Column

Sombere winstverwachtingen bieden ruimte voor meevallers

Goede beleggers durven tegen de stroom in te zwemmen. “Momenteel zitten beleggers somber in de markt. Meevallend nieuws kan dan al snel een trigger zijn voor positieve koersreacties”, zegt CIO Jelte de Boer van vermogensbeheerder Optimix.

Jelte de Boer van Optimix is, in tegenstelling tot veel collega’s bij andere beleggingshuizen, helemaal niet zo negatief over aandelen. Sterker, Optimix heeft aandelen op overwogen staan. Een belangrijke reden voor dit standpunt zijn de winstverwachtingen, die in de afgelopen maanden sterk naar beneden zijn bijgesteld.

“Het is normaal dat in de loop van het jaar de winstverwachtingen worden verlaagd, maar de verwachtingen zijn nu wel heel laag gespannen. We zitten echt sterk beneden de historische bandbreedte. Hierdoor is er ruimte voor verrassingen die een positieve koersreactie kunnen opleveren.”

"De winstverwachtingen zijn nu wel heel laag gespannen"

Zelf ziet De Boer het voor de beurs niet zo pessimistisch in. “De economische cijfers zijn niet zo slecht. Consumenten blijven besteden, bedrijfsinvesteringen blijven op hoog niveau. Zo somber ziet het er helemaal niet uit. Als iedereen somber is, zoals nu, dan ligt de realiteit vaak meer in het midden. Dat geldt natuurlijk ook omgekeerd. Als het sentiment extreem is, dan loont het daarom vaak om contrair gepositioneerd te zijn. Momenteel zitten beleggers somber in de markt. Meevallend nieuws kan dan al snel een trigger zijn voor positieve koersreacties.”

Enigszins negatief voor de aandelenmarkten is de liquiditeit, die door centrale banken is verkrapt. Nu gewone banken ook de kredietkraan langzaam dichtdraaien, neemt de brandstof van de economie verder af. Positief is volgens De Boer wel dat de inflatie in een neerwaartse trend verkeert. Dat betekent dat centrale banken volgens hem binnenkort stoppen met het verhogen van de rente. Daarbij zal de Fed het rentewapen eerder opbergen dan de ECB.

Jelte de Boer
Jelte de Boer van Optimix

Koopkansen

Voor de lange termijn is Optimix vooral enthousiast over grondstoffenaandelen en energie-aandelen. Ook goud kan rekenen op een positief advies.

Recent heeft Optimix de draai gemaakt van groei- naar waarde-aandelen. “In het eerste kwartaal hebben groeiaandelen het goed gedaan”, zegt De Boer. “Dat was ook terecht. Na een moeizaam 2022 hadden wij groei-aandelen tactisch aangezet. Door de rentedalingen kenden groei-aandelen een sterk eerste kwartaal van dit jaar.” Waarde-aandelen zijn volgens Jeltes bezig met een meerjarige inhaalslag op groei-aandelen.

Recent heeft Optimix de draai gemaakt van groei- naar waarde-aandelen

Na de recente verlaging door OPEC in het olieaanbod met 1,2 miljoen vaten werd ook duidelijk dat de olieprijs waarschijnlijk een bodem heeft bereikt en een nieuwe opwaartse prijstrend in het verschiet ligt. Derhalve een koopmoment voor energieaandelen, waarbij de Europese bedrijven veel aantrekkelijker gewaardeerd zijn.

Inflatiestrijd is nog lang niet gewonnen

Wat betreft obligaties is Optimix nog altijd onderwogen, maar minder dan de vermogensbeheerder eerder was. De Boer: “Rentestanden zijn natuurlijk behoorlijk opgelopen, waardoor vastrentende waarden aantrekkelijker zijn geworden maar zeker niet woest aantrekkelijk. Veilige staatsobligaties hebben weer een rol te spelen in portefeuilles. Niet alleen geven ze tegenwoordig een redelijke rente, maar ook bieden ze houvast als het economisch minder gaat.”

Door de beperkte kredietopslag zijn bedrijfsobligaties volgens De Boer minder aantrekkelijk, ook omdat zij in slechte economische tijden een minder veilige haven zijn.

Binnen de obligatiemarkt is Optimix nog het meest gecharmeerd van inflatie gelinkte obligaties. Het klopt dat de inflatie dalende is en volgens Optimix binnen afzienbare tijd tussen de twee en drie procent beweegt, maar daar hoeft het dan niet bij te blijven. Ergens einde van dit jaar of begin volgend jaar rekent Optimix met een opnieuw oplopende inflatie. Daar zijn volgens De Boer voldoende redenen voor: “De kosten van de energietransitie, deglobalisering en de toegenomen maatschappelijke ruimte voor loonverhogingen zullen de inflatie structureel hoger doen laten zijn, dan dat we in de jaren na de financiële crisis hebben meegemaakt.”

Ergens einde van dit jaar of begin volgend jaar rekent Optimix met een opnieuw oplopende inflatie


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen