Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Europese ETF-beleggers keren weer terug in de markt

Philippe Roset, hoofd State Street SPDR ETFs Noord Europa, valt een aantal opmerkelijke handelsbewegingen in de Europese ETF-markt op. Bedrijfsobligaties, langlopende obligaties, Amerikaanse aandelen en de energiesector stonden in de afgelopen weken prominent op het kooplijstje. De netto instroom in Europese ETF’s was in november indrukwekkend.

"Kijkend naar de ETF-flows in november valt vooral op dat Europese ETF-beleggers weer zijn teruggekeerd in de markt. Er werd netto voor 13,2 miljard dollar aan Europese ETF’s gekocht, dat was in oktober nog 4,7 miljard dollar. Ofwel, de trend die in oktober begon, is versterkt doorgezet.

Een andere trend die doorzette, is dat Europese beleggers weer oog hebben voor obligaties. Maar liefst 8,2 miljard dollar stroomde afgelopen maand naar obligaties, terwijl er voor 5,6 miljard dollar aandelen-ETF’s werden gekocht. In oktober was deze verhouding grofweg dezelfde.

Philippe Roset

Risk-on

Na maanden van twijfelen zijn Europese ETF-beleggers duidelijk weer risk-on. Dat blijkt uit de populariteit van aandelen maar ook uit de obligatievoorkeuren. Maar liefst 5,4 miljard dollar ging in november naar bedrijfsobligaties en 1,4 miljard naar staatsobligaties. Beleggers durven dus meer risico te nemen.

Een teken van risico nemen is ook dat beleggers weer langer op de curve durven te zitten. De grootste obligatie-allocatie is nu middellang en langlopend. Er wordt dus duidelijk ingezet op een daling van de inflatie en rente. Dat blijkt ook uit de sterk omgekeerde yieldcurve in de Amerikaanse obligatiemarkt. Twee jaars Treasuries geven momenteel veel meer rente dan tien jaars Treasuries.

Tegelijkertijd zijn beleggers nog niet bereid het high yieldspectrum op te zoeken. Slechts een half miljard dollar stroomde in de high yieldmarkt.

Europese aandelen opnieuw gedumpt

Wat betreft aandelen hebben Europese ETF-beleggers Europese aandelen opnieuw gedumpt (-2 miljard dollar). Dat is opmerkelijk, want in oktober werden Europese nog gekocht (+500 miljoen dollar). Sinds het begin van dit jaar verkochten beleggers voor 8,6 miljard aan Europese aandelen-ETF’s.

Wereldwijde (+4,7 miljard dollar) en Amerikaanse aandelen (+2,4 miljard dollar) daarentegen trokken vorige maand het meeste geld aan. De voorkeur voor Amerikaanse aandelen valt goed te begrijpen. De uitslag van de Midterms droeg ongetwijfeld bij aan de populariteit van Amerikaanse aandelen, maar daarnaast bleven ook de Amerikaanse bedrijfswinsten op peil, en wordt de aangekondigde Amerikaanse recessie maar geen werkelijkheid. Tegenover Europese aandelen gelden Amerikaanse aandelen op dit moment als defensiever.

Veel is er in de afgelopen maand gesproken over de hernieuwde kansen van aandelen in de opkomende markten. De lage waarderingen konden moeilijk worden genegeerd, zo was het verhaal, waarbij ook steeds meer werd gehoopt op een spoedige Chinese heropening. In de laatste twee weken van november was er ook nog eens sprake van mooie rendementen. Desondanks was er in de EM-flows nauwelijks beweging. Beleggers moeten het allemaal nog zien.

Eén topfavoriete sector

De energiesector was afgelopen maand duidelijk favoriet met 373 miljoen dollar aan inflow. Na in oktober winst te hebben genomen, verwachten Europese beleggers dat er met Energie weer wat te halen valt.

Terwijl Europese beleggers zich met Tech weinig raad wisten, want van instroom of uitstroom was geen sprake, werd de Communication Services-sector flink verkocht. In deze sector zitten bedrijven als Meta en Google, die met teleurstellende kwartaalresultaten kwamen en massa-ontslagen aankondigden. Daarbij horen bij hogere rentes lagere waarderingen. Dat speelde deze sector ook parten.

Opmerkelijker is dat financials afgelopen maand outflow (37 miljoen dollar) boekten. Europese financials genereerden in november mooie rendementen, terwijl hogere rentes voor een permanente rugwind zorgen. Maar beleggers blijven op hun hoede. Recessievrees weegt blijkbaar zwaarder dan de positieve signalen.

Liever geen goud

Tenslotte de grondstoffenmarkt. Die was afgelopen maand weinig populair met 360 miljoen dollar aan outflow. Vooral goud-ETF’s moesten het ontgelden. Reden? Tja, in november was de dollar erg sterk, en dat is altijd slecht voor de goudprijs. Tegelijkertijd zijn er nu ook voldoende alternatieven in de obligatiemarkt die in tegenstelling tot goud wel een yield geven. Inmiddels is de dollar zwakker geworden, dus misschien ziet december er voor goud anders uit."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie