Grondstoffen beschermen beter In tijden van hoge inflatie bieden grondstoffen meer bescherming dan obligaties, zo blijkt uit een studie van Schroders. 29 mei 2023 16:00 • Door IEXProfs Redactie Grondstoffen hebben bijna 15 jaar geen rol van betekenis gespeeld in multi-asset portefeuilles, aangezien de inflatie in die periode goed onder controle bleef. Maar het afgelopen beleggingsjaar laat zien dat inflatie wel een probleem kan zijn en hoogstwaarschijnlijk zal blijven. Uit analyse van Schroders blijkt dat grondstoffen een betere afdekking vormen dan obligaties in een inflatoir beleggingsklimaat. Multi-assetbeleggers zouden daarom opnieuw moeten overwegen grondstoffen een strategische plek in de beleggingsportefeuilles toe te bedelen. Omdat aandelen de belangrijkste motor van het portefeuillerendement zijn, is het voor beleggers belangrijk om in een portefeuille te zorgen voor spreiding die de volatiliteit van aandelen wegneemt. Daarom functioneerde de afgelopen twee decennia een 60/40 portefeuille bestaande uit aandelen en obligaties zo goed. Obligaties hielpen verliezen te compenseren wanneer aandelen ondermaats presteerden. Nu de rol van obligaties in een portefeuille na het beleggingsrampjaar 2022 in twijfel wordt getrokken, wenden beleggers zich tot andere beleggingen om te diversifiëren. Schroders’ analyse van eerdere inflatieperiodes tussen 1972 en 1994 suggereert dat grondstoffen hiertoe prima in staat zijn. Schroders meent dat grondstoffen in perioden van hoge inflatie een betere diversificatie zouden moeten bieden dan obligaties. Als beleggers zich beseffen dat zij zich in een nieuw tijdperk bevinden waarin de inflatie op zijn minst weer een bedreiging vormt voor het beleggingsrendement, dan kunnen de voorafgaande 15 jaar van aanhoudend lage inflatie als een anomalie worden beschouwd en is een structurele allocatie aan grondstoffen weer zinvol. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.