Column

Grondstoffen beschermen beter

In tijden van hoge inflatie bieden grondstoffen meer bescherming dan obligaties, zo blijkt uit een studie van Schroders.

Grondstoffen hebben bijna 15 jaar geen rol van betekenis gespeeld in multi-asset portefeuilles, aangezien de inflatie in die periode goed onder controle bleef. Maar het afgelopen beleggingsjaar laat zien dat inflatie wel een probleem kan zijn en hoogstwaarschijnlijk zal blijven.

Uit analyse van Schroders blijkt dat grondstoffen een betere afdekking vormen dan obligaties in een inflatoir beleggingsklimaat. Multi-assetbeleggers zouden daarom opnieuw moeten overwegen grondstoffen een strategische plek in de beleggingsportefeuilles toe te bedelen.

Omdat aandelen de belangrijkste motor van het portefeuillerendement zijn, is het voor beleggers belangrijk om in een portefeuille te zorgen voor spreiding die de volatiliteit van aandelen wegneemt. Daarom functioneerde de afgelopen twee decennia een 60/40 portefeuille bestaande uit aandelen en obligaties zo goed. Obligaties hielpen verliezen te compenseren wanneer aandelen ondermaats presteerden.

Nu de rol van obligaties in een portefeuille na het beleggingsrampjaar 2022 in twijfel wordt getrokken, wenden beleggers zich tot andere beleggingen om te diversifiëren. Schroders’ analyse van eerdere inflatieperiodes tussen 1972 en 1994 suggereert dat grondstoffen hiertoe prima in staat zijn.

Schroders meent dat grondstoffen in perioden van hoge inflatie een betere diversificatie zouden moeten bieden dan obligaties.  Als beleggers zich beseffen dat zij zich in een nieuw tijdperk bevinden waarin de inflatie op zijn minst weer een bedreiging vormt voor het beleggingsrendement, dan kunnen de voorafgaande 15 jaar van aanhoudend lage inflatie als een anomalie worden beschouwd en is een structurele allocatie aan grondstoffen weer zinvol.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Impact beleggen