"Het instorten van de bitcoin-koers zal veel sceptici blijmaken. Ze kunnen zichzelf op de schouder kloppen voor het feit dat ze gelijk hadden over de te hoge waarderingen, althans voor nu. Ze hebben ook gelijk dat overexuberance een gevaar is. Dat heeft de geschiedenis meermaals bewezen.
Maar de opkomst van cryptomunten en hun ongekende populariteit roept wel ook nog een andere vraag op. Waarom slaagt de vermogensindustrie er zo slecht in de voordelen van traditonele beleggingen aan de man te brengen? Missen we iets?
Peter Harrison

Volatiel, ongetest en ongereguleerd
Er zijn ongeveer 300 miljoen mensen die crypto’s in bezit hebben, zo blijkt uit schattingen. In opkomende markten is het bezit van crypto's vaak groter dan dat van aandelen. De toegankelijkheid van de digitale munten is voor velen een belangrijke factor.
"In opkomende markten is het bezit van crypto's vaak groter dan dat van aandelen"
Dat is de dagelijks realiteit. Digitale beleggingen zijn een belangrijk gespreksthema in cafés, op sociale media en in de taxi. Veel mensen voelen zich aangetrokken tot deze ongereguleerde, ongeteste, zeer volatiele nieuwe markt. Voor sommigen heeft dat grote winsten opgeleverd, voor anderen was het desastreus. Vooral voor degenen die op het hoogtepunt hebben gekocht.
Als crypto’s en andere digitale activa zichzelf zo makkelijk laten verkopen aan het grote publiek, ondanks alle voor iedereen zichtbare nadelen, dan zijn daar lessen uit te trekken voor vermogensbeheerders.
Katalysator
Cynisch genoeg is het de blockchain - de technologie die ten grondslag ligt aan cryptovaluta - die de katalysator zou kunnen zijn voor veranderingen in de traditionele beleggingsindustrie.
Waarschijnlijk is het hoogtepunt van de klassieke fondsen achter de rug. Het is goed mogelijk dat de komende decennia nieuwe vormen van persoonlijk toegesneden beleggingsproducten de rol overnemen van de open-einde beleggingsfondsen die de sector nu domineren.
"Waarschijnlijk is het hoogtepunt van de klassieke fondsen achter de rug"
Tokeniseren
De blockchain-technologie zal helpen om toegang te bieden tot spannende en tastbare activa. Het moderne vermogensbeheerder zal het mogelijk maken om te investeren in de wereld om ons heen. In een winkelcentrum bijvoorbeeld, dat is opgesplitst in digitale tokens die worden verkocht aan lokale investeerders, misschien wel het eigen winkelend publiek.
Met behulp van boekhoudkundige software kan eigendom worden geregistreerd en een effectief handelsplatform worden opgezet. Kopen en verkopen wordt makkelijk en transparant, en veel beleggingen zijn tastbaar en kunnen goed worden ingepast in een gediversifieerde portefeuille.
Disruptieve technologieën
Het feit dat beleggingen kunnen worden aangeraakt, is essentieel, net als de emotionele band die mensen hebben met een investering. De populariteit van crowdfunding gedurende de laatste jaren en de vraag naar disruptieve technologieaandelen tijdens de lockdowns hebben dat aangetoond.
Beleggers willen de verhalen achter hun belegging kennen en er zeker van zijn dat deze overeenkomen met hun eigen waarden en normen. Zij willen dat portefeuilles hun op het lijf geschreven zijn. Het gebruik van de blockchaintechnologie kan de reis hiernaartoe vereenvoudigen.
"Beleggers willen de verhalen achter hun belegging kennen"
De traditionele beleggingswereld zal ook de vruchten plukken van de blockchaintechnologie. De efficiëntie van backoffice-activiteiten kan worden verbeterd. Het overdragen van eigendomsrechten met één enkele klik is beter dan het huidige handelsproces dat 17 stappen omvat.
Voor beleggers wordt door deze democratiseringsgolf van tokenisering activa beschikbaar en betaalbaar, die voorheen onbereikbaar waren.
Boost voor actief vermogensbeheer
Beleggers zullen in de toekomst waarschijnlijk meer vermogen in hun digitale portefeuille hebben dan in klassieke fondsen. Ik denk dat dit nog binnen mijn loopbaan realiteit kan worden.
De behoefte aan actief vermogensbeheerders zal in deze gedemocratiseerde wereld toenemen. De overvloed aan nieuwe beleggingsmogelijkheden zal immers moeten worden geanalyseerd om het potentieel en de impact ervan te beoordelen. Portefeuilles zullen moeten worden uitgebalanceerd en gestructureerd om aan de doelstellingen van beleggers te voldoen.
"Beleggers zullen in de toekomst waarschijnlijk meer vermogen in hun digitale portefeuille hebben dan in klassieke fondsen"
De vraag is wie binnen de sector deze uitdaging aankunnen. Niet elk bedrijf is klaar voor de transitie en sommige zullen het niet overleven. Degenen die nu al publieke en private markten samenbrengen op hun beleggingsplatforms zullen het best gepositioneerd zijn.
Cryptowereld omarmen
De sleutel is om sterke banden aan te gaan met degenen die al diep geworteld zijn in de wereld van de cryptomunten. Deze industrie bevindt zich in een vergelijkbaar stadium als de hedgefondsindustrie 20 of 30 jaar geleden. Hoewel het moeilijk is, proberen sommige platforms de extreme volatiliteit te gebruiken om meer voorspelbare rendementen te bieden.
Conclusie: heel veel beleggers hebben zich in de wereld van de crypto’s begeven. Anderen hebben ervoor gekozen om bedrijven waar ze in geloven te helpen met crowdfunding.
De vermogenssector kan op deze behoefte aan meer persoonlijke en breed geschakeerde beleggingen inspelen door de blockchain te omarmen en open te staan voor manieren waarop nieuwe activaklassen in portefeuilles kunnen werken.
Als we daar als sector niet in slagen, zullen we veel beleggers verliezen aan al die onorthodoxe en ongeteste beleggingen die er nog op ons afkomen."