaties geven (blijkbaar) te laag is om het extra risico te nemen.

Over de gewenste looptijd bestaat eveneens een duidelijke consensus. Kort lopende papier werd verkocht, langst lopend papier juist gekocht. De verwachting is dat er binnenkort een einde gaat komen aan de renteverhogingen. Langlopende obligaties profiteren daar traditioneel het meest van.

 

Goud verliest glans

Dan moet nog iets over goud worden gezegd. Ondanks de hoge inflatie is 2023 niet het jaar van goud. Ook vorige maand was er sprake van outflow. YTD verkochten Europese ETF-beleggers voor 5,7 miljard aan goud-ETF’s.

De sterke dollar is ongetwijfeld een reden. Het feit dat goud geen rente geeft ook. Dat Amerikaanse Treauries met een looptijd van 1 tot 3 maanden maar liefst 5,4% rente geven is voor beleggers die kiezen voor veiligheid moeilijk te negeren.

Impact beleggen