Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

De Fed draait wel bij

De inflatiegroei in de VS neemt af en de economie staat er niet zo slecht voor. Wat moet de Fed nu doen? Edin Mujagic denkt dat de Fed nu nog streng doet, maar straks zal bijdraaien.

Wat gaat de Fed doen nu de inflatiegroei lijkt af te koelen? Als de Fed nu al gaat hinten dat ze binnenkort zullen stoppen met renteverhogingen, dan kan er een beeld ontstaan dat de bank de eerste de beste mogelijkheid om renteverhogingen te schrappen met beide handen aangrijpt.

Het imago van een softe centrale bank zou beklijven en daar kom je als centrale bank niet zo makkelijk van af. Te vroeg draaien was een grote fout die de Fed in de jaren 70 maakte en Jerome Powell, voorzitter van de Fed, was de afgelopen maanden duidelijk: hij wil die fouten niet herhalen.

Afgelopen dagen hebben we bevestiging gekregen van wat ik vermoedde. Zo was er Fed-bestuurder James Bullard, die in een toespraak zei dat de Fed-rente minimaal 5 á 5,25% moet bedragen en dat volgens de gangbare stelregels die rente zelfs waarschijnlijk ruim 7% zou moeten zijn om inflatie te verslaan.

Veel te optimistisch

Zijn collega Chris Waller zei dat de markten veel te optimistisch zijn geworden na het inflatiecijfer van oktober. “Een maand van daling is geen trend,” aldus Waller, om aan te vullen dat de Fed door moet gaan met het opkrikken van de rente.

De regionale centrale bank in New York publiceerde een rapport waaruit bleek dat de inflatieverwachtingen onder de Amerikaanse consumenten opgelopen zijn. Naar verwachting zal de inflatie over drie jaar uitkomen op 3,1%, een stijging van de eerdere verwachting van 2,9%.

Over vijf jaar zullen de prijzen volgens de Amerikanen met 2,4% stijgen, waar ze eerder 2,2% hadden verwacht. Voor beide cijfers geldt dat de Fed er niet al te blij over is, omdat dit hoger is dan de 2% inflatie per jaar die de Fed nastreeft.

Nare verrassing

Die verwachtingen zouden zomaar lager kunnen worden als het publiek meer vertrouwen krijgt in de Fed, ziedaar het belang van het terugwinnen van geloofwaardigheid. Anders gesteld: als de Fed nu al erop zou hintten dat de bank de rente niet veel verder zal verhogen, terwijl de economie groeit en inflatie nog steeds zeer hoog is, zouden die verwachtingen de komende tijd wel eens nog verder kunnen oplopen.

Ik kijk er dan ook niet raar van op als de komende tijd meer Fed-bestuurders stoere taal gaan uiten en als het rentecomité van de bank op 15 december een nare kerstverrassing heeft voor beleggers.

Houdt dus de komende tijd rekening met meer volatiliteit op de beurzen, wanneer de Fed, de markten teleurstelt. Toch blijf ik erbij dat het niet lang meer zal duren voordat de Fed bijdraait.

Niet meer dan 5%

Maar waar zou dat op slaan, iets later bijdraaien, dat zou toch net zo ongeloofwaardig zijn als nu de koers wijzigen? Over enkele maanden kan de omgéving waarin de Fed opereert, wezenlijk anders zijn.

Over enkele maanden kan het zomaar zijn dat de inflatie meerdere maanden is gedaald (exit argument Chris Waller). De verdere daling van de kosten om goederen te vervoeren, kan een reden zijn. Dat de producentenprijsindex in de VS onlangs behoorlijk is gedaald, wijst ook in die richting.

Wanneer tegelijkertijd de economische groei afkoelt en recessie dichterbij komt, dan zou een aankondiging van de Fed dat de bank de officiële rente niet verder dan 5% hoeft te verhogen, ineens logischer lijken.

Geen recessie

Ook al omdat de bank dan als argument kan gebruiken dat ze de rente fors heeft opgekrikt in minder dan een jaar tijd en daardoor nu de luxe heeft een pas op de plaats te maken en aan te kijken hoe de economie daarop reageert.

Daarmee ben ik terug bij de redenering van Bullard. Die wees op wat de stelregels voorschrijven ten aanzien van de rente, maar dat was maanden geleden ook al bekend.

Bovendien nam Bullard in zijn toespraak aan dat de economische groei in de VS lager zou zijn, maar er geen recessie zal komen. En dat kan wel eens een heroïsche aanname blijken.


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen