Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

“De Chinese risico’s zijn nu wel ingeprijsd”

Nu de Chinese aandelenkorting recordniveaus nadert, wordt Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors steeds enthousiaster over Chinese aandelen. "De korting ten opzichte van de MSCI World bedraagt inmiddels 20%. Dat is enorm."

“Dit jaar hebben beleggers in China weinig plezier beleefd. Zeker door de vastgoedproblemen die met het dreigende faillissement van de grote projectontwikkelaar Evergrande zichtbaar werden, kozen steeds meer beleggers ervoor hun Chinese posities af te bouwen. Inmiddels staat de Chinese MSCI op een verlies van 12%, terwijl de MSCI World dit jaar 20% winst boekte. Wat een verschil!

Vastgoedcrisis verwacht

Volgens mij is de verkoopzucht meer het gevolg van slecht sentiment dan dat de Chinese economische situatie daar aanleiding toe geeft. Onze parameters gaven namelijk vorig jaar al aan dat het de verkeerde kant opging met de Chinese vastgoedmarkt , dus ook met de Chinese banken die gigantisch veel vastgoedgeld hebben uitstaan.

Ook voor andere actieve managers kunnen de Chinese vastgoedproblemen niet als een verrassing zijn gekomen. Dat de Chinese overheid al vorig jaar begon de sector strenger te reguleringen maakte wel duidelijk dat de Chinees vastgoedsector problemen kende.

"Voor actieve managers kunnen de Chinese vastgoedproblemen niet als een verrassing zijn gekomen"

Nu moet de Chinese vastgoedproblematiek niet worden geridiculiseerd. De Chinese vastgoedsector maakt 17% uit het Chinese BBP. Als dat in beweging komt, dan heeft dat grote impact. Dat is de reden dat de Chinese regering nog meer haast maakt met het economische transitieplan om minder afhankelijk te worden van productie en meer van service. Dat de economische groei daardoor vertraagt, is ingebouwd.

Minder groei is logisch

Het is een kwestie van tijd totdat de Chinese economische groei gelijkwaardig wordt aan die van de rest van de wereld. Dan moet worden gedacht aan een jaarlijkse groei van tussen de 2% en 3%. Wij verwachten dat China vanaf 2030 in lijn met de rest van de wereld zal groeien. Dan heeft China de grote inhaalslag wel gemaakt. De makkelijke groeifactoren zijn dan passé.

De grote uitdaging van China is om de volgende stap te zetten. Het is een stap die in veel opkomende markten lastig kan worden gemaakt: van goedkope productie naar meer kwaliteit en diensten, waardoor een grotere en rijkere middenstand kan ontstaan. Dat is de reden waarom China van plan is met name te investeren in technologie en educatie. Het plan is duidelijk.

Extra regulering is inhaalslag

Dan zijn er nog de zorgen van beleggers over de Chinese regulatiedrang. Die zorgen zijn volgens mij niet terecht. Dat de Chinese regulatiedrang onder het vergrootglas ligt, heeft alles te maken met het Chinese politieke systeem. China is geen democratie. Dat maakt beleggers extra huiverig.

"Zorgen over de Chinese regulatiedrang zijn niet terecht"

Maar wat er nu in China gebeurt, is niet meer dan een inhaalslag. In het Westen is men al langer bezig Big Tech meer aan banden te leggen. Verschil met het Westen is wel dat het Chinese staatsbestel het eenvoudiger maakt grotere beslissingen te nemen. Deze hoeven niet per definitie slecht te zijn.

Discount op record

Enfin, hoewel de Chinese economische groei dus zeker gaat afnemen, zijn wij enthousiast over Chinese aandelen. De lage waardering speelt daarbij een belangrijke rol. De Chinese discount nadert inmiddels een all time high. De Chinese discount is van alle tijden, maar nu dreigt deze toch buiten de bekende bandbreedtes te komen. De korting ten opzichte van de MSCI World bedraagt inmiddels 20%. Dat is enorm.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ook een andere indicator, de zogenoemde Buffet-ratio, geeft een enorme Chinese discount  aan. In de VS bedraagt de totale beurswaarde 254% van het Amerikaanse BBP, voor Europa is dat 108%, maar China komt niet verder dan 82%. Onderwijl is de correlatie van Chinese aandelen met volwassen markten toegenomen maar is die met 0,59 nog altijd betrekkelijk laag.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Daarbij moet niet worden vergeten, dat de Chinese regering over voldoende instrumenten beschikt om de economie gezond te laten groeien. Doordat de Chinese centrale bank al een tijd verkrapt, heeft die meer middelen dan de centrale banken hier tot zijn beschikking om adequaat op een groeivertraging te reageren. Ook dat is niet in de huidige waardering van Chinese aandelen verwerkt.

Actief management gevraagd

De recente beleidswijzigingen in China vertellen mij wel dat beleggen in China actief management vereist. Dat verhindert dat grote veranderingen tijdig worden herkend. Juist in China voegt actief management echt waarde toe.

Daarbij zijn wij ook van mening dat China altijd een plaats in een beleggingsportefeuille verdient. De Chinese economie is te groot en te invloedrijk om te kunnen worden genegeerd. En ja, beleggen in China is risicovoller maar daar staan dan ook potentieel hogere rendementen tegenover. Dat de meeste risico’s nu wel zijn ingeprijsd, moet vertrouwen geven.”


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine ETF's