Column
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

“Voor stockpickers zoals wij liggen er nu kansen”

Het is alweer het tweede jaar op rij dat het J.P. Morgan Global Dividend Fund in de prijzen valt. Fondsmanagers Sam Witherow and Helge Skibeli leggen nog eens uit waarom het fonds zo succesvol is en hoe zij met het fonds door de beursturbulentie surfen.

Opnieuw winnen jullie de Fund Award Equity Global Income van Refinitiv Lipper. Het begint saai te worden?

Helge Skibeli (rechts op de foto): “Dat zou ik zeker niet zeggen. Het is een eer. Het is een aanmoediging om op hetzelfde pad door te gaan. Het is opwindend.”

Het fonds doet het al jaren beter dan de benchmark en gelijksoortige fondsen. Waar komt dat succes vandaan?

Sam Witherow (links): “De belangrijkste reden zijn de vaardigheden van onze 93 analisten wereldwijd om uit de 2500 aandelen die zij met zijn allen volgen de juiste stockpicks te vinden. De vijver waarin zij vissen is groter dan waar de meeste inkomstenbeleggers het mee moeten doen. Als ervaren portefeuillemanagers is het onze expertise om de unieke researchinzichten te vertalen naar onze wereldwijde portefeuille.

De tweede reden is de beleggingsfilosofie die wij volgen. Hierin proberen we een balans te vinden tussen hoogdividend-aandelen en aandelen met een hoge dividendgroei.”

Jullie leiden samen het fonds. Hoe verloopt die samenwerking?

Helge Skibeli: “We werken al lang samen, en spreken inmiddels dezelfde taal. Doordat ik onlangs ben overgekomen vanuit New York naar Londen zitten we nu ook letterlijk naast elkaar. Samen voeren we de risicoanalyses uit en houden we regelmatig de portefeuille tegen het licht. Het is een constante dialoog, waarbij het prima is om soms van mening te verschillen.

Maar niet alleen wij twee runnen het fonds. We zijn onderdeel van een groot team van analisten en andere fondsmanagers. De input komt van heel veel kanten. Het is pure teamsport.”

Waarom is dividendbeleggen de aangewezen manier om met aandelen geld te verdienen?

Sam Witherow: “Omdat op de lange termijn dividendaandelen het relatief beter doen dan de brede aandelenmarkt. Tenminste, dat vertelt de geschiedenis. Redenen van deze outperfomance is dat hoogdividend-aandelen in de regel goedkoper zijn dan de markt en dat dividendgroeiers vooral kwaliteitsbedrijven zijn. De mix van waarde en kwaliteit is ijzersterk.”

"De mix van waarde en kwaliteit is ijzersterk”

Hoeveel dividend kunnen beleggers in jullie fonds tegemoetzien?

Sam Witherow: “Het dividendrendement bedraagt thans 3,1%. Dat is minder dan wat veel andere dividendfondsen geven, maar het is belangrijk om te weten dat het fondsdividend de komende vijf jaar naar verwachting met 8% per jaar zal groeien.”

Het beursjaar 2022 ziet er heel anders uit dan 2021. Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Helge Skibeli: “Geen beursjaar is hetzelfde. Vorig jaar stond in het teken van winstherstel. De winsten namen met 60% toe. Dat is nog nooit eerder gebeurd in de geschiedenis. Dat is nu voorbij. Inmiddels is het macrobeeld flink verslechterd door hoge inflatie, hoge grondstoffenprijzen, problemen in de productieketens en grote geopolitieke spanningen sinds de Russische inval in Oekraïne. Daarbovenop kregen we te maken met lockdowns in China en verkrappende centrale banken.

Ik begrijp de recessie-angst. Tegelijkertijd bieden de sterk gedaalde koersen voor stockpickers zoals wij extra kansen.”

Hoe hebben jullie op tegenwind gereageerd?

Helge Skibeli: “Door vast te houden aan onze beleggingsfilosofie en door nog meer in te zetten op bedrijven die veel cashflow genereren, opereren in markten met hoge toetredingsdrempels, veel winst op investeringen maken, hoge winstmarges boeken, en vooral duurzaam groeien. Coca-Cola is daarvan een voorbeeld. Maar dit soort kwaliteitsbedrijven is bijvoorbeeld ook veel onder semiconductors te vinden.

Daarnaast zijn we nog allergischer geworden voor bedrijven met veel schuld. De ervaring leert dat deze bedrijven in een omgeving als deze de grootste risico’s lopen.”

"We zijn nog allergischer geworden voor bedrijven met veel schuld"

Is dit een goed moment om in dividendaandelen te stappen, of is nog even wachten een beter idee?

Sam Witherow: “Dividendaandelen zijn nog steeds relatief goedkoop. De waarderingskorting bestaat nog altijd. De huidige beurssituatie doet sterk denken aan de jaren na het leeglopen van de dotcom-bubbel. Daarbij hebben bedrijven met sterke fundamentals voldoende ruimte om hun dividend te betalen. Op dit moment bedraagt de pay-outratio 37%. Dat is minder dan het langetermijngemiddelde van 42%.

"Dividendaandelen zijn nog steeds relatief goedkoop"

Ten slotte doen dividendaandelen het normaliter goed in tijden van inflatie. Bedrijven met veel prijskracht kunnen moeiteloos hun prijzen verhogen.”

Wat zijn de sectoren waarin jullie nu sterk geloven? Welke sectoren kunnen beter worden gemeden?

Sam Witherow: “We hebben doorgaans slechts bescheiden sector bets. Alle sectoren zijn vertegenwoordigd in de portefeuille. Het grootste deel van ons risicobudget komt van aandelenselectie.

Wat betreft sector bets: we hebben een voorkeur voor semiconductors boven industriebedrijven. Ook verwachten we veel van bedrijven die servicediensten leveren, zoals restaurants, hotels en vliegvelden.”

Er is veel angst in de markt. Delen jullie die?

Helge Skibeli: “Ook wij rekenen op een redelijk sterke teruggang van de economische groei. In combinatie met hoge inflatie en een Fed die verkrapt is er voldoende reden om te somberen, maar wij verwachten geen recessie in de VS. Voor Europa is dat gevaar groter. Positief is dat we de piekinflatie waarschijnlijk wel hebben gehad, maar het zal nog even duren voor de inflatie naar een redelijk niveau is gedaald. De hoge inflatie was vooral supply driven. Veel vraag, weinig aanbod. Die situatie is nu aan het draaien.”

Vorig jaar waren jullie vooral enthousiast over Chinese aandelen. Dat bleek geen goede call.

Sam Witherow: “Gelukkig hebben we onze eigen voorspelling niet gevolgd. We hebben lang gezocht naar Chinese dividendaandelen die aan onze criteria voldoen, maar die hebben we niet gevonden. We gaan ervanuit dat China weer gezond zal groeien, maar voelen ons tegenwoordig comfortabeler met westerse bedrijven die een groot deel van hun omzet in China behalen, zoals bijvoorbeeld de Japanse robotbouwer Fanuc. Dat is profiteren van de Chinese groei, maar dan zonder de hoge risico’s.”

Bekijk de gegevens van het J.P. Morgan Global Dividend Fund


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Assetallocatie