Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Aandelentoppers in onzekere tijden

CIO Saira Malik van Nuveen rekent niet op een spoedige opleving van de aandelenmarkt. Kwaliteitsbedrijven met een lang trackrecord van stijgende dividenden en infrastructuurbedrijven zijn haar veilige havens.

"De tweede helft van het jaar begon somber maar de S&P 500 veerde deze zomer met 17% op. Beleggers in Amerikaanse aandelen slaakten daarop een zucht van verlichting. Maar nu de rally aan kracht heeft verloren, zijn beleggers weer onzeker geworden.

Gelet op de dalende winstgroei in de VS (exclusief de energiesector was die negatief), het toenemende aantal S&P 500-bedrijven dat lagere winstverwachtingen afgeeft (>50%), en de afzwakking van de productie- en dienstencijfers bevind ik me in het kamp van analisten die menen dat aandelen deze zomer een bearmarktrally uit het boekje hebben doorgemaakt.

Septembereffect

Er is wat voor te zeggen om nog even langs de zijlijn te staan. September geldt historisch gezien als de slechtste maand voor aandelen, zelfs gecorrigeerd voor 9/11 en de financiële crisis. Dit zogenaamde septembereffect is eigenlijk een wereldwijd fenomeen.

Sommigen schrijven dit toe aan een terug-naar-het-werk-mentaliteit, die een hoger handelsvolume en zogeheten tax-loss harvesting teweegbrengt. Dit technische cijfer, gecombineerd met een ongewis macro economisch klimaat, weerhoudt beleggers ervan de recente rally na te jagen en zelfs te gebruiken als een kans om winst te nemen.

Defensieve risico's

Drie factoren binnen het Amerikaanse aandelenuniversum stegen in de weken na het dieptepunt van de bearmarkt op 16 juni het meest: een hoge verwachte volatiliteit beïnvloed door de optiemarkt, een hoge bèta, en een hoge trailing volatility. Vooralsnog zijn dit ook de drie slechtst renderende factoren van het jaar. 

De zomerse omwenteling in de prestaties van deze drie factoren toont aan hoeveel pijn beleggers kunnen lijden als ze op het verkeerde moment overdreven defensief worden. Ze moeten dan lijdzaam toezien hoe recente underperformers het grootste deel van hun verliezen weer goedmaken.

Kanshebbers

Beleggers zouden zich niet moeten verstoppen in defensieve sectoren die worden verhandeld tegen hogere waarderingen dan de bredere markt. Het is veel verstandiger om belangen aan te houden in beursfondsen in verschillende sectoren. Ik denk dat aan kwaliteitsbedrijven met een lang trackrecord van stijgende dividenden

Ook infrastructuurstrategieën, verspreid over sectoren en regio’s, zijn in het aanhoudend inflatieklimaat de moeite waard."

Saira Malik
Saira Malik van Nuveen


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie