Column

Beperkt aanbod nieuwe ETF's is tijdelijk

Detlef Glow van Lipper Refinitiv denkt dat het beperkte aantal nieuwe ETF's een tijdelijk fenomeen is. Plannen zijn er genoeg, alleen zijn de marktomstandigheden er niet naar en de sterk gestegen rente helpt ook niet mee.

"Analisten die zich zorgen maken over het lage niveau aan nieuwe ETF-lanceringen in Europa zien talloze redenen voor het gebrek aan producten in de pijplijn. Mijn mening is vrij eenvoudig. De huidige marktomstandigheden - met stijgende rentetarieven en enigszins onvoorspelbare markten - houdt ETF-promotors tegen om nieuwe producten op de markt te brengen.

Een van de gevolgen van het krappe monetaire beleid van centrale banken is dat er nauwelijks nog startkapitaal beschikbaar is voor nieuwe ETF's en dat is voor promotors onontbeerlijk.

Meer alternatieven

Sinds centrale banken en andere instellingen rente betalen op rekeningtegoeden hebben (zaken)banken een alternatief. Dit betekent dat hun risicobereidheid is gedaald. Ze hoeven immers geen ingewikkelde zoektocht meer te starten naar alternatieve manieren om geld te verdienen met hun vrije kasmiddelen. 

De stijgende rente heeft bovendien als neveneffect dat het lenen van geld om te gebruiken als startkapitaal duurder is geworden. Daardoor is ook deze optie van tafel voor ETF-promotors.

Beginkapitaal

Waarom is startkapitaal (seed money) überhaupt nodig? Nou, seed money geeft een ETF een vaste basis die nodig is omdat institutionele en andere professionele beleggers vaak te maken hebben met beperkingen voor de omvang van het vermogen dat ze in afzonderlijke producten mogen investeren. 

Het startkapitaal wordt dan vaak geleidelijk weer verwijderd als de ETF een bepaalde omvang heeft bereikt.

Marktomstandigheden

Een andere reden waarom ETF-promotors dit jaar nog niet zoveel producten hebben gelanceerd, kan het marktklimaat zijn. Geen enkele promotor wil immers nieuwe producten lanceren als de kans op koersdalingen relatief groot is.

Daarom kan de aanhoudende angst voor een mogelijke recessie in de belangrijkste economieën van de wereld ETF-promotors ervan weerhouden hebben om nieuwe producten te lanceren.

"Geen enkele promotor wil nieuwe producten lanceren als de kans op koersdalingen relatief groot is"

Tijdelijk

Dat gezegd hebbende, heeft de huidige terughoudendheid van Europese ETF-promotors volgens mij niets te maken met een gebrek aan innovatie of een volwassen wordende sector. Voor het lanceren van nieuwe producten moet het marktklimaat gewoon goed zijn.

Ik verwacht daarom een groot aantal nieuwe ETF's zodra de vooruitzichten voor de markten duidelijker worden. Uit mijn gesprekken met promotors heb ik in ieder geval geleerd dat ze veel ideeën hebben om hun huidige ETF-aanbod te vergroten en te verbeteren."


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen