Column

Aandelen EM zijn genoeg afgestraft

Opkomende markten (EM) werden de laatste maanden geconfronteerd met een grote kapitaalvlucht. Capital Group ziet inmiddels licht aan het einde van de tunnel.

Buitenlandse beleggers trekken zich momenteel massaal terug uit de opkomende markten. Dat heeft het Institute of International Finance uitgerekend, zo meldt de Financial Times. Het gaat om een netto-uitstroom van 38 miljard dollar over de laatste vijf maanden, historisch gezien een hoog bedrag.

Het negatieve sentiment heeft meerdere oorzaken. Zo zijn er de laatste maanden meerdere emerging markets in betalingsproblemen gekomen. Dat geldt onder meer voor Sri Lanka, Bangladesh en Pakistan. Daarnaast is er de lage groei in China, verreweg de grootste opkomende markt.

Maar er is één oorzaak die er natuurlijk met kop en schouders bovenuit steekt: de oorlog in Oekraïne, dat veel grondstoffenprijzen extra omhoog heeft gejaagd.

Het Oekraïne-effect

Er zijn weliswaar een paar opkomende markten die profiteren van de hoge grondstoffenprijzen, maar de meeste EM-landen hebben zwaar te lijden onder de oorlog.

Allereerst is dat omdat veel EM-landen zelf grote importeurs zijn van fossiele brandstoffen en andere grondstoffen. Het zorgt dus ook bij hen voor schaarste, hogere inflatie en hogere kosten.

Ten tweede moeten emerging markets het voor een groot deel hebben van de wereldhandel, maar die heeft een tik gekregen door de oorlog. En dat terwijl er begin dit jaar juist wat hoop gerezen was op betere tijden na twee jaar corona.

Ten slotte heeft het te maken met vertrouwen. De dreiging van globale stagflatie heeft gezorgd voor een flight to safety. Dat heeft valuta in emerging markets onder druk gezet tegenover de dollar en de rentelasten opgezweept. Omdat veel emerging markets leningen afsluiten in dollars is dat extra pijnlijk.

Niet wanhopen

Zelfs grondstoffenexporteurs zoals Brazilië, Chili en Zuid-Afrika hebben hier last van. Maar de grootste nood zit toch bij de grondstoffenimporteurs.

Het is als EM-belegger bijna om wanhopig van te worden. Toch zei Capital Group onlangs al dat beleggers moeten waken voor een te groot pessimisme.

De vermogensbeheerder ziet licht aan het einde van de tunnel. Ten eerste worden EM-landen ten onrechte vaak allemaal over een kam geschoren, terwijl er zoals gezegd ook profiteurs zijn, zoals Columbia, Saoedi-Arabië en Brazilië.

Meer economische groei

Ten tweede mogen beleggers niet vergeten waar de afgelopen jaren de meeste economische groei vandaan kwam. Dat waren de opkomende markten. Dat zal volgens Capital Group waarschijnlijk zo blijven, gezien de jonge bevolking en de urbanisatie die in EM nog in volle gang is.

Capital Group: "Emerging markets zijn goed voor 60% van de wereldwijde groei"

Slechte nieuws zit in de koersen

Ten derde zijn de rentelasten voor overheden weliswaar gestegen, maar daar staat tegenover dat de overheidsfinanciën gemiddeld genomen vrij solide zijn. Met andere woorden: de kans is klein dat EM-landen als dominostenen omvallen. 

Ten slotte zijn er nog de beurswaarderingen. EM-aandelen waren al voor de Oekraïne-oorlog laag gewaardeerd. Sindsdien zijn de verschillen met het Westen opgelopen tot recordniveaus. Voor langetermijnbeleggers levert dat volgens Capital Group prachtige kansen op.

Wanneer komt de grote comeback van aandelen EM?

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Assetallocatie