Column

Opkomend China wordt volwassen

Vanmiddag om 15.00 uur organiseert Alpha Research in samenwerking met IEXProfs het webinar, getiteld: When will China be a developed market? China and Emerging Markets: 2022 new perspectives. Bent u er ook bij?

Vanuit de studio van Stark Narrative in Amsterdam gaan Eelco Ubbels van Alpha Research en co-host Renco van Schie van Valuedge in gesprek met Xiaolin Chen, hoofd Internationaal bij KraneShares, en met Simon Melluish, portfoliomanager van het Emerging Markets Team van GuardCap Asset Management.

Het Chinese KraneShares richt zich met een rijk assortiment van indexbeleggingen (ETF's) puur op de Chinese markt. Het Britse aandelenhuis GuardCap belegt breder en kiest juist voor een actieve benadering. Alle fondsen van GuardCap zijn geconcentreerde portefeuilles voor de institutionele markt. 

Moeilijk te negeren markt

China is ook voor beleggers in Nederland een moeilijk te negeren markt. Ondanks de vastgoedproblemen, dalende economische groei, nieuwe lockdowns en strengere regulering van techbedrijven is China wel de tweede economie van de wereld. Dat blijkt niet uit de MSCI World All Countries Index waarin Chinese aandelen niet meer dan 4% vertegenwoordigen. Logisch, want China is nog altijd een opkomende markt. In de MSCI Emerging Markets Index is China met een aandeel van 40% dominant.

Maar wat als China over een aantal jaren promoveert tot de volwassen markten? Dat zal waarschijnlijk een enorme kapitaalstroom naar China op gang brengen. Los daarvan zijn er genoeg andere redenen te bedenken om te beleggen in een van de grootste consumentenmarkten ter wereld. De waarderingen van aandelen zijn recent hard naar beneden gekomen, terwijl de Chinese middenklasse steeds meer de beurs opzoekt om in zijn pensioen te voorzien. Ook China vergrijst.

Tegengestelde koers

Bijzonder is ook dat de Chinese centrale bank een andere koers volgt dan de centrale banken van de VS en andere volwassen markten. In plaats van renteverhogingen neigt de Chinese centrale bank juist naar een tegengesteld traject. Lage inflatie en relatief lage economische groei maken dat mogelijk.

Enfin, wie bijgepraat wil worden over de beleggingskansen in China doet er verstandig aan dit interactieve webinar bij te wonen en deel te nemen aan pollvragen, zoals: is China inmiddels een op zichzelf staande regio-allocatie of valt het land onverminderd binnen de opkomende markten?

We nodigen u van harte uit.
Meld u aan: webinar 12 april.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie