Column

Shortsellers zijn te negatief

Beleggers zijn volgens analist Larry Swedroe veel dank verschuldigd aan shortsellers, die met grote precisie de rotte appelen op de beurs aanwijzen. Maar de verwachte koersdalingen zijn wel zwaar overdreven.

Shortsellers zijn over het algemeen niet de meest geliefde beleggers. De meeste beleggers zitten long in aandelen, dus als er partijen zijn die geld willen verdienen met een koersdaling dan druist dat in tegen het belang van de meerderheid.

Maar dat wil niet zeggen dat shortsellers niet nuttig zijn. Integendeel, schrijft beleggingsanalist en ETF-liefhebber Larry Swedroe. Shortsellers zijn de kanaries in de kolenmijn. Zij zorgen ervoor dat aandelen niet overgewaardeerd raken. De aandelen die zij aanvallen hebben dat meestal ook verdiend. Shortsellers staan garant voor marktefficiëntie en een optimale verdeling van kapitaal.

"Shortsellers zijn de kanaries in de kolenmijn"

Studies bewijzen het

Swedroe wijst op verschillende studies die dat bewijzen. Enkele voorbeelden van de laatste jaren:

  • The Shorting Premium and Asset Pricing Anomalies
  • Smart Equity Lending, Stock Loan Fees, and Private Information, Securities Lending and Trading by Active and Passive Funds
  • The Loan Fee Anomaly: A Short Seller's Best Ideas

Uit al deze studies blijkt dat beursfondsen met grote shortposities weinig rendement opleveren in de maanden en jaren daarna. Wat verder opvalt, is dat shortsellers doorgaans goed geïnformeerd zijn. Het zijn absoluut geen gokkers, maar beleggers en handelaren die zich baseren zich op veel en brede informatie.

"Shortsellers zijn absoluut geen gokkers"

Te pessimistisch

De vraag is alleen of shortsellers die werken met specifieke richtprijzen niet te negatief zijn. Een recente studie uit december 2021 geeft antwoord op deze vraag.

In de studie Pessimistic Target Prices by Short Sellers zijn 1.487 'aanvallen' door shortsellers onderzocht die plaatsvonden tussen 2010 en 2018. In 637 gevallen was er een specifieke richtprijs voor een aandelenkoers vastgesteld.

Wat blijkt, gemiddeld werd er bij de richtprijzen uitgegaan van een koersdaling van 65%. Maar dat bleek veel te negatief. Gemiddeld stonden de koersen zes maanden later 10% in de min en een jaar later 7%. De grootste koersreacties waren in de eerste dagen na het begin van de 'aanval'.

Sell-side analisten doen het omgekeerde

Een en ander kan te maken hebben met het feit dat bedrijven die onder vuur liggen, niet passief blijven. De onderzoekers vonden een toename van het aantal ontslagen ceo’s, er werden hogere dividenden uitgekeerd en er waren meer opstandige aandeelhouders die veranderingen eisten en "met de voeten stemden".

De conclusie van de onderzoekers was:

“In overeenstemming met eerder onderzoek zien we dat shortsellers goed in staat zijn om overgewaardeerde aandelen te identificeren, maar we hebben ook bewijs gevonden dat ze te pessimistisch zijn in hun waarderingen.”

Volgens de onderzoekers is er eigenlijk hetzelfde aan de hand als bij sell-side analisten, alleen dan precies andersom. Sell-side analisten zitten met hun richtkoersen namelijk ook meestal in de goede richting, maar ze zijn te optimistisch over de hoogte van de koers.

Zelf short gaan?

De vraag is wat beleggers met deze informatie moeten. Het leert Swedroe dat shortsellers in ieder geval heel serieus genomen moeten worden, maar dat het niet altijd verstandig is helemaal mee te gaan in hun pessimisme door bijvoorbeeld zelf putopties te kopen. Verstandiger is het volgens hem om zwaar geshorte aandelen gewoon links te laten liggen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Assetallocatie