Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

abrdn gaat voor kleine aandelen

Volgens Kirsty Desson van abrdn bieden juist small- en midcapaandelen nu goede kansen. Dat heeft onder meer te maken met waardering en wendbaarheid. "Kleinere en goed geleide bedrijven kunnen in een snel veranderende wereld hun activiteiten sneller ombuigen dan megacaps."

"Zorgen over inflatie, rentestijgingen en een verkrapping van het monetaire beleid hebben de aandacht van veel small- en midcapbeleggers verlegd naar waarde-aandelen met een lagere koerswinstverhouding, boven relatief dure kwaliteitsbedrijven.

Dat lijkt geen gekke keuze, ook als je bedenkt dat small- en midcapaandelen als geheel in 2021 ondermaats presteerden ten opzichte van largecaps. Tegelijkertijd kan het nuttig zijn van deze trend af te wijken, want veel small- en midcap kwaliteitsbedrijven hebben het potentieel om moeilijke economische tijden te doorstaan. Deze bedrijven zijn nu beschikbaar tegen aantrekkelijke waarderingen.

Het gaat erom de juiste bedrijven te kiezen. Bij abrdn kijken we naar de combinatie groei, momentum, kwaliteit en een goede staat van dienst op gebied van ESG.

Kirsty Desson van abrdn

Op zoek naar groei en momentum

Bij de selectie van small- en midcaps zoeken wij bij abrdn onder meer naar ondernemingen met een duurzame en winstgevende groei. Kleine en middelgrote bedrijven met het vermogen om marktaandeel te winnen en de winstmarges te vergroten, hebben het grootste potentieel om de largecaps van morgen te worden.

Een ander criterium is of bedrijven momentum vertonen, dat wil zeggen opwaartse winstherzieningen uitspreken en een geschiedenis hebben waarbij  winstverwachtingen telkens weer worden overtroffen. Groei en momentum kunnen vele jaren standhouden, wat deels verklaart waarom smallcaps het op de lange termijn beter hebben gedaan dan largecaps.

Wat is kwaliteit?

Beleggen in kwaliteit betekent dat verliesgevende of bedrijven met een hoge schuldenlast worden vermeden, evenals bedrijven met extreem cyclische winstcijfers of een geschiedenis van dividendverlagingen. Kwaliteitsbedrijven hebben het potentieel om op de lange termijn hogere rendementen te leveren met minder volatiliteit. Dit resulteert in een gunstiger risicorendementsprofiel.

Ook een goede staat van dienst op het gebied van ESG is een belangrijk teken van de kwaliteit van een onderneming. Daarom moet inzicht in de ESG-risico's en ESG-kansen een vast onderdeel zijn van elk seelctieproces voor small- en mid-caps.

Flexibiliteit telt

Ondernemingen die worden geselecteerd op basis van kwaliteit, groei en momentum in combinatie met een ESG-analyse zijn potentieel goed gepositioneerd om economische neergangen te doorstaan. Deze bedrijven zijn niet afhankelijk van externe cycli, maar kennen vaak een voorspelbare en duurzame groei. Het is waarschijnlijker dat zij marktleider zijn en inflatie kunnen doorberekenen in hun prijzen.

Bovendien kunnen kleinere, wendbare en goed geleide bedrijven in een snel veranderende wereld hun activiteiten sneller ombuigen dan megacaps, waardoor ze zich in een goede positie bevinden om voordeel te halen uit kansen die onverwacht uit nieuwe ontwikkelingen ontstaan.

Veel small- en midcapbedrijven van hoge kwaliteit met het potentieel om uit te breiden en te groeien, zijn momenteel beschikbaar tegen aantrekkelijke waarderingen. In de huidige onzekere wereld kan een beleggingsproces dat zich richt op kwaliteit, groei en momentum beleggers helpen de large-cap leiders van de toekomst te selecteren met gunstige risico-rendementsprofielen." 

Kirsty Desson is investment director smaller compagnie equities bij abrdn


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen