Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Eurozwakte is logisch

Het verbaast valutastrateeg Xueming Song van DWS niet dat de euro veel aan waarde heeft verloren. Een softe ECB met een welhaast onmogelijke opdracht kan volgens hem geen harde euro maken. Messcherpe analyse.

"De forse renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank zijn een belangrijke reden voor de dollarsterkte ten opzichte van bijvoorbeeld de euro, het Britse pond of de Japanse yen. Bovendien doet de Amerikaanse economie, nauwelijks getroffen door de energiecrisis, het relatief goed.

Deze factoren verklaren echter niet waarom bijvoorbeeld de Zwitserse frank, de Mexicaanse peso of de Braziliaanse real sterk zijn gebleven. Deze landen hebben vergelijkbare economische problemen als de eurozone, maar de centrale banken van deze landen bestrijden de inflatie rigoureus.

Dat ook de Europese centrale bank ter bestrijding van de inflatie agressief verkrapt, leidt er vooralsnog niet toe dat de euro in waarde is gestegen ten opzichte van de dollar. Kennelijk gelooft de markt niet dat het de ECB menens is. In de markt klinken geluiden dat de ECB in vergelijking met de vroegere Bundesbank een zwakke centrale bank is. Als dat waar is, dan rijst de vraag welke structurele factoren hiervoor verantwoordelijk zijn.

Xueming Song

Xueming Song van DWS

Schuldenprobleem opnieuw op de agenda

 

De ECB heeft slechts één mandaat en dat is prijsstabiliteit. Maar sinds invoering van de euro is inflatie in de eurozone lange tijd geen echt probleem geweest, eerder het omgekeerde. Maar inmiddels heeft meer dan de helft van de eurolanden te maken met dubbelcijferige inflatie.

Aan dit debacle liggen twee structurele factoren ten grondslag. In de praktijk streeft de ECB wel degelijk meer dan één mandaat na. In 2012 sprak toenmalig ECB-president Mario Draghi de beruchte woorden ‘whatever it takes’. Hierdoor werden economische groei en werkgelegenheid naast inflatiebescherming onderdeel van het mandaat van de centrale bank.

Draghi deed zijn uitspraak op een moment dat er sterk getwijfeld werd aan het voortbestaan van de euro. Maar de schuldencrisis is nog steeds niet voorbij. Als de inflatie en de rente blijven stijgen, dan is het de vraag hoe de Zuid-Europese landen hun schulden ooit nog moeten aflossen. Markten zijn rationeel en zullen van deze landen een risicopremie eisen.

Onmogelijke opdracht

Volgens mij zijn kredietrisico's en kredietwaardigheid de verantwoordelijkheid van de ministeries van Financiën. Rentefragmentatie behoort niet tot de taak van de ECB. Echter, door de risicopremies komt de gehele werking van het monetaire beleid op losse schroeven te staan, zo redeneert de ECB. Maar tegelijk de inflatie, de werkloosheid én de kredietrisico's bestrijden, is eenvoudigweg niet mogelijk.

"Tegelijk de inflatie, de werkloosheid én de kredietrisico's bestrijden, is eenvoudigweg niet mogelijk"

 

Tegenstrijdige Europese belangen

De heterogeniteit van de gemeenschappelijke valutazone is de tweede factor die de euro verwzwakt. Ongeveer een derde van de leden van de Raad van de ECB komt uit landen die bijna altijd een hogere inflatie tolereren om de economische groei te stutten. Reden waarom de ECB niet anders kan dan soft zijn.

Daarnaast wordt het leiderschap van de huidige ECB-president Christine Lagarde algemeen als politiek gezien. Politiek gedijt enkel bij compromissen, waardoor de heterogeniteit in de eurozone zelfs versterkt kan worden.

Bij tegenstrijdige belangen zullen er nog meer afwegingen moeten worden gemaakt in plaats van op één doel te focussen. Er wordt dus slechts een halfslagtige poging gedaan de inflatie te bestrijden. Een softe ECB kan niet zorgen voor een harde euro, zo simpel is het."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen