“Beleggers zijn nog altijd voorzichtig met veel cash langs de lijn en neutrale posities. Er is geen paniek, maar men wil defensief blijven in afwachting van betere tijden. Die zouden kunnen beginnen als de Fed begint te praten over een rentepiek. Daar willen beleggers op anticiperen. Wat is dan de beste strategie?
Onze twee sectorpicks voor het vierde kwartaal zijn de sectoren Energy en Healthcare. Dat is niets nieuws, want deze twee sectoren staan al 18 maanden lang bovenaan onze kooplijst. De keuze heeft dit jaar bijzonder goed uitgepakt. De Amerikaanse energiesector staat ytd op een winst van 69%. Het is de enige sector met een positief rendement. De sector Health care is weliswaar gedaald, maar heel veel minder dan andere sectoren. Wij zien vooralsnog geen reden om Energy en Health care van de kooplijst te halen.
Rebecca Chessworth

Energy is weer belegbaar
Het succes van Energy laat zich eenvoudig verklaren. Met de stijging van de olieprijs nam ook de winstgevendheid van de olie- en gas bedrijven toe. Tegelijkertijd is het traditioneel de best presterende sector in tijden van stijgende inflatie. Inmiddels is ons enthousiasme groter geworden door het streven naar energieveiligheid, terwijl ook duidelijk is dat juist deze bedrijven moeten meehelpen de energietransitie mogelijk te maken. Nog niet zo lang geleden waren fossiele energiebedrijven voor veel beleggers onbelegbaar. Dat is niet langer het geval.
"Nog niet zo lang geleden waren fossiele energiebedrijven voor veel beleggers onbelegbaar. Dat is niet langer het geval"
Of de sector ook in 2023 zo goed zal presteren, is ongewis. De waarderingen zijn nog altijd tamelijk laag, maar als een recessie resulteert in een sterk dalende olieprijs, dan krijgt de winstgevendheid van energiebedrijven natuurlijk een flinke klap.
Healthcare: de meest defensieve aandelensector
Healthcare is onderwijl onze defensieve favoriet, meer nog dan defensieve consumentenbedrijven, die meer last hebben van hoge inflatie. Want ook als de koopkracht daalt, zullen consumenten geld uitgeven aan hun gezondheid. Dat is immers van vitaal belang. De defensieve kwaliteiten van de sector zijn terug te zien in de lage volatiliteit.
Ook dit jaar zijn de winsten op peil gebleven. Die zouden de komende jaren verder kunnen stijgen nu er minder tijd en geld in het bestrijden van de coronapandemie hoeft te worden gestoken. Er komen weer middelen vrij om te zoeken naar bijvoorbeeld therapieën tegen kanker en Alzheimer.
Positief voor de koersen is ook de mogelijkheid van verdere overnames van beloftevolle biotechbedrijven. Die trend gaat gewoon door. Elk positief farmaceutisch nieuwtje zal op de beurs enthousiast worden onthaald, verwacht ik.
"Elk positief farmaceutisch nieuwtje zal op de beurs enthousiast worden onthaald"
Zeker is het niet dat Healthcare-aandelen ook volgende jaar zullen outperformen. Mocht er inderdaad een recessie komen én stijgen de rentes verder door, dan is dit de sector die beleggers in de portefeuille moeten hebben. Mocht de economie daarentegen verbeteren en de inflatie weer dalen, dan lijkt het me aannemelijk dat vooral cyclische aandelen in de belangstelling komen te staan. Dan zou ook Tech een stevige comeback kunnen maken.
Amerikaanse Tech in de rebound
Over Tech gesproken, misschien is het nog te vroeg om Tech te kopen, maar beleggers beginnen er zeker over na te denken. Wij prefereren zelf de VS boven Europa, omdat de VS een grotere markt is en grotere techbedrijven huisvest, die veelal over ijzersterke balansen beschikken. De winsten kunnen ook in een recessie redelijk goed overeind blijven, aangezien de sector profiteert van een aantal structurele groeitrends. Zoiets als automatisering gaat gewoon verder.
"Tech profiteert van een aantal structurele groeitrends"
We zien beleggers nu langzaam weer Tech kopen. Door de hard gestegen rentes zijn de waarderingen flink naar beneden gekomen. Dit is de sector die beleggers moeten hebben als de rentes weer aan een dalende trend beginnen.
Sterke winstgroei Europese banken
Ten slotte heb ik nog een positieve boodschap voor beleggers in Europese financials. In de afgelopen vier weken zijn deze flink gekocht. Ik heb zelden zo een sterke ommekeer gezien. Wat meespeelt zijn de sterke winstcijfers over het derde kwartaal, optimistische verwachtingen en de lage waarderingen.
Financials hebben dit jaar sterk geprofiteerd van de stijgende rentes. Dat geldt vooral voor Europese financials, die jarenlang hebben geopereerd in een omgeving met negatieve rentes. Daarom kunnen zij hun winsten sneller laten stijgen dan Amerikaanse financials.
"Europese financials kunnen hun winsten sneller laten stijgen dan Amerikaanse financials"
Door de lage waarderingen verwachten wij overnames, ook grensoverschrijdend. Zo kan ik me voorstellen dat Amerikaanse banken azen op Britse banken, die door de gedaalde pond extra in waarde zijn gedaald.
Maar beleggers moeten moed hebben, want een recessie heeft negatieve gevolgen voor de kredietportefeuilles. Maar uit de laatste stresstesten van de ECB en de Bank of England kwamen Europese banken goed tevoorschijn. Zij gaan nu veel sterker een recessie in dan in het verleden."