Column

UBS AM: Chinese economie herstelt in tweede kwartaal

Er zijn heel veel redenen aan te voeren voor de matige prestatie van de Chinese economie en de nog slechtere gang van zaken op de Chinese beurzen. Maar UBS AM is optimistisch. Dan moet Beijing wel flink gaan stimuleren.

De Chinese aandelenmarkten schudden op hun grondvesten. De Chinese economie vertraagt en het aantal coronabesmettingen neemt toe. Inmiddels is Shanghai in een hevige lockdown.

Ook de Russische invasie in Oekraïne, hoge grondstofprijzen, de dreiging dat de VS Chinese bedrijven van de beurs haalt, Amerikaanse renteverhogingen, ernstige vastgoedproblemen én Chinese regulering van de techsector maken beleggers knap nerveus.

Nieuwe langetermijndoelen

In het rapport, getiteld Can China’s policy shift turn things around?, analyseren de experts van UBS Asset Management of China wel de juiste beleidsmaatregelen in huis heeft om dit sombere beeld te keren. China sloot onlangs het jaarlijkse Nationale Volkscongres af. Tijdens deze bijeenkomst werden de langetermijnplannen voor het sociaal, economisch en milieubeleid uiteengezet.

Economische stabiliteit werd bestempeld tot topprioriteit. Met de aankondiging van een groeidoelstelling van 5,5% voor 2022 - hoger dan de marktverwachtingen – zullen Chinese beleidsmakers waarschijnlijk een stevige monetaire-, begrotings- en financiële injectie in de economie en in de markten moeten zetten. 

Nauwe banden met Rusland wreken

Dat een nieuwe golf van stimuleringen hard nodig is, maken de Chinese beurzen volgens UBS AM wel duidelijk. Chinese beursfondsen gingen deze maand over een breed front onderuit, hoewel de meeste aandelen in de daaropvolgende rally ook weer opkrabbelden. Desondanks staat de Shanghai Composite dit jaar op een verlies van 13%. Vanaf de top in juni 2015 is deze index met ruim 37% gedaald.

De zwakke gang van zaken in 2022 is volgens UBS AM vooral het gevolg van de oorlog in Oekraïne en de nauwe banden van China met Moskou. "Geruchten over China's betrokkenheid vieren hoogtij, ondanks het feit dat Peking Rusland en Oekraïne opriep om rond de tafel te gaan zitten en zelfs verklaarde als vredesduif te willen dienen"

Toch zullen geruchten de markten op korte termijn blijven vertroebelen. De UBS AM-experts verwachten dat de Chinese economie de bodem in het eerste kwartaal bereikt en vanaf het tweede kwartaal de weg naar herstel inzet. Dit tweede kwartaal begint over vier dagen, dus lang hoeven we niet te wachten. Voor beleggers valt ook te hopen dat zij weer betere tijden tegemoet gaan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie