Column

Beleggers durven weer

Philippe Roset van SPDR ETF’s Nederland analyseert de Europese beleggersvoorkeuren van afgelopen maand. Hij signaleert verschillende opmerkelijke omslagpunten. Niet alleen bedrijfsobligaties staan hernieuwd in de belangstelling. Dat geldt ook voor high yield en Europese aandelen.

“Beleggers durven weer. Dat is toch de belangrijkste conclusie die kan worden getrokken op basis van het Europese handelsverkeer van de afgelopen maand. Zo zijn Europese beleggers sinds lange tijd weer in kredietwaardige bedrijfsobligaties gestapt. Dat is zo op het eerste gezicht opmerkelijk, want de brede verwachting is dat rentes nog wel verder zullen stijgen. Desondanks kochten Europese beleggers voor 4,3 miljard dollar aan veilige obligaties, waarvan maar liefst 3,4 miljard dollar zijn weg vond naar veilige bedrijfsobligaties (credits).

Duidelijk is ook dat Europese beleggers opnieuw terugkeren naar de traditionele mix van aandelen plus obligaties. De hogere renterentevergoedingen hebben hun positieve effect. Ik verwacht niet dat deze trend snel zal keren. In de afgelopen jaren hebben beleggers een deel van het obligatiedeel van hun portefeuille ingevuld met private schuld. Dat gaf immers meer yield. Private debt is ook minder volatiel omdat het minder vaak wordt gewaardeerd. Het staat momenteel nog altijd vrij duur in de boeken. Dat er afwaarderingen komen, lijkt mij wel zeker. Met 3-5% op veilige bedrijfsobligaties is illiquide private debt duidelijk minder aantrekkelijk geworden.

Philippe Roset

Mits met korte looptijd

Opvallend is tevens dat obligatiebeleggers een sterke voorkeur hebben voor korte looptijden. Dat is goed te begrijpen, want de curve is tamelijk vlak geworden. De extra beloning om de looptijd te verlengen, is beperkt. Waarom zou een belegger dat extra risico willen nemen? Ik verwacht dat beleggers weer langer zullen lenen, zodra duidelijk is wanneer peak rates worden bereikt. Pas dan loont het weer om verder op de curve te zitten.

Obligatiestrategen zijn duidelijk van mening dat euro-credits interessanter zijn dan Amerikaanse bedrijfsobligaties. In Europese schuld is veel meer risico ingeprijsd. De spreads zijn nog altijd hoog, terwijl de gasprijzen inmiddels stevig zijn teruggezakt wat de kans op een strenge recessie heeft doen afnemen. De risicobeloning ziet er vrij gunstig uit. Ondanks alle onzekerheden staat de eurozone er beter voor dan twee maanden geleden. De gasvoorraden zijn gevuld en de temperaturen zijn nog altijd mild.

"Obligatiestrategen zijn duidelijk van mening dat euro-credits interessanter zijn dan Amerikaanse bedrijfsobligaties"

Torenhoge rentes maken hebberig

Een omslagpunt lijkt er ook voor high yield bereikt. Beleggers durven weer te kopen. Ytd verkochten Europese beleggers voor 5,3 miljard dollar aan high yieldobligaties, terwijl er vorige maand voor 300 miljoen dollar werd gekocht. De hoge yields maken hebberig. Europese high yield geeft momenteel iets meer dan 8% rente. Amerikaanse high yield nadert zelfs de 10%. Dat hebben we lang niet gezien. Dat is natuurlijk niet voor niets, maar de huidige risicocompensatie is meer dan royaal.

"Europese high yield geeft momenteel iets meer dan 8% rente. Amerikaanse high yield nadert zelfs de 10%"

Eindelijk weer in Europese aandelen

Ook binnen aandelen zie je dat Europese beleggers meer naar Europa alloceren. Ytd is er sprake van een outflow van 6,5 miljard dollar, maar afgelopen maand werd er voor 500 miljoen dollar aan Europese aandelen gekocht. De lage waarderingen na de afstraffing van de laatste maanden is hiervan de belangrijkste reden, lijkt me zo.

Geen Tech

Een omslagpunt is er duidelijk niet voor Tech. Dat boekt nog altijd outflow (-218 miljoen). Oplopende rentes, recessie-angst, Amerikaanse spanningen met China en hoge waarderingen maken techaandelen voor veel beleggers nog altijd een verkoopkandidaat.

Ook de sector Energy liet in oktober lichte outflow zien, terwijl geen sector dit jaar beter rendeerde. MSCI Europe Energy staat ytd op een plus van bijna 40%. Beleggers worstelen met de vraag of ze Energy tot het einde van het jaar willen aanhouden. Ja, er is energieschaarste, maar winst pakken is aanlokkelijk.

Geen goud

Door de sterke dollar blijven grondstoffen zwak liggen. Dat geld ook voor goud. Afgelopen maand werd er door Europese beleggers voor 700 miljoen dollar aan goud verkocht. In perioden van hogere inflatie en onrust zou je een positieve goudflow verwachten, maar dat wordt niet alleen afgeremd door de sterke dollar maar ook door de sterk gestegen rente. Een veilig goudalternatief zoals Amerikaanse Treasuries geeft inmiddels een leuke rente, terwijl goud niets van inkomen genereert.”


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen