Column

Alternatives zijn de oplossing

Pictet AM verwacht de komende vijf jaar lage rendementen op aandelen en obligaties. Vastgoed, infrastructuur, private debt en equity en grondstoffen bieden een meer dan aantrekkelijk alternatief. Maar pas op met olie- en gasbedrijven!

Beleggers staat de komende vijf jaar een uphill struggle te wachten, schrijft vermogensbeheerder Pictet AM. “Hoge overheids- en bedrijfsschulden, arbeidsmarkttekorten, potentiële belastingverhogingen en meer staatsinterventies zorgen voor minder economische groei”, stelt chef-strateeg Luca Paolini in de Secular Outlook Juni 2022.

De komende 2 jaar komen daar nog de verschillende geopolitieke spanningen en een mogelijke recessie bij. Al met al geen goed vooruitzicht voor de financiële markten. Een portefeuille met 50% aandelen en 50% obligaties zal volgens Paolini gemiddeld slechts de helft opleveren van het langetermijngemiddelde.

Luca Paolini

 Luca Paolini van Pictet AM

Buiten de lijntjes denken

Wie meer wil verdienen, moet volgens Paolini buiten de lijntjes denken en meer risico nemen. Een van de manieren om dat te doen is door meer in alternatives te beleggen. Deze hebben als extra voordeel dat ze relatief veel bescherming bieden tegen inflatie, waarvan Paolini verwacht dat deze de komende vijf jaar gemiddeld boven de 2% zal blijven liggen.

Twee van zijn favorieten zijn infrastructuur en vastgoed. “Hun rendementen zijn de laatste jaren achtergebleven bij aandelen en obligaties. Maar als de inflatie hoog blijft, dan zouden deze beleggingsvormen daarvan moeten profiteren.”

Een veel betere hedge tegen inflatie dan infrastructuur is er volgens Paolini niet. Dat komt doordat dit een erg gereguleerde markt is, waarbij contractueel vaak een inflatiecompensatie is overeengekomen.

"Een betere hedge tegen inflatie dan infrastructuur is er niet"

Amerikaans vastgoed is volgens Paolini de meest lucratieve vastgoedmarkt. Hij verwacht een rendement van gemiddeld 8% per jaar.

Mits niet fossiel

Fossiele brandstoffen zijn niet favoriet bij Paolini. Dat geldt wel voor andere grondstoffen. Hij denkt dat zowel metalen (door de groene energietransitie) als voedsel (streven van overheden naar meer onafhankelijkheid) het uitstekend zullen doen met een gemiddeld reëel rendement van 10%. Goud kan als extra stabilisator dienen.

"Voor private debt verwacht Pictet een gemiddeld jaarrendement van 7,4% en voor private equity 9,6%"

Tenslotte vormen niet-beursgenoteerde leningen en aandelen een aantrekkelijke aanvulling op de portefeuille. Dat geldt met name voor grote institutionele beleggers die deze beleggingen voor lange tijd in de portefeuille kunnen houden en dus geen last hebben van de beperkte liquiditeit. Voor private debt verwacht Pictet een gemiddeld jaarrendement van 7,4% en voor private equity 9,6%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Assetallocatie