Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

Ja, de inflatie blijft lang hoog

De discussie of de stijging van de inflatie tijdelijk is of niet, kunnen we wel stoppen. Niet dus, aldus Edin Mujagic. Maar aandelenbeleggers hoeven niet bang te zijn. Er is gewoon geen alternatief.

In oktober lagen de prijzen in de VS 6,2% hoger, vergeleken met een jaar eerder. Ten opzichte van een maand eerder bedroeg de stijging bijna een vol procentpunt, waar dat in september 0,4% was. 

De discussie of de stijging van de inflatie tijdelijk is of niet, kunnen we wel stoppen. Het is niet tijdelijk, doordat de prijzen over een breed front stijgen. Het is niet alleen de energieprijs, of het feit dat er onvoldoende vrachtwagenchauffeurs zijn waardoor de transportkosten de pan uitrijzen.

Allerlei alternatieve maatstaven laten zien dat prijsstijgingen veel breder zijn. In de VS hebben ze al heel lang allerlei alternatieve inflatie-indicatoren, zoals eentje die de sub-componenten met de hoogste stijging en daling eruit laten.

Drie redenen voor hogere inflatie

Dat noemen ze het getrimd gemiddelde. Ook die maatstaf staat op de hoogste stand in decennia. Het Amerikaanse bureau voor de statistiek is niet zo lang geleden zelfs een index zonder energie- en voedselprijzen, woonkosten en prijzen van gebruikte auto’s gaan publiceren.

Zo’n indicator voor inflatie is net zo nuttig als een WK-voetbaltoernooi zonder dat de toppers eraan meedoen. Maar ook die index staat op het hoogste punt in decennia.

Ik zie voor de komende tijd, ook na het wegebben van de tijdelijke factoren en statistische effecten in loop van volgend jaar, hogere inflatie dan voor de coronapandemie. Dit om drie redenen:

  1. Zo moeten lonen nog reageren op die hogere inflatiecijfers. Zal dat gebeuren? Ik neig eerder naar wel, vooral omdat werknemer horen van centrale banken dat die niets aan de hoge inflatie gaan doen. Geef werkenden eens ongelijk als ze fors hogere looneisen stellen.
  2. Dan zijn er de huren of kosten van een huis. Het beleid van de centrale banken stuwt onder meer de huizenprijzen omhoog. Het gevolg is dat steeds minder mensen een huis kunnen kopen. In het verlengde daarvan klimmen de huren verder op. Dat maakt het voor beleggers nog aantrekkelijker om huizen te kopen om te verhuren, waardoor de huizenprijzen verder stijgen et cetera.
  3. Maar ook mensen die wel een voldoende hoge hypotheeklening kunnen krijgen, zien er vaak vanaf nu de rentes stijgen. Ik verwacht dat die rentes verder zullen stijgen, doordat de kapitaalmarktrentes de komende kwartalen per saldo verder kunnen klimmen, waardoor maandlasten hoger worden. Door die stijgende maandlasten, zullen banken vaker een leningsaanvraag afwijzen.

Niveau blijft laag

De hogere inflatie maakt het voor de centrale banken in toenemende mate lastig het beleid onveranderd te houden. De officiële rentes gaan niet omhoog, maar langzaam maar zeker wordt het opkopen van obligaties door de centrale banken afgebouwd.

Het gaat langzaam en het zal lang duren, maar het betekent wel dat de deksel die a lang stevig op de kapitaalmarkt drukte, beetje bij beetje verschuift. Met hogere inflatie in het verschiet, is een stijging van de kapitaalmarktrentes te verwachten.

Niet dat de stijging die rentes heel ver zal voeren. Een Duitse tienjarige rente van 1% is bijvoorbeeld voorlopig science fiction, maar desalniettemin. 

De richting van de langetermijnrentes kan dan wel omhoog zijn, het niveau blijft ook dan zodanig laag dat beleggers in aandelen voorlopig geen alternatief hebben. Met hoge economische groei en aanhoudend ruim monetair beleid, zou mij een verdere stijging van de markt de komende maanden niet verbazen. 


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine ETF's