Column

Grafiek van Daalder: Sell dus in May

In de Grafiek van Daalder behandelt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock, elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Sell in May.

Het blijft één van de meest opmerkelijke verschijnselen in de financiële markten: het Sell in May effect, ook wel bekend onder de naam Halloween indicator. Het is het fenomeen dat aandelenmarkten gedurende de zomermaanden gemiddeld gesproken ‘geen compensatie bieden voor het gekozen risico’, om de exacte formulering maar weer eens uit de stal te halen. Verkoop aandelen in mei en keer dan vervolgens pas weer ergens in oktober of november weer terug, daar verschillen de meningen nog wel eens over.

De grafiek geeft het fenomeen keurig weer. We kijken naar de ontwikkeling van de MSCI Wereld (total return) in lokale valuta, die sinds 1990 een keurig rendement van jaarlijks gemiddeld +7,2% heeft opgeleverd (zwarte lijn). De rode lijn laat vervolgens zien hoe het koersverloop er had uitgezien als je alleen belegd was geweest in de periode november tot en met mei, wat een jaarlijks rendement van +7,0% had opgeleverd. De gele lijn laat vervolgens zien welk rendement je had behaald als je alleen in de maanden juni tot en met oktober in de markt was belegd: +0,1%.

Anders gezegd, vrijwel het gehele rendement dat je sinds 1990 had behaald, werd in de periode november tot en met mei bereikt. Je kan concluderen dat het binnenkort weer tijd is om afscheid te nemen van de aandelenmarkt.

"Je kan concluderen dat het binnenkort weer tijd is om afscheid te nemen van de aandelenmarkt"

Het echte raadsel

Werkt het altijd? Nee, over het algemeen levert deze strategie in twee van de drie jaar een positief rendement op. Meer dan genoeg echter, want als je daarmee een groot deel van de correcties in bijvoorbeeld 2001-2002 of 2008-2009 weet te vermijden, is je kostje al gekocht.

"Waarom is het verschijnsel door efficiënte markten niet weg gearbitreerd?"

Een sluitende verklaring voor het optreden van het fenomeen is volgens mij nooit gegeven. Het echte raadsel wat mij betreft is waarom het fenomeen lijkt te blijven bestaan, want je zou toch verwachten dat een dergelijk verschijnsel door efficiënte markten weg gearbitreerd zou worden: als iedereen inderdaad in mei verkoopt, zou het fenomeen vanzelf naar april moeten verschuiven, maar dat lijkt niet echt op te treden.

Impact beleggen