Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Zes redenen om voor Japanse aandelen te gaan

Daniel Hurley, portfoliospecialist bij T. Rowe Price, is bijzonder enthousiast over de herstelkansen van Japanse aandelen.

"Als de wereld een zware recessie doormaakt, dan zou elk land daar gevoelig voor zijn, en Japan is geen uitzondering. Maar in vergelijking met andere markten is er veel voor te zeggen dat Japan het zowaar beter zal doen.

Daniel Hurley

1. Politieke rust

Japan is misschien wel het politiek stabielste land ter wereld. Premier Kishida en de LDP hebben net de verkiezingen voor het Hogerhuis gewonnen om hun macht te consolideren nadat ze in oktober vorig jaar de winst in het Lagerhuis hadden gepakt. Ze hebben overweldigende steun om veel van hun hervormingen en voorstellen door te drukken zonder zich zorgen te maken over de peilingen voor ten minste drie jaar. Dit zou hen in staat moeten stellen economisch pragmatische, maar politiek controversiële beleidsmaatregelen door te drukken, zoals het opheffen van de corona-beperkingen en het openstellen van de grenzen en het herinvoeren van kernenergie.

2. Energie-oplossing

Als netto-importeur van energie heeft Japan te lijden onder de sterk stijgende energieprijzen. Op korte termijn is Japan echter minder kwetsbaar en beschikt het over een pragmatische oplossing, gezien Kishida's recente aankondiging dat het opdracht zal geven tot de ontwikkeling en bouw van next generation kerncentrales. Dit is een belangrijke verschuiving gezien de ramp in Fukushima in 2011.

Van cruciaal belang is dat hierdoor de energieafhankelijkheid van Japan op langere termijn wordt verminderd en het land tegen 2050 een koolstofemissie van nul zal hebben. Op kortere termijn is de regering-Kishida van plan om vanaf de zomer van 2023 tot 17 kerncentrales opnieuw op te starten. Japan is momenteel voor zijn energie afhankelijk van ruwe olie en vloeibaar aardgas.

In tegenstelling tot Europa is Japan minder afhankelijk van Russische energie en heeft het een oplossing op langere termijn voor de energie-afhankelijkheid en de transitie naar groene energie.

3. Daar komt de corona-opening

Japan heeft een van de hoogste vaccinatiepercentages ter wereld, en ondanks het feit dat het aantal gevallen momenteel sterk toeneemt, blijven de grensbeperkingen versoepelen. Hierdoor zal het aantal toeristen dat wordt toegelaten de komende toenemen. Zij zullen de vraag een impuls geven, gezien het huidige lage niveau van de yen.

Terwijl Europa en de VS de voorbije 18 maanden hebben geprofiteerd van de corona-opleving, heeft Japan dat nog tegoed.

4. Betere governance

Ondanks de onzekerheid in de wereldeconomie blijven Japanse bedrijven aandelen terugkopen en kapitaal teruggeven aan aandeelhouders op recordniveaus. Dit is een zeer bemoedigend teken over de gezondheid van de bedrijven en ook een teken van de voortdurende verbetering van het ondernemingsbestuur op bedrijfsniveau in Japan.

5. Historisch lage waardering

Japanse aandelen handelen op 12x fwd P/E, tegenover een gemiddelde van 14x. Nu Japan onder het gemiddelde noteert, is een economische vertraging wel ingeprijsd. Als de wereldeconomie een zachte landing maakt, dan hebben Japanse aandelen het potentieel om sterk te herstellen

Goedkope yen

De yen is momenteel ondergewaardeerd en noteert rond het laagste punt in 25 jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De zwakke yen heeft het concurrentievermogen van Japan ondersteund en is een zegen geweest voor de exporteurs. De belangrijkste oorzaak van de zwakte van de yen is de hoge inflatie in de VS. In Japan blijft de inflatie echter in het algemeen in lijn met de doelstelling van de Bank of Japan, waardoor een renteverhoging niet nodig is."

De Japanse aandelenindex Nikkei 225 is dit jaar redelijk goed overeind gebleven met een verlies van nog geen 3%.


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie