Column

Goud hoort gewoon thuis in de portefeuille

Goud bewijst volgens beleggingsstrateeg Daniel Casali opnieuw zijn waarde in deze barre tijden van oorlogen, virussen en inflatie. Daar komt bij dat centrale banken steeds meer goud kopen.

Het is nu ruim twee jaar geleden dat de wereld overvallen werd door het coronavirus. Economisch en psychologisch heeft dat een enorme impact gehad en ook op de beurs schoten de koersen alle kanten op. Een baken van rust tussen al deze turbulentie was de goudprijs.

De prijs voor een ounce goud is sinds begin 2020 nauwelijks van zijn plek gekomen. Op 1 mei 2020 stond de prijs op 1736 dollar, nu is het 1890 dollar. De bandbreedte tussen de hoogste en laagste prijs was slechts 254 dollar.

Geen inkomsten

Het nadeel van fysiek goud is dat het geen rente of dividend oplevert. Het is vergelijkbaar met een diamant, dollar, bitcoin of schilderij. Het is waard wat de gek ervoor geeft.

De kracht van goud ligt hem in het feit dat die waarde door de eeuwen heen redelijk stabiel is geweest en de inflatie meer dan compenseerde. Goud heeft zich bovendien bewezen als hedge tegen onzekerheid op de financiële markten.

Dat gold ook dit jaar weer. De prijs ligt nu 8% hoger dan begin dit jaar, terwijl veel aandelen en obligaties onder water staan.

Modelportefeuille

Dat is een van de redenen waarom Daniel Casali - chief investment strategist van Tilney Smith & Williamson - vindt dat goud een plek verdient in de modelportefeuille.

Een tweede reden is dat goud het de afgelopen 50 jaar net zo goed heeft gedaan als obligaties. Casali heeft berekend wat een klassieke mix van 60% aandelen en 40% obligaties deze periode zou hebben opgeleverd. Hetzelfde geldt voor een portefeuille met 55% aandelen, 35% obligaties en 10% goud.

De twee portefeuilles blijken nauwelijks te verschillen. De portefeuille met goud leverde gemiddeld 9,8% per jaar op en de 60/40-portefeuille 9,7%. Het grote voordeel van de "gouden" portefeuille was dat deze een lagere volatiliteit had en een hogere Sharp-ratio.

Kortom hetzelfde rendement bij een lager risico.

Centrale banken

Vraag en aanbod is bij goud net zo doorslaggevend voor de prijs als bij andere assets. Als de onzekerheid toeneemt dan is er meer vraag naar goud onder beleggers. Andere spelers aan de vraagkant zijn sieraadmakers en de industrie. Aan de aanbodzijde zijn er mijnbouwbedrijven en beleggers.

Een groep die in het vraag-en-aanbodspel niet vergeten mag worden, zijn centrale banken. Goud heeft eeuwenlang gediend als basis van de internationale (ook wel harde) reserves. Het werd gezien als een soort onderpand. Maar eind vorige eeuw kwam daar verandering in.

De Britten verkochten als een van de eersten bijna al hun goud. Ze zagen er het nut niet meer zo van. Spreiding over meerdere valuta's en andere assets kreeg de voorkeur. Nederland was voorzichtiger. De goudreserves van DNB liggen nog altijd ruim boven de 600 ton, maar dat was ooit drie keer zoveel. Het meeste werd verkocht aan het begin van de jaren negentig.

Andere westerse centrale banken zaten op hetzelfde pad. Het gevolg was dat de goudreserves van centrale banken tussen 2000 en 2010 verder terugliepen van ruim 33.000 ton naar ongeveer 30.000 ton.

Emerging markets

Daarna kwam echter het keerpunt, omdat opkomende landen als China, India en Rusland meer begonnen te beleggen in goud. Inmiddels liggen de goudreserves daardoor alweer ruim boven het niveau van 2000. Eind februari was het volgens de World Gold Council 35.600 ton. Dat is het hoogste niveau sinds 1990.

Het gunstige voor de prijs is dat wat er in de schatkamers van centrale banken ligt, niet zo snel uitkomt. Casali denkt dat dit voorlopig geldt. De oorlog in Oekraïne draagt daar aan bij, net als de sancties tegen Rusland.

Het prikkelt volgens Casali landen als China, India en Kazachstan om meer van hun internationale reserves thuis in eigen kluizen te bewaren. Goud leent zich daar uitstekend voor.

Top-10

Nederland zit overigens nog altijd in de top-10 van landen met de grootste goudreserves. De lijst wordt aangevoerd door de Verenigde Staten (o.a Fort Knox), Duitsland, het IMF, Italië, Frankrijk, Rusland en China.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie