"Want dit is geen normale economische cyclus" Evan Brown, hoofd van de multi asset-strategie van UBS AM, rekent op afnemende inflatie en verdere economische groei. Het verklaart de overwogen positie in aandelen (mits niet-Europees) en het houdadvies voor alle soorten obligaties. 7 augustus 2023 14:30 • Door Gastauteur IEXProfs “Vergeleken met de VS presteren de andere belangrijke economische regio's, zoals Europa, minder goed dan verwacht. Al meer dan een jaar stagneert het volume van de wereldwijde industriële productie. De verschuiving in de consumptie van goederen naar diensten en de verhoogde energiekosten zetten een rem op de industriële activiteit. De Europese economie is meer blootgesteld aan de productiesector. Ze is ook gevoeliger voor hogere rentetarieven omdat Europese bedrijven zich voor een groter deel met bankleningen financieren. VS staat er sterker voor Traditioneel geven de meer cyclische sectoren aan waar de rest van de economie naartoe gaat. Als dit waar zou zijn, dan zou de zwakte bij de fabrieken moeten doorwerken op andere delen van de economie en uiteindelijk ook op de VS wegen. Maar dit is allesbehalve een normale economische cyclus. De pandemie heeft voor verschuivingen gezorgd in de vraag naar goederen en diensten, en die hebben de typische relatie tussen productie en diensten verstoord. Normaal zou de zwakte in de goederensector overslaan naar de dienstensector, maar we denken dat een solide reële inkomensgroei tot een cyclus kan leiden waarbij bedrijven de voorraden aanvullen en de consumptie van goederen opleeft. Inderdaad, in de interne inkoopmanagersindices van de Amerikaanse verwerkende industrie zien we voorzichtige signalen van een bodem in de sector. De Citigroup Economic Surprise Index, die de economische cijfers vergelijkt met de verwachtingen van economen, toont een opwaartse verrassing voor de VS, maar niet voor China of Europa. Assetallocatie Op vlak van allocatie blijven we de risico's voor een zachte landing nauwlettend in de gaten houden. Maar we blijven ook overtuigd dat de kerninflatie zal afnemen en dat de groei op korte termijn veerkrachtig zal blijven. Deze macrovisie kunnen we het beste tot uitdrukking brengen via overwogen posities in aandelen in plaats van in obligaties. We hebben vooral een voorkeur voor de meer cyclische delen van de Amerikaanse aandelenmarkt. We behouden een neutrale weging in staatsobligaties, die een belangrijke rol spelen bij het diversifiëren van onze meer risicovolle, procyclische posities. De groeivooruitzichten zijn echter nog steeds solide, en beperken de mate waarin de obligatierente kan dalen, zelfs als de inflatie daalt.” Het aandelen- en obligatie-advies van UBS AM Klik op de afbeelding voor een grote versie Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.