Column

Dividenduitkeringen breken alle records

Niet eerder betaalden bedrijven zoveel dividend uit als in het tweede kwartaal van dit beursjaar. Oliemaatschappijen, financials en autofabrikanten waren de drijvende krachten achter de dividendgroei van 11,2%. Janus Henderson verhoogt nogmaals de dividendverwachtingen voor dit jaar.

Uit de meest recente Janus Henderson Global Dividend Index blijkt dat dividenden wereldwijd in het tweede kwartaal van 2022 nominaal met 11,3% zijn gestegen tot een historisch kwartaalrecord van 544,8 miljard dollar. Rekening houdend met de sterke Amerikaanse dollar en andere onderliggende factoren was de onderliggende groei met 19,1% zelfs nog sterker. 94% van de bedrijven keerde in het tweede kwartaal meer uit of hield de uitbetalingen stabiel.

Hoewel de pandemie de economie in significante mate heeft verstoord, bevinden wereldwijde dividenden zich inmiddels op een hoger niveau dan vóór de coronacrisis. Het herstel is zo sterk dat de dividendniveaus nu slechts 2,3% onder de langetermijntrend liggen. Deze minimale achterstand kan overigens verklaard worden door de sterke dollar. Bedrijven profiteerden in het tweede kwartaal van omzetstijgingen en hogere winstmarges als gevolg van de fors hogere vraag na de pandemie.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Verhoging prognose

Janus Henderson verhoogt zijn jaarprognose in bescheiden mate en verwacht nu dat de uitbetalingen voor 2022 zullen stijgen tot 1,56 biljoen dollar, waar vorig kwartaal nog 1,54 biljoen dollar werd voorspeld. Op jaarbasis is dat een totale groei van 5,8%, wat op onderliggende basis een stijging van 8,5% is.

Ben Lofthouse, Head of Global Equity Income bij Janus Henderson, tempert de feestvreugde: "Het tweede kwartaal heeft onze groeiverwachtingen enigszins overtroffen, maar het is onwaarschijnlijk dat we in de rest van het jaar een even sterke groei zullen zien. Veel gemakkelijke winsten zijn nu gerealiseerd omdat de inhaalslag na de coronacrisis bijna helemaal gemaakt is. We worden ook geconfronteerd met een trager groeiende wereldeconomie en zullen ook nog tegenwind ervaren door de sterke Amerikaanse dollar. "

Drastisch herstel Europese en Britse dividenden

De belangrijkste aanjagers voor dividenden in het tweede kwartaal waren Europa en het VK. Beide regio’s vertoonden een aanzienlijk herstel van de impact van de pandemie tijdens het tweede kwartaal, hun belangrijkste dividendseizoen. Op onderliggende basis vertoonden beide regio's een stijging van bijna een derde. Het merendeel van de Europese (exclusief VK) bedrijven betalen slechts een keer per jaar een dividend. Het tweede kwartaal van 2022 was de eerste keer sinds 2019 dat de meeste bedrijven weer normale dividenden hebben uitgekeerd.

De dividendgroei in de VS bleef met 8,3% achter bij de rest van de wereld, maar toch leidde de stijging tot een nieuw Amerikaans dividendrecord. Ook Canadese dividenden bereikten een nieuw hoogtepunt.

Oliemaatschappijen, financials en autofabrikanten topbetalers

Door de torenhoge kasstromen als gevolg van de hoge olieprijzen waren olieproducenten goed voor twee vijfde van de groei in het tweede kwartaal. Vooral olieproducenten in Brazilië en Colombia leverden een aanzienlijke bijdrage.

Banken en andere financiële instellingen vertegenwoordigen eveneens twee vijfde van de dividendgroei. Ook de sectoren van duurzame consumptiegoederen, vooral autofabrikanten, realiseerden een sterke dividendgroei.

Lagere speciale dividenden en een forse verlaging van AT&T zetten een rem op respectievelijk de techsector en telecom.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Europese dividendbonanza

Het tweede kwartaal wordt doorgaans gedomineerd door Europese dividenden, aangezien de meeste bedrijven in de regio in deze periode hun jaarlijkse betaling doen. Omdat er vaak maar één betaling per jaar wordt gedaan, is het herstel na de pandemie erg groot, wat blijkt uit de grote stijging van Europese dividenden: 28,7% op onderliggende basis.

Dit is volgens Sander van der Ent, Head of EMEA ex-UK institutional bij Janus Henderson, aanzienlijk meer dan de nominale groei van 15,1%. Met 165,8 miljard dollar zitten Europese dividenden nog niet aan het record uit het tweede kwartaal van 2018. Reden hiervan is vooral de negatieve impact van de sterkere dollar.

"95% van de Europese bedrijven verhoogde de dividenden of hield ze stabiel"

Nederlandse dividenden gingen harder omhoog (+ 23,4%)

Het was ook een recordkwartaal voor Nederlandse dividendbetalers. Een groot speciaal dividend van ING voerde het totaal op tot 9,3 miljard dollar, een stijging van 26,8% ten opzichte van een jaar eerder. De stijgende winst bij ASML betekende een recorduitkering die de grootste bijdrage leverde aan de Nederlandse groei in het tweede kwartaal.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie