Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Wat doet de consument?

Donkere wolken hangen boven het consumentenlandschap. Niet voor niets zijn cyclische consumentengoederen dit jaar extra hard geraakt. Maar dalende koersen leiden ook tot stijgende dividendrendementen, waardoor Reineke Davidsz van het dividendteam van Van Lanschot Kempen steeds meer heeft te kiezen.

“Niet alleen techaandelen, maar ook cyclische consumentenaandelen zijn dit jaar relatief hard geraakt. De MSCI World staat momenteel 7,5% in de min (in euro’s), terwijl cyclische consumentenbedrijven maar liefst 22% hebben verloren. Het verschil met de koersontwikkeling van defensieve consumentenaandelen, zoals Unilever en Danone, is nog veel groter. Dit soort bedrijven is dit jaar gemiddeld 3% méér waard geworden.

Om in cyclische bedrijven te beleggen, is het belangrijk om te weten hoe de consument er nu voor staat. Een bedrijf dat daar veel van weet is Target, een grote Amerikaanse winkelketen die een breed assortiment van producten verkoopt, zoals kleding, meubels, elektronica maar ook voedingswaren en schoonmaakmiddelen. Vorige week bracht het teleurstellende cijfers naar buiten. Het aandeel is dit jaar al meer dan 20% gedaald, waardoor het dividendrendement duidelijk boven de 2% is gestegen, en we erin zouden kunnen beleggen.

Reineke Davidsz

Reineke Davidsz van Van Lanschot Kempen

Hand op de knip

Uit de recente earnings call van Target kwam een aantal interessante punten over de Amerikaanse consument naar buiten. De consument maakt tegenwoordig duidelijk onderscheid tussen wat wel en wat niet essentieel is. Alles dat niet nodig, wordt duidelijk minder gekocht. Goed eten op tafel is tegenwoordig belangrijker dan een nieuwe sportoutfit. Na een jaar van hoge inflatie wordt het steeds moeilijk om nog te teren op spaargeld dat is opgebouwd in de coronapandemie.

"De consument maakt tegenwoordig duidelijk onderscheidt tussen wat wel en wat niet essentieel is"

Uit enquêtes over de feestdagen komt naar voren dat consumenten duidelijk minder geld willen uitgeven aan kleding en cadeaus. Winkelketens en kledingmerken zullen niet blij zijn met deze uitkomst, want in het vierde kwartaal wordt steevast de meeste omzet gegenereerd.

Door de hoge inflatie is het natuurlijk logisch dat menig consument steeds prijsbewuster wordt. Het is de reden dat er meer uitverkoopartikelen worden gekocht en dat er steeds meer voor huismerken in plaats van voor A-merken wordt gekozen. Zo beslaan de huismerken van Wallmart dit jaar 1,3% meer van de voedingsverkopen. Defensieve consumentenbedrijven hebben dit inmiddels ook in de gaten. Zij doen het dit jaar beter dan zelf verwacht, maar naar voren kijkend rekenen ze erop dat de eigen volumes nog geraakt zullen worden.

"Door de hoge inflatie is het natuurlijk logisch dat menig consument steeds prijsbewuster wordt"

Ook hogere inkomens beknibbelen

Opmerkelijk is het niet dat de lage inkomensgroepen hun cyclische consumentenuitgaven dit jaar sterk hebben teruggebracht. Zij hebben daar gewoon geen geld voor.

Maar ook de hoge inkomens houden inmiddels hun hand meer op de knip. Bij hen speelt iets anders dan een lege bankrekening. Zij hebben in de regel een beleggingsportefeuille en bezitten vastgoed. Lagere koersen en de druk op de huizenmarkt hebben dit jaar gezorgd voor een mentale dreun. Wallmart constateert dat meer huishoudens met een inkomen van boven de 100.000 dollar bij deze discountwinkel shoppen. Ofwel, Wallmart wist dit jaar de doelgroep te verbreden.

Luxegoederen wel redelijk recessieproof

Maar hoe anders is het gesteld met luxegoederen. Ik bezocht vorige week een conferentie over luxegoederen. Bij bedrijven als LVMH, Gucci, Kering, Pernod Ricard en Mercedes-Benz was de stemming nog redelijk positief. Zo blijkt dat de vraag naar dure tasjes, premium dranken en luxe auto’s nog altijd hoog is. De echte high-end klanten blijven doorconsumeren. Waarschijnlijk zullen de producenten van luxegoederen daarom wederom iets meer recessieproof zijn dan bedrijven die minder luxemerken in de markt zetten.

"Bij bedrijven als LVMH, Gucci, Kering, Pernod Ricard en Mercedes-Benz was de stemming nog redelijk positief"

Aan de andere kant is hun klantenbestand de afgelopen jaren uitgebreid. Tijdens corona kon niet gereisd worden, kreeg men steun van de overheid en was er succes te halen op de beurs. Deze nieuwe klanten zijn veelal jonger en op zoek naar imago verhogende producten. Maar hoe lang blijven zij nog luxemerken kopen? Bij de luxeproducten met het laagste prijskaartje zie je al dat de vraag begint te kraken.

In de uitverkoop

Enfin, er hangen donkere wolken boven het consumentenlandschap. Het verklaart waarom cyclische consumentenbedrijven genoodzaakt zijn de broekriem aan te trekken. Zij nemen inmiddels minder personeel aan, maken scherpe keuzes, bestellen minder goederen en gooien meer producten in de uitverkoop om van hun dure voorraden af te komen.

Door de juiste acties te nemen, zullen sommige consumentenbedrijven er sterker uitkomen. Dat maakt het voor ons interessanter om deze sector beter te bekijken. Door de gedaalde koersen ligt het dividendrendement een stuk hoger, waardoor er voor ons meer valt te kiezen. Voor onze dividendfondsen geldt dat een aandeel een minimumrendement van 2% moet hebben. Daarbij letten we er vooral op of bedrijven in staat zijn een stabiele kasstroom te genereren, de juiste kapitaalallocatiebeslissingen te nemen en kijken we natuurlijk ook naar de waardering.

Kwaliteitsbedrijven die flink aan beurswaarde hebben ingeleverd, zijn interessant om op te rapen. Als specialist consumentenbedrijven heb ik het er druk mee."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen