Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Ja, het tij is gekeerd voor Chinese aandelen

Sinds eind april is de brede Chinese aandelenindex CSI 300 met 18% gestegen. Volgens senior portfoliomanagers Andrew Tong en Chris Liu van Invesco is dit geen korte opleving, maar een teken dat Chinese aandelen officieel aan een opmars zijn begonnen.

"De Chinese aandelenmarkt kreeg in de tweede helft van 2021 een aantal strikte overheidsmaatregelen voor de kiezen, maar sinds maart 2022 stelt de Chinese overheid zich soepeler op. Zo kondigde vicepremier Liu He een meer betrokken samenwerking aan tussen industriële beleidsmakers en financiële regelgevers, sprak de overheid haar steun uit voor de verdere ontwikkeling van internetplatforms en werd de belasting op onroerend goed niet verder uitgebreid.

Daarnaast lijkt het land bepaalde concessies te willen doen aan Amerika om zo ADR’s (American Depositary Receipts) op de beurs te houden. De laatste positieve ontwikkeling is in de game-industrie, waar 60 bedrijven een licentie kregen van de Chinese game-autoriteit.

Positief is ook dat grote steden in China, zoals Shanghai en Peking, al snel na de omikron-golf weer volledig ‘open’ konden. Nog steeds voeren de Chinese beleidsmakers een zero-covid-beleid, maar sinds het laatste Partijcongres lijkt de blik meer op vooruit gericht. In mei werden 33 maatregelen aangekondigd om de economische groei te stimuleren, die voor zowel mkb’ers als de arbeidsmarkt een steun in de rug zijn.

Aantrekkelijke risicopremie

Maar ook tijdens de strenge maatregelen in het eerste kwartaal van dit jaar, toen de coronamaatregelen een grote domper waren voor de economische groei, hebben enkele sectoren het hoofd goed boven water kunnen houden. Vooral bedrijven in de energie- en zorgsector deden het goed, en de markt voor halfgeleiders zag in Q1 de winst jaar op jaar groeien met 70%.

'De markt voor halfgeleiders zag in Q1 de winst jaar op jaar groeien met 70%"

De CAPE-ratio (Cyclically Adjusted Price-Earnings ratio) voor Chinese aandelen bungelt met 15,3 op dit moment vrijwel onderaan de lijsten van zowel de ontwikkelde als de opkomende markten – en is voor het land zelf ook historisch laag. Beleggers zijn dus nog zeer terughoudend als het gaat om Chinese aandelen.

"De CAPE-ratio voor Chinese aandelen bungelt met 15,3 vrijwel onderaan"

Onterecht, alle hierboven beschreven indicatoren geven juist aan dat China’s CAPE op weg is terug te keren naar zijn langetermijngemiddelde. Zelfs na de recente opleving van de markt blijft de risicopremie op Chinese aandelen aantrekkelijk. De premie kan zelfs nog stijgen, mocht de rente later dit jaar worden verlaagd. Ofwel, een stijging van de koersen is waarschijnlijker dan een daling.

Internationale beleggers keren terug

Tot slot verwachten wij dat het volume van de aandelenmarkt gaat groeien, door zowel binnen- als buitenlandse geldstromen. Vooral de druk op de vastgoedprijzen kan ervoor zorgen dat huishoudens hun beleggingsgeld liever in aandelen stoppen.

Northbound-beleggers, die aandelen op het Chinese vasteland verhandelen via de beurs van Hongkong, hebben zich in het tweede kwartaal ontpopt tot sterke netto-kopers, nadat ze eerder hun posities hadden afgebouwd tijdens de lockdown in Shanghai in maart."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie