Stijgende rentes en hogere spreads hebben dit jaar voor een bloedbad gezorgd in de obligatiemarkt. Niets werd gespaard. Oorzaken van de ellende zijn de hoge inflatie, die centrale banken dwongen om hun rentes te verhogen, en de zwakke economische vooruitzichten, waardoor beleggers een hogere risicovergoeding (spread) vragen.
Maar hoe gaat het verder? Daarop gaf Guillermo Felices, beleggingsstrateeg wereldwijd bij PGIM Fixed Income, vanochtend tijdens een webinar antwoord.
De economische outlook is volgens hem zeer onzeker. Voor de VS rekent hij in 2023 op een economische groei van 0%, waarbij eerst nog een recessie moet worden overwonnen. De economie van de eurozone vertraagt met een kleine 2%, terwijl de economieën van Japan (bijna 2%) en China (iets minder dan 6%) volgend jaar gewoon groei laten zien. "China is de positieve noot in het verhaal. Het land maakt in 2023 een kleine inhaalslag."

Klik op de afbeelding voor een grote versie
Aandelenbeleggers de klos
De basisscenario's van Felices pakken alle slecht uit voor aandelenbeleggers. Een Amerikaanse recessie betekent meer werklozen, terwijl de Fed vanwege de blijvend hoge inflatie nog niet klaar is met verhogen.
Voor Europa gaat de beleggingsstrateeg uit van stagflatie, wat natuurlijk ook niet goed uitpakt voor de bedrijfswinsten. "In Europa zijn de gastanks inmiddels gevuld, maar ik ben bang dat het te weinig is voor de winter en de maanden erna."
Dat de inflatie in de VS ook komend volgend jaar nog ver boven de 2% blijft hangen, wijdt Felices vooral aan de sterke stijging van de prijzen in de dienstensector. "Typisch het gevolg van een oververhitte economie." De Europese inflatie moet met name worden toegewezen aan de extreem hoge energieprijzen. Deze ziet Felices niet snel dalen, dus ook bij ons blijft de inflatie nog lang aan de hoge kant.
Agressieve centrale banken
Om de inflatie te bevechten hebben de centrale banken niet stil gezeten. Sterker, volgens Felices was de verkrapping de laatste decennia niet zo agressief als dit jaar. "Zowel op basis van snelheid en de omvang van de rentestappen."
Felices: In de VS is de yield curve (het verschil tussen de 2 en 10 jaars rente) inmiddels negatief. Dat duidt op recessie-angst. Europa is nog niet zover, maar het gaat wel die richting op."
Witte raaf
Omdat de spreads van Europse kredietwaardige bedrijfsobligaties (credits) veel ruimer zijn dan die van Amerikaanse credits heeft Felices een voorkeur voor Europese bedrijfsschuld. "Europese bedrijfsobligaties bieden nu gewoon een betere risicorendementsverhouding dan Amerikaanse." Niet dat Felices bijzonder genegen is om nu al Europese bedrijfsobligaties te kopen. Hij wacht liever nog even wacht totdat rentes en spreads hun piek heben bereikt.
Dat nog even wachten geldt zeker voor high yield. Omdat bedrijfswinsten zeker zullen dalen en ook het aantal defaults zal toenemen, is het volgens Felices nog te vroeg om stevige posities te nemen in de meest risicovolle obligatiemarkt, ook al zijn de risico-opslagen danig gestegen.
Terwijl Felices maant tot voorzichtigheid, beschouwt hij Amerikaanse staatsobligaties, zeker als ze langlopend zijn, nu al als koopwaardig. "Bijna 4% yield is een prima vergoeding."

Klik op de afbeelding voor een grote versie