Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Bevestigt het aankomende cijferseizoen de heersende recessieangst?

Het is volgens Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij ABN AMRO, nog te vroeg om te stellen dat we al in een recessie zitten, ook al heeft de markt al een voorschot genomen op slecht nieuws. "De aankomende kwartaalcijfers kunnen daardoor meevallen."

"Een recessie wordt bijna dagelijks besproken in het nieuws. Toch is het te voorbarig om nu al te stellen dat we in een recessie zitten. Hoewel de Atlanta Fed GDP Nowcast aan het eind van afgelopen kwartaal duidde op negatieve groei staan US leading indicators en het vertrouwen van producenten (PMIs) daarvoor nog op te hoge niveaus.

Tegelijkertijd is het monetaire beleid ook nog niet verkrappend genoeg, is de Amerikaanse rentecurve voor de 3-maands- en 10-jaarsrente nog niet omgedraaid én is de arbeidsmarkt nog te krap.

Ralph Wessels van ABN AMRO

Gaskraan dicht?

Hoewel er nu nog geen sprake is van een recessie neemt dat niet weg dat de kans op een recessie in de VS volgend jaar aanzienlijk is. ABN Amro verwacht verder dat Europa bij het verder dichtdraaien van de gaskraan in een diepe recessie kan komen.

Een recessie is nog niet ons basisscenario en zal voor Europa ook mede afhangen of de Nordstream 1 gaspijplijn, na onderhoud, later deze maand, weer opengaat of niet. Hierbij achten wij de kans niet zo groot dat Rusland de gaskraan helemaal dichtdraait. Daarmee zou Poetin zich namelijk financieel teveel in zijn eigen vingers snijden.

Natuurlijk is een recessie slecht nieuws voor financiële markten, maar een serieuze winstgroeivertraging is al ingeprijsd.

Grote verschillen

Dit betekent zeker nog geen recessiescenario met negatieve winstgroei, maar er is momenteel een grote discrepantie tussen de winstgroei die nog wordt verwacht en het beursrendement van de eerste jaarhelft.

Zo zijn verwachtingen van analisten dat de winstgroei van de wereldindex (MSCI All Countries) volgend jaar 7,8% zal bedragen. Daarom wordt er met veel spanning uitgekeken naar aankomend cijferseizoen. Bedrijfscijfers maar ook inflatiecijfers moeten de aankomende tijd meer duidelijkheid gaan geven.

Daarbij is het positief dat het nog meevalt met winstwaarschuwingen. Ook zal het tweede kwartaal bedrijfscijferseizoen nog steeds groei laten zien, hoewel de energiesector daar van grote invloed op is (zie tabel).

Verwachtingen tweedekwartaalcijferseizoen op jaarbasis
(excl. energiesector)

  Winstgroei  Omzetgroei
S&P 500 5,7% (-3%) 10,6% (6,6%)
STOXX 600 21,7% (3,2%) 21,7% (11,2%)

 

Bron: I/B/E/S data van Refinitiv per 12 juli

Momentum neemt af

De focus van beleggers zal liggen op de vooruitzichten van bedrijven en in hoeverre de hoge inflatie de bedrijfswinsten en de nog altijd zeer hoge winstmarges drukt.

Ook is het de verwachting dat winstgroeiverwachtingen naar beneden worden bijgesteld. De mate hoeveel zal bepalend zijn voor sentiment. De vraag die beleggers zich stellen, is namelijk steeds minder of er een recessie komt, maar meer hoe diep die zal worden.

Hoewel wij geen slecht cijferseizoen verwachten, hebben wij onze beleggingsportefeuille nog defensiever gedraaid. Recent is ABN Amro terughoudend geworden op aandelen en op minder kredietwaardige bedrijfsobligaties.

"Hoewel wij geen slecht cijferseizoen verwachten, hebben wij onze beleggingsportefeuille nog defensiever gedraaid"

De belangrijkste redenen zijn dat het winstmomentum afneemt, de economische groei vertraagt en risico’s op een recessie toenemen. Vooral in Europa kan dit vanwege de energiecrisis leiden tot een stevige recessie."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie