Column

Obligaties in, aandelen uit

Chris Iggo, CIO Core Investments van AXA IM, bezocht eind vorige week Amsterdam om de outlook van 2023 te presenteren. Die is tamelijk concreet. Voor het event spraken we met hem.

Wat is de hoofdboodschap die u zo gaat verkondigen?

“Dat het inflatieprobleem ten einde komt, waardoor ook rentes niet langer zullen stijgen. Dat maakt het verhaal van 2023 100% anders dan van dit jaar. 2023 zal meer draaien om de kansen die met obligaties zijn te behalen dan met aandelen. Met een economie die er niet goed voorstaat, wordt het immers lastig voor bedrijven om hun winsten nog te laten groeien.”

Inderdaad, waarom zouden beleggers nu in de aandelenmarkt willen stappen? Is het niet verstandiger om de effecten van de komende recessies af te wachten? Ook de winstverwachtingen zijn nog altijd te hoog, aldus de consensus.

“Dat is precies zoals veel beleggers er nu instaan. Obligaties zijn veiliger en geven een behoorlijk gegarandeerd inkomen. Met obligaties kan gemakkelijk een rendement van 5% worden geboekt. Dat is waarschijnlijk meer dan met aandelen kan worden verdiend. De risico’s zijn in elk geval heel wat minder.

Met een oorlog, hoge energieprijzen en een aankomende recessie is er weinig reden om nu aandelen te kopen. Ja, ik verwacht dat aandelen volgend jaar lager zullen koersen. Zeker Amerikaanse aandelen zijn nog altijd aan de dure met een gemiddelde k/w van 16, uitgaande van de verwachte winsten eind volgend jaar. Dat komt overeen met het historisch gemiddelde, alleen leven we nu niet in een gemiddelde tijd.

"Ja, ik verwacht dat aandelen volgend jaar lager zullen koersen"

Aan de andere kant, sentiment kan snel omslaan.”

Waar liggen in de obligatiemarkt de beste kansen?

“Wij zijn met name gecharmeerd van Europese kredietwaardige bedrijfsobligaties met een looptijd tussen 1 en 3 jaar. Die geven een yield van 4%. Daarbij zijn we positief over Europese bankleningen. Nu de ECB z’n balans gaat afbouwen, kunnen juist deze obligaties outperformen. Bankleningen waren immers geen onderdeel van het opkoopprogramma. Veel kredietrisico kennen deze obligaties niet. De kapitaalratio’s zijn sterk genoeg om economische schokken op te vangen. Dat maken ook de vele stresstesten wel duidelijk.

"Nu de ECB z’n balans gaat afbouwen, kunnen juist bankobligaties outperformen" 

Doordat bankaandelen tegenwoordig laag zijn gewaardeerd, zijn we ook daar optimistisch over. Dat geldt niet voor aandelen uit cyclische sectoren. Die lopen heel veel meer risico bij een aankomende recessie.”

Ten slotte, wat kan de beurzen in 2023 vleugels geven?

“Positief zou natuurlijk zijn als de oorlog in Oekraïne volgend jaar zou stoppen. In dat geval gaan de energieprijzen omlaag. Daar profiteert iedereen van, behalve de energiebedrijven. Die krijgen het überhaupt lastig met alle investeringen in duurzame energieën. Fossiele energiebedrijven staan bij ons ook niet op de kooplijst. Ze hebben hun run nu wel gehad.”


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Assetallocatie