Column

Beleggen in een nieuw tijdperk met Klaus Kaldemorgen

Het defensieve total return mixfonds DWS Concept Kaldemorgen zet vol in op aandelen. Van obligaties wordt even niets verwacht. "Dollar en goud zijn nog wel veilige havens."

De Russische invasie van Oekraïne, een drastisch stijgende inflatie en de Federal Reserve die agressief het monetair beleid aanscherpt: de recente ontwikkelingen hebben wereldwijd gezorgd voor een lagere economische groeiverwachting en veel onrust teweeggebracht op de financiële markten.

Maar belangrijker nog, het heeft volgens topbelegger Klaus Kaldemorgen van DWS een nieuw tijdperk ingeluid. Kaldemorgen is portfoliomanager van het gelijknamige DWS Concept Kaldemorgen, een wereldwijd belegd mixfonds dat zich van geen enkele benchmark aantrekt en dat ernaar streeft fondsbeleggers elk jaar een positief rendement te bieden. We hebben hier te maken met een groot total returnfonds. Het fonds heeft bijna 14 miljard euro onder beheer.

Einde negatieve correlatie aandelen en obligaties

Ook dit jaar heeft DWS Concept Kaldemorgen zich weer bewezen door in een omgeving van dalende koersen overal amper iets te verliezen. Na vijf maanden handelen prijkt er een min van 0,53% op het scorebord. Dat is knap in een tijd waarin obligaties en aandelen niet langer negatief gecorreleerd zijn. Obligaties hebben dit jaar minstens zoveel verloren als aandelen. De super defensieve Duitse Bund staat bijvoorbeeld ytd op een min van 11%. Voor fondsmanagers van mixfondsen is 2022 tot nu toe een rampjaar.

Hoe moeten beleggers zich in deze omgeving positioneren? Moeten aandelen het populairste beleggingssegment blijven of worden zij ingehaald door obligaties? Op welke valuta moeten beleggers zich richten? Het zijn vragen die Klaus Kaldemorgen gisteren beantwoordde in een speciaal georganiseerd webinar, getiteld How to invest in the new now? Dit zijn de belangrijkste punten van zijn verhaal. Klaus, kom er maar in.

Dollar en goud zijn nog wel veilige havens

Klaus Kaldemorgen: "In de afgelopen 50 jaar is inflatie niet zo hard gestegen als dit jaar. Dat heeft ons, eerlijk gezegd, niet verbaasd. Centrale banken zijn duidelijk behind the curve. Reden van de sterk oplopende inflatie is het einde van het tijdperk van hyperglobalisering. De groeiende wereldhandel heeft de inflatie de laatste jaren laag gehouden waardoor centrale banken zonder problemen konden stimuleren. Dat is nu voorbij. Daarnaast is er nu sprake van een nieuwe geopolitieke orde. Er kan een streep door het vredesdividend van de laatste decennia. Zo kunnen we niet langer rekenen op goedkope energie uit Rusland. Ook de energietransitie jaagt inflatie verder op."

"Normaal zijn aandelen in een mixfonds bedoeld om risico nemen en obligaties vormen het defensieve gedeelte. Maar spreiden over aandelen en obligaties werkt niet langer. In een stijgende rente-omgeving hebben wij daarom langlopende Amerikaanse en Duitse staatsobligaties geshort. Ook kredietwaardige bedrijfsobligaties staan niet op het kooplijstje. In het algemeen zijn wij negatief over obligaties. De dollar en goud zijn wel nog altijd veilige havens. Deze hebben het resultaat van het mixfonds positief beïnvloed."

"Spreiden over aandelen en obligaties werkt niet langer"

Defensieve aandelen zijn de oplossing

Kaldemorgen verwacht een deuk in de bedrijfswinsten. Door de hoge inflatie kunnen consumenten immers minder kopen en ook de oplopende bedrijfskosten hollen de winstmarges verder uit. Desondanks zit het mixfonds maximaal in aandelen.

Kaldemorgen: "Aandelen bieden tegenwoordig het beste rendementspotentieel. Maar spreiden is belangrijk. Wij verdelen aandelen in drie clusters: defensieve kwaliteitsaandelen, groei-aandelen en cyclische aandelen. Defensieve namen vormen de helft van de aandelenweging. Dan moet vooral worden gedacht aan aandelen uit de sectoren telecom en health care die veel dividend geven."

"Defensieve namen vormen de helft van de aandelenweging"

"Wat betreft groeiaandelen is grootste daling nu wel voorbij. Groeiaandelen vormen 25% van de aandelenmix. In het geval van cyclische aandelen is voorzichtigheid wel op zijn plaats. Banken hebben dan onze voorkeur door de sterk gestegen rente. We zien minder in grondstoffenaandelen, omdat die last zullen krijgen van de economische groeivertraging."

"Dit is niet de tijd om groeiaandelen te verkopen"

Kaldemorgen verwacht dat beleggers in aandelen de komende jaren een rendement van gemiddeld 7% per jaar kunnen boeken. Dat is iets minder dan wat beleggers gewend zijn. Of de beurs inmiddels een bodem heeft bereikt, kan hij niet zeggen. "Het antwoord op deze vraag speel ik door naar de centrale bankiers. Hun beleid bepaalt de komende tijd de richting van de markten."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Assetallocatie