Column

Wereldwijde dividenden breken all-time record

Dividendbeleggers hebben over de ontvangen winstuitkeringen in het eerste kwartaal geen klagen. Die waren nog nooit zo hoog. Ook goed nieuws: volgens Janus Henderson blijft dividend een betrouwbare bron van inkomensgroei.

Wereldwijde dividenden stegen in het eerste kwartaal met 11% tot 302,5 miljard dollar, een record voor een eerste kwartaal. Met 16,1% was de onderliggende groei zelfs nog sterker. Daarbij groeiden dividenduitkeringen in elke regio met dubbele cijfers. Op nationaal niveau braken de VS en Canada alle kwartaalrecords. ook opmerkelijk: alle sectoren gingen erop vooruit, met een bijzonder forse stijging in de olie- en mijnbouwsector. Uiteindelijk keerde 81% van de bedrijven wereldwijd meer dividend uit dan een jaar geleden.

"81% van de bedrijven wereldwijd keerde meer dividend uit dan een jaar geleden"

Dit zijn de belangrijkste cijfers uit het nieuwste dividendrapport van Janus Henderson Investors. De Brits-Amerikaanse vermogensbeheerder houdt sinds 2009 de Janus Henderson Global Dividend Index (JHGDI) bij. Dat maakt inzichtelijk hoe dividend zich ontwikkelt. Het zal niet verbazen dat de lijn vooral omhoog loopt.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Inhaalactie

De recente dividendgroei komt niet uit de lucht vallen. Het is voor een belangrijk deel te danken aan de normalisering van de uitkeringen, nadat deze door de pandemie waren verstoord. In het eerste kwartaal van 2021 waren de dividenden aanzienlijk verlaagd, waardoor de basis voor vergelijkingsdoeleinden relatief laag is. Ofwel, het is nu een jaar later makkelijk scoren.

Maar de dividendgroei in het eerste kwartaal van 2022 weerspiegelt ook de krachtige economische opleving na de pandemie. Hierdoor kon wereldwijd 81% van de bedrijven hun dividenduitkering in het eerste kwartaal verhogen. 13% hield de uitkeringen onveranderd.

Verhoogde prognose

Janus Henderson handhaaft zijn eerdere verwachtingen voor de resterende kwartalen van het jaar, gelet op de onzekere wereldwijde economische vooruitzichten en de toenemende geopolitieke risico's. Desalniettemin wordt de prognose voor de rest van het jaar licht opwaarts bijgesteld door de robuuste cijfers in het eerste kwartaal.

Voor 2022 verwacht Janus Henderson nu dat het wereldwijd uitgekeerde dividend op 1,54 biljoen dollar zal uitkomen, een totale stijging van 4,6% ten opzichte van vorig jaar.

Record in VS, maar Azië heeft het moeilijk

Dividenduitkeringen groeiden in elke regio met dubbele cijfers, waarbij de VS en Canada historische kwartaalrecords vestigden. De uitkeringen in de VS stegen onderliggend met 10,4% tot een nieuw record van 141,6 miljard dollar. Maar liefst 99% van de Amerikaanse bedrijven in de index verhoogde hun dividend of hield het stabiel, tegenover 90% in 2021.

Ook de Canadese dividenden bereikten een nieuw record, met een onderliggende stijging van 14,0% tot 13,4 miljard dollar. 97% van de Canadese bedrijven in de index keerde meer uit, maar olieproducenten en banken waren de drijvende krachten achter de groei.

De uitkeringen waren opmerkelijk laag in delen van Azië, zoals Hongkong, waar lockdowns een impact hebben op de economische groei.

Grondstoffenbedrijven stuwen dividendgroei

In elke sector was er sprake van een stijging op jaarbasis. Van de belangrijke sectoren groeiden de dividenden in de olie- en mijnbouwsector het meest in het eerste kwartaal. De uitkeringen in de mijnbouw stegen in totaal met 29,7%. BHP zal in 2022 voor het tweede jaar op rij 's werelds grootste dividendbetaler zijn.

"De dividenden in de olie- en mijnbouwsector groeiden het meest"

In de afgelopen vijf jaar waren 's werelds vijf belangrijkste dividend betalende sectoren banken, olieproducenten, farmaceutische bedrijven, telecombedrijven en verzekeringsmaatschappijen. Mijnbouwbedrijven stonden tijdens deze periode op de zevende plaats, maar vorig jaar stegen ze naar de derde plaats. Het is duidelijk dat mijnbouwers ook in 2022 een belangrijke bijdrage zullen leveren en mogelijk voor het eerst meer dan 100 miljard dollar aan dividenden zullen uitkeren.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Dividend is robuuster dan winst

Maar hoe verder. Sinds begin dit jaar is guur economisch weer opgestoken. Hoezo rekent Janus Henderson nog op een kleine stijging van de dividenduitkeringen dit jaar? Jane Shoemake, Client Portfolio Manager, Global Equity Income bij Janus Henderson, zegt daarover:

"De wereldeconomie staat inderdaad voor een aantal uitdagingen - de oorlog in Oekraïne, de oplopende geopolitieke spanningen, de hoge energie- en grondstoffenprijzen, de snelle inflatie en de stijgende rente. De daaruit voortvloeiende neerwaartse druk op de economische groei zal de bedrijfswinsten in een aantal sectoren treffen. Deze uitdagingen wijzen ook op meer onzekerheid, die waarschijnlijk van invloed zal zijn op de besluitvorming van bedrijven."

"De gevolgen op de dividendenuitkeringen zullen waarschijnlijk pas na 2022 voelbaar worden. Maar vergeet niet dat dividenden veel minder volatiel zijn dan winsten. Winsten bewegen gewoonlijk fors gedurende de economische cyclus, maar dividenden zijn doorgaans veel stabieler. Het feit dat de dividenden het hoogtepunt van vóór de pandemie al hebben overschreden, laat zien hoe dividenden op de lange termijn een betrouwbare bron van inkomensgroei blijken te zijn. Bovendien betekent deze groei dat dividenden een zekere bescherming bieden tegen inflatie, wat geld op een rekening niet kan.”

Jane Shoemake van Janus Henserson Investors


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Assetallocatie