Column

Japanse techsector is oversold

Het sentiment rond Japanse technologieaandelen is belabberd. Volgens Thomas Patchett van Baillie Gifford wordt er in de markt te veel naar de korte termijn gekeken. De vooruitzichten zijn volgens hem namelijk uitstekend.

Een belegger die met het geld uit een erfenis een vakantiehuisje koopt om dat later door te geven aan zijn kinderen. Dat is een typische langetermijnbelegger die zich niet bekommert om prijsfluctuaties. Bij aandelen ligt dat anders. Die bewegen meer en maken onderdeel uit van een portefeuille die in balans moet worden gehouden. Toch zijn er veel beleggers die een echte verbondenheid hebben met de bedrijven waarin ze investeren. Maar het wordt helaas wel minder, zegt Japanexpert Thomas Patchett van Baillie Gifford.

De recente koersval van Japanse technologiebedrijven is een goed voorbeeld van beleggers die zich laten meeslepen door het marktsentiment in plaats van te kijken naar de fundamentals. 

“Waar beleggers hun aandelen vroeger zagen als een stukje eigendom van een bedrijf, analoog aan die van een stille vennoot in een BV, zien velen het nu als instrument om de markt te verslaan”, zegt Patchett tegen Citiwire. Beleggers veranderen met andere woorden steeds meer in speculanten of gokkers.

Volatiliteit

Het verschil is volgens hem het best te zien tijdens periodes met grote volatiliteit. In dat soort fases zijn er beleggers die het minder belangrijk vinden wat een bedrijf precies doet, hoe de financiële situatie eruitziet en wat de vooruitzichten zijn; het enige wat voor hun telt is het marktsentiment.

Volgens Patchett valt het Japanfonds van Baillie Gifford absoluut niet in deze categorie. 

“In tijden van volatiliteit is het zaak nog eens goed naar de fundamentals te kijken en daar de buy-and-hold-strategie op aan te passen.” De richting van de koersen op de korte termijn zegt Patchett niet zoveel. “Die bieden meestal weinig informatie over de lange termijn.” Ze kunnen wel gezien worden als teken voor een breed gedragen bezorgdheid of juist optimisme over de economische en geopolitieke situatie van het hier en nu. “Beleggers zien het ten onrechte als teken voor wat komen gaat.”

Isaac Newton

Wat bovendien een rol speelt, is het psychologische fenomeen dat verliezen meer pijn doet dan winnen plezier geeft. Patchett: “Een succesvolle langetermijnbelegger moet zich mentaal wapenen tegen koersverliezen.” 

Dat het de slimste mensen overkomen kan, blijkt uit een anekdote over de natuurkundige Sir Isaac Newton. Het verhaal gaat dat hij in 1720 aandelen kocht van de South Sea Company. Dat was een investeringsmaatschappij in Britse schulden en de (slaven)handel met Amerika.

Het was een enorme hype en Newton dacht op een geven moment ik verkoop die aandelen en neem winst. De prijs bleef echter doorstijgen en Newton stapte weer in tegen een veel hogere prijs. Kort daarop barstte de bubbel en Newton verloor het voor die tijd gigantische bedrag van 20.000 Britse pond. 

De Zuidzeezeepbel was samen met de Mississippi-zeepbel (beide 1720) een voorbode voor een van de grootste financiële crises ooit. Newton sprak daarna de beroemde woorden: “Ik kan de bewegingen van planeten beter inschatten dan de gekte van mensen.”

Technologie

Patchett probeert er alles aan te doen die gekte te omzeilen. En wat betekent dat nou voor Japanse aandelen? De beurs van Japan doet het de laatste twaalf maanden niet echt lekker. Vooral de technologiesector staat onder druk. De Nasdaq Japan Technology-index heeft dit jaar al meer dan 20% verloren. 

Patchett laat zich daardoor echter niet gek maken. “Wij zien vooral kansen voor deze bedrijven die als groep recordwinsten boeken.” Sommige van de slechtst presterende aandelen zijn van bedrijven die qua omzet nog nooit zo hard gegroeid zijn. Voor Patchett is het een open uitnodiging om posities uit te breiden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie