Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Rabobank koopt meer Chinese aandelen

Chinese aandelen zijn flink geraakt door een cluster van slecht nieuws. Rabobank ziet dit als een kans om in te stappen en heeft daarom recent de weging in Azië opgehoogd met het oog op de wat langere termijn.

Cheng Zhou, senior specialist Fondsen & Duurzaamheid bij Rabobank: "Sinds maart lopen Chinese aandelen om meerdere redenen fors achter op de bredere markt. Chinese technologiebedrijven zijn de meest negatieve uitschieters. Zo is de technologie-index Hang Seng, ondanks de recente rally van vorige week, meer dan 50% gedaald ten opzichte van zijn piek vorig jaar.

Cocktail van slecht nieuws

De Chinese beurzen ervaren momenteel een cocktail van slecht nieuws. Allereerst gaan steeds meer Chinese steden op slot omdat het aantal Covid-infecties niveaus bereikt die sinds begin 2020 niet meer zijn gezien. Hierdoor zijn er zorgen over een scherpe terugval van de Chinese economie.

Daarnaast komt de reguleringsdruk weer in beeld, tezamen met berichten dat Tencent Holdings zou kunnen worden bestraft met een recordboete.

Verder is er spanning over de mogelijkheid dat de Amerikaanse beursautoriteit SEC, de beursnotering van Chinese bedrijven in de VS wil opheffen als ze de accountantsverklaring over hun jaarrekening niet delen met toezichthouders.

Tot slot zet ook de angst dat China betrokken zou kunnen raken bij het Rusland-Oekraïne conflict de koersen onder druk.

Nu nog goedkoper

Dat alles heeft ertoe bijgedragen dat Chinese aandelen dit jaar stevig zijn gedaald, zelfs nadat ze er goedkoop uitzagen. Chinese aandelen worden nu verhandeld op het laagste punt in zes jaar tijd in termen van waarderingen. Zo staat de verwachte koers-winstverhouding van de MSCI China index inmiddels rond de 10. Ter vergelijking, die van de MSCI US index is 20 en die van de MSCI ACWI index is 16.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wellicht is er veel slecht nieuws al ingeprijsd in Chinese aandelen. Beleggers die willen inspelen op de kansen in China kunnen beleggen in de iShares MSCI China A UCITS ETF of in het actief beheerde Comgest Growth China fonds."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie