Column

"Het ergste is voorbij"

Volgens topbeleggers Björn Jesch en Christoph Schmidt van DWS is de toekomst zo wazig dat het verstandig is voorzichtig te blijven. Ook zij zien in bedrijfsobligaties weer een serieus alternatief voor aandelen.

De kans dat centrale banken snel stoppen met renteverhogingen is vrijwel nul. Volgens Björn Jesch, CIO van DWS, zullen de renteverhogingen slechts leiden tot een beperkte recessie. Minder positief: “Na de crisis kan het veel langer duren dan voorheen voordat de wereldeconomie weer tot volle bloei komt. Dit komt vooral doordat de Chinese economie en de globalisering nu haperen."

Heel optimistisch is Jesch niet over de kortetermijnvooruitzichten van aandelen. "Bedrijven hebben nauwelijks ruimte voor het behalen van meer winst. Bovendien worden bedrijfsobligaties door beleggers weer als een serieus alternatief gezien. Daarbij kunnen geopolitieke ontwikkelingen roet in het eten gooien. “Escaleert de oorlog tussen Rusland en Oekraïne nog verder?

Andere belangrijke vragen die Jesch zichzelf stelt: Gaat de inflatie een nog grotere rol spelen voor consumenten? Zullen de centrale banken zich gedwongen voelen de rente hoger te stuwen dan de markten verwachten? Kan China ooit weer het groeiwonder van de wereld worden?

Blijf voorzichtig!

Enfin, de toekomst is volgens Jesch zo wazig dat beleggers er verstandig aan doen voorzichtig te blijven. "Een goed alternatief is beleggen in bepaalde obligaties omdat deze profiteren van renteverhoging. Hogere obligatieyields zetten aandelenkoersen van vooral tech, communicatie en e-commerce bedrijven onder druk omdat deze ondernemingen het meest gevoelig zijn voor rentebewegingen. Daarnaast is er niet of nauwelijks ruimte voor winstgroei en de marges zwakken af omdat hogere kosten niet eindeloos kunnen worden doorberekend aan de eindklant.”

Jesch is wel te spreken over defensieve healtcare-aandelen, hoewel die volgens hem verre van goedkoop zijn.

Obligaties zijn weer een serieus alternatief

Ook Christoph Schmidt, co-hoofd van het DWS Concept Kaldemorgen, stelt dat obligaties momenteel als serieus alternatief voor aandelen gelden. “Vastrentend papier speelt weer een belangrijkere rol in de opbouw van een evenwichtige portefeuille."

"De markten hebben de overvloed aan slecht nieuws inmiddels verdisconteerd"

Maar volgens Schmidt is het ergste vooralsnog voorbij. “De markten hebben de overvloed aan slecht nieuws inmiddels verdisconteerd. Vooral voor langetermijnbeleggers in aandelen liggen er genoeg kansen, ook al zullen ze met minder dividend genoegen moeten nemen."

Niet dat aandelenbeleggers heel veel moeten verwachten. "Dubbelcijferige rendementsgroei zit er voorlopig gewoon niet meer in", aldus Schmidt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Impact beleggen