Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

“Wij zien vooral kansen in financials en de energiesector”

Beleggers kunnen dit jaar wel eens worden verrast door de veerkracht van de wereldeconomie. Een risico van die veerkracht is wel dat de rente langer hoog blijft en op den duur alsnog kan zorgen voor een harde landing, aldus beleggingsstrateeg Evan Brown van UBS AM.

"Het ontlopen van een recessie is op zich goed nieuws, al is het geen sein dat alles veilig is voor risicovolle activa. Een meer veerkrachtige economie kan ervoor zorgen dat centrale bankiers juist meer in plaats van minder moeten gaan doen om de inflatie structureel naar beneden te krijgen. Dit brengt natuurlijk weer het risico dat er op de langere termijn een harde landing zal zijn voor de economie die uiteindelijk de dreun voelt van die hogere rente.

Maar naar onze mening is het nog te vroeg om een positie in te nemen die van een negatief economisch scenario uitgaan. Een rente die langer hoog blijft, kan enkele tijd aanhouden. Beleggers moeten daarom kieskeurig en flexibel zijn in het komende jaar.

Kansen voor financials en de energiesector

Zeker is dat de onzekerheden over de economische ontwikkelingen in 2023 in alle beleggingssegmenten zullen aanhouden. Het is de reden waarom wij ons concentreren op de beste positionering voor de komende maanden in plaats van een heel jaar vooruit te kijken.

"De onzekerheden over de economische ontwikkelingen in 2023 zullen in alle beleggingssegmenten aanhouden"

Ik denk dat wereldwijde aandelenindices zich binnen een bandbreedte blijven bewegen, maar dat het opwaarts potentieel wordt beperkt omdat de Fed op de rem blijft drukken.

Bij UBS AM zien we vooral kansen in financials en de energiesector. Als blijkt dat het grote pessimisme over de wereldwijde economie wegvalt, zijn cyclisch georiënteerde posities een goede keuze. Oplevende economische activiteit en een rente die langer hoog blijft, zijn immers goed voor waarde-aandelen.

Neutraal op staatspapier

Wij zijn neutraal gepositioneerd op staatsobligaties. Verder verwacht ik dat de Federal Reserve de renteverhogingscyclus slechts traag afbouwt of ongedaan maakt. Als blijkt dat de Amerikaanse arbeidsmarkt wel buigt, maar niet snel breekt, houdt de prijsdruk nog wel even aan.

De heropening van China zou de binnenlandse vraag naar olie moeten aanwakkeren, waardoor de neerwaartse druk van de goederenprijzen op de inflatie enigszins wordt gecompenseerd.

Sterke dollar onder druk

Kijkend naar de valutamarkt denken wij dat de sterke dollar nu meer in een bandbreedte zal blijven. Dit zal veranderen mocht de Fed stoppen met renteverhogingen, China’s zero-covid echt worden stopgezet of dat de energieproblemen in Europa, veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, verdwijnen.

Afgezien van de heropening van China is het nog even wachten op een beleidsverandering van de Fed en een structurele oplossing van de Europese energieproblemen.

Een dollar die in een bandbreedte handelt in combinatie met een wereldeconomie die trager groeit kan een positief klimaat scheppen voor high-carry valuta die gelinked zijn aan grondstoffen. Onze voorkeur gaat uit naar de Braziliaanse real en de Mexicaanse peso."

  • Lees hier het uitgebreide verhaal

Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie