Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Kortlopende Europese obligaties weer koopwaardig

Nu de Europese Centrale Bank de negatieve beleidsrente achter zich laat, zouden beleggers Europese obligaties met een korte looptijd kunnen overwegen. Die bieden een hoger rendementspotentieel dan cash tegen een bescheiden risicoverhoging. Dat schrijft Konstantin Veit, portfoliomanager bij Pimco.

"Aanhoudend lage en zelfs negatieve rentes hebben Europese obligatiebeleggers de afgelopen jaren ertoe aangezet meer risico te nemen door te kiezen voor langere looptijden en lagere kredietkwaliteit. Tegenwoordig worden beleggers weer beter gecompenseerd.

Ruimere creditspreads en de herwaardering van de hogere beleidsrente van de ECB door zwakke groeivooruitzichten hebben gezorgd voor een veelbelovende omgeving, waar betere rendementen gehaald kunnen worden, zonder extra risico’s te nemen.

Nog maar een jaar geleden, toen het einde van de obligatie-aankopen door de ECB nog niet in zicht was en een renteverhoging nog ver weg leek, moesten beleggers ongeveer 6,4 jaar duration en spreadrisico nemen om een totale carry van 0,5% op hun beleggingen te realiseren. Vandaag is dat cijfer aanzienlijk veranderd en ligt het dichter bij 0,6 jaar duration en spreadrisico.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Actief beheer is een must

Actief beheer is in deze tijden wel een must. We verwachten namelijk een heel ander macro-economisch klimaat dan in het recente verleden, vooral in vergelijking met de periode vóór de pandemie. Wij zullen waarschijnlijk kortere macro-economische cycli en cycli op de financiële markten zien met meer afwijkingen tussen landen, hetgeen voor beleggers leidt tot een aanzienlijk uitdagender omgeving."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie